Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nieuw cao-akkoord: Lonen in hbo stijgen met 4 procent

Gepubliceerd: 23 March 2022 • Leestijd: 1 minuten en 25 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De vakbonden en hogescholen zijn het eens geworden over een nieuwe cao. In juni gaan de lonen met 4 procent omhoog en in diezelfde maand ontvangen medewerkers een eenmalige bruto-uitkering van 600 euro bij een fulltime dienstverband. 

illustratie van een stapel zilveren munten met een gouden munt bovenop

Vergeleken met vorig jaar stijgen de lonen behoorlijk. Toen gingen die in het hbo met 2 procent omhoog. ‘We hebben alle ruimte die er was benut. Dat doen we elk jaar’, zegt AOb-bestuurder Douwe van der Zweep. De hoge inflatie was volgens hem niet leidend voor de loonsverhoging, want die bepaalt niet hoeveel geld er beschikbaar is bij de instellingen. ‘Maar we kijken er wel naar, want we willen het liefst koopkrachtbehoud.’

Werkdruk 

De nieuwe cao loopt tot april 2023. Over werkdruk zijn dit keer geen nieuwe afspraken gemaakt. Vorig jaar werden de bonden en hogescholen het al eens over maatregelen op dat gebied, zoals een realistisch takenpakket en het recht op onbereikbaarheid. ‘Die afspraken blijven staan’, zegt Van der Zweep. Op 1 april dit jaar moeten hogescholen die afspraken gerealiseerd hebben. ‘We gaan kijken of dat overal gehaald wordt.’ 

De FNV lijkt daar weinig vertrouwen in te hebben. ‘Er is van beide kanten hard gewerkt aan oplossingen, maar tot op heden is het nog niet gelukt om de werkdruk verder terug te dringen’, zegt FNV-bestuurder Jan Boersma. 

Long covid-fonds 

In het principeakkoord staat dat de partijen het belang van een long covid-fonds ‘onderschrijven’. Maar tot concrete afspraken heeft dat nog niet geleid.  

De AOb pleitte eerder voor een derde ziektejaar voor werknemers met long covid, zodat ze hun baan na twee jaar ziekte niet verliezen en langer de tijd hebben om te re-integreren. Daar is volgens Van der Zweep lang over gesproken tijdens de onderhandelingen.  

‘We hebben geen toezegging voor een derde ziektejaar, maar hogescholen hebben wel gezegd dat ze er zorgvuldig naar kijken. Eigenlijk willen we voor het hele onderwijs een fonds waarmee zieke medewerkers geholpen kunnen worden. Daar staan de werkgevers positief tegenover en daar gaan we verder over in gesprek’, aldus Van der Zweep. 

Tekst: HOP, Josefine van Enk
Beeld: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top