Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 oktober 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann is sinds 2011 decaan op locatie Museumpark en blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Maak jij een boodschappenlijstje met wat je niet gaat kopen?

Gepubliceerd: 24 January 2022 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Serge

De focus leggen op wat je niet wilt, is als een boodschappenlijstje maken met wat je niet wilt gaan kopen. Of een taxi instappen en zeggen waar je niet naar toe wilt. De focus op niet, geeft je precies dat: wat je niet wilde. Wat je aandacht geeft, groeit. Ook de negatieve kant op.

We ontlenen onze identiteit aan het verhaal dat wij over ons zelf vertellen. Taal doet er dus toe. Het kunnen daarom beter heilzame, helpende en zorgzame woorden zijn. Dat blijkt echter lastig.

Het begint ermee dat je brein voortdurend door vergelijking focust op wat anders dan normaal is. Verondersteld gevaar geeft direct een signaal af aan je amygdala, de alarmcentrale in je brein. Als je al die 112-meldingen serieus zou moeten opvolgen, had je geen leven meer en kwam je nooit de deur nog uit. Ondertussen – onbewust en automatisch – vormen associaties en indrukken tezamen met opgeslagen ervaringen je dagelijkse circa 60.000 gedachten. Die zijn in meerderheid negatief geformuleerd, namelijk waar je vanaf of wat je voorkomen wilt.

In gesprek met studenten, stel ik vaak de vraag: ‘Wat wil je anders?’ Nagenoeg altijd komt er dan bijvoorbeeld iets als: ‘Ik wil minder stress, angst, onzekerheid.’ Steevast vervolg ik dan met: ‘En wat komt daar dan voor in de plaats?’, of: ‘En waar komt dan wél meer van?’ Het is altijd weer prachtig om te zien wat er dan gebeurt. Eerst een frons, dan een zekere verrassing om vervolgens met een zekere lichtheid en beginnende glimlach vast te stellen dat de focus bijvoorbeeld op rust en vertrouwen te willen richten. Het is echt een game changer.

Ik wil je absoluut niet motiveren om een manische uberpositivo te worden. En het is al helemaal geen trucje. Maar stel jezelf – zeker wanneer je doelen aan het najagen bent – die vragen. ‘Wat wil ik anders? Wat komt er in de plaats van X?’ Werk het dan uit met vragen als: ‘Wat kan, doe, denk, voel, zie ik dan anders? Wat merken anderen dan aan mij?’ Hoe zou die benadering je motiveren denk je?

Superbelangrijk: succeservaringen! Zet dus kleine, haalbare, motiverende stappen. Wil je hier meer van? Wil je dit kunnen? Wil je hier een baas in worden? Deze benadering heet ‘Oplossingsgericht coachen.’ Er zijn goede opleidingen in en goede boeken over. Stuur mij een berichtje als je goede tips wilt hebben. Dan kun je die vooral wel op je boodschappenlijstje zetten.


Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Maak jij een boodschappenlijstje met wat je niet gaat kopen?

 1. Zo las ik laatst over een tada-lijst in plaats van een todo-lijst.
  Ta-daaa!! 🙂

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top