Niks te lezen? Pak een boek uit een ruilkast op de HR
Gepubliceerd: 25 March 2022 • Leestijd: 2 minuten en 29 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Slingers en confetti sieren de ruilboekenkast op de eerste verdieping van locatie Kralingse Zoom. Student bedrijfskunde – en schrijver – Zeyad Al Mumar heeft de eer de kast officieel te openen. Docent Annemieke van Dillen nam het initiatief ervoor. Ook op andere plaatsen op de HR kun je nu of binnenkort boeken meenemen.
‘Nu moeten we hem flink gaan promoten bij collega’s en studenten’, zegt Annemieke, die met de kast hoopt te bereiken dat studenten meer plezier gaan krijgen in lezen. ‘De kast staat er nu maar het moet nog een beetje gaan leven.’
Ze voegt de daad bij het woord en spreekt een paar van haar studenten aan – ze geeft les bij finance & control – die op de gang lopen. ‘Welk boek heb je het laatst gelezen?’ Twee diep nadenkende gezichten. ‘Ik lees vooral samenvattingen’, lacht de een. Maar na enig nadenken noemt hij Mocro Maffia – ‘heel spannend’ – en ’12 jaar slaaf’. ‘Ik heb pas Spoorloos gelezen, van Harlan Coben’, zegt de ander, ‘en Mocro Maffia ook, maar daar kwam ik een beetje moeilijk doorheen’.
Lekker toegankelijk
Boekenliefde lijkt vrij zeldzaam te worden onder studenten, en dat is jammer, vindt Annemieke. Want lezen is goed voor je woordenschat en je taalontwikkeling in het algemeen.
De kast is een lekker basic, toegankelijk idee om het leesplezier aan te wakkeren. ‘Ik heb onze directeur wat boeken gestuurd die volgens mij bij hem pasten, met het verzoek om een boekenkast te mogen neerzetten. Hij was meteen enthousiast.’ Er werd een oude kantoorkast opgesnord en gerecycled, en in overleg met de facilitaire dienst vond Annemieke een mooie plek voor de kast, lekker in de loop bij de kantine.
In de kast moeten boeken gaan ‘rouleren’: je kunt gratis boeken meenemen die anderen erin hebben gelegd. Die boeken mag je houden als je wilt. Wie van boeken af wil, kan ze ook in het kastje kwijt.
‘Als iedereen een boek meeneemt is-ie zo gevuld’
Er ligt een mooie selectie aan boeken in de kast op KZ. Romans, maar ook studieboeken en algemene non-fictie. ‘Als iedereen een boek meebrengt, is-ie zo gevuld’, zegt Zeyad.
Zelf werkt hij in de Utrechtse bieb waar hij regelmatig afgeschreven boeken mee kan nemen voor de kast. ‘Volgende week werk ik er weer, dan kan ik wel weer een stuk of vijf boeken meenemen’, meldt hij aan Annemieke. ‘We kunnen hier ook nog een poster ophangen waarop studenten hun aanbevelingen kunnen schrijven’, oppert hij.
Meer kastjes
Het ruilkastje op KZ is niet het enige op de HR. Steeds meer docenten of opleidingen nemen – ook in het kader van het project ‘Heel HR Leest’ – het initiatief om op deze manier boeken laagdrempelig beschikbaar te maken. Op de Willem de Kooning ligt er een plan en bij verpleegkunde zijn twee studenten met een initiatief voor een ruilkast bezig.
Op de 9e verdieping van Museumpark – in de loungehoek, links vanaf de lifthal – beheert Ingeborg Vellinga-Rootering al zo’n kast, met afgeschreven boeken van de masteropleidingen die ook in gebruik is als ruilbieb.
De kast werkt volgens hetzelfde principe als die op Kralingse Zooom: je mag er boeken uithalen en je kunt er boeken in kwijt. ‘Daar is wel verkeer’, zegt Ingeborg, ‘als ik de stapeltjes netjes leg dan zijn de planken weer rommelig naderhand. Zo te zien wordt ernaar gekeken dus.’ Ze hoopt dat die belangstelling nog stijgt nu er meer op locatie gestudeerd en gewerkt wordt.
Tekst en foto’s: Edith van Gameren
Er zijn op Museumpark op de eerste verdieping in de Laagbouw heel veel kastjes met/voor boeken, niet alleen Nederlands, maar ook Engels, Frans en Duits. Hier zitten namelijk de lerarenopleidingen Talen. Ook bij geschiedenis en maatschappijleer zijn dergelijke kastjes!
Zou leuk zijn om er op Museumpark ook een te maken in de gang van Exact.