Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Onderwijs online? Het virtuele klaslokaal is in MS Teams

Gepubliceerd: 6 September 2022 • Leestijd: 2 minuten en 11 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Onderwijs vindt als vanouds nu weer plaats op locatie, in klaslokalen. In sommige gevallen gaat het onderwijs nog online en daar gebruikt de hogeschool MS Teams voor. Hoe werkt dat? Ralf Hillebrand staat op de HR bekend als ‘Teams-goeroe’ en maakte tientallen handige uitlegfilmpjes.

Portret Ralf  Hillebrand
Ralf Hillebrand, in de Teamsomgeving

Ruim twee jaar geleden, toen de coronacrisis uitbrak, was MS Teams hot topic. Want ja, we hadden het tijdens lockdowns echt nodig om thuis goed onderwijs te volgen en met elkaar te vergaderen. Docent Ralf Hillebrand hield zich er al langer mee bezig en werd op de HR dé man die tips kon geven over het gebruik van MS Teams. Bijvoorbeeld over de handige breakout-groups, dat er in de applicatie een hand-opsteken-functie zit en dat je je achtergrond kunt veranderen.

Dat weten we nu allemaal wel zo’n beetje, ook de meeste eerstejaars die er op het voortgezet onderwijs mee te maken kregen. ‘Ja’, reageert Hillebrand, ‘De meesten hebben ervaring met MS Teams of een vergelijkbaar programma als Zoom of Google Hangout.

Elke student heeft licentie voor Officepakket MS 365

Wie alle ins en outs wil weten van MS Teams kan de filmpjes raadplegen die Hillebrand maakte. Maar er is meer: de docent en senior adviseur blended onderwijs nam ook filmpjes op over het gebruik van allerlei andere applicaties uit het Office-pakket (MS 365). Want – en dat weten veel studenten niet, merkt Hillebrand – elke student en medewerker heeft een volledige licentie voor dat pakket. ‘Op 5 verschillende devices kun je dat pakket gebruiken. Word, Excel, Outlook en PowerPoint zijn denk ik de belangrijkste applicaties.’ 

Dat we minder op MS Teams zijn gefocust dan zeg twee jaar geleden is natuurlijk niet zo gek. Het onderwijs is weer grotendeels op locatie dus heb je Teams niet per se nodig. Hillebrand: ‘Het hangt ook van de opleiding af of en hoe het nog gebruikt wordt.’

Learn Anywhere-lokaal

Als een deel van de klas thuiszit is de applicatie weer nodig. Om die ‘hybride’ lessituatie echt te laten werken moet je eigenlijk in een Learn Anywhere-lokaal zitten, benadrukt Hillebrand. Een lokaal waar de thuisblijvers echt mee kunnen doen omdat de geluid- en beeldapparatuur daar speciaal voor is afgesteld.

‘Ik vind ondertussen dat het de norm is dat je je camera aan hebt staan. Dat zeg ik ook tegen studenten.’

Hillebrand: ‘Daar kan iedereen echt gelijkwaardig meedoen. In een gewoon lokaal is het een crime. Als je alleen een normaal lokaal tot je beschikking hebt en studenten die vanuit huis mee willen doen, is mijn advies: doe het volledig online. Met alleen een laptop is een gelijkwaardige ervaring onmogelijk.’

Of er de afgelopen tweeënhalf jaar nog iets is veranderd met betrekking tot het gebruik van MS Teams? ‘Ja’, reageert de docent, vooral in de camera-etiquette: ‘Ik vind ondertussen dat het de norm is dat je je camera aan hebt staan. Dat zeg ik ook tegen studenten: “Jongens, het is niet meer nieuw hè”. Als camera’s uitstaan is dat ook een signaal dat je niet echt meedoet. Dat je maar met en half oor luistert. Dat hoor ik ook als ik er na afloop van een les of een bespreking naar vraag.’

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Onderwijs online? Het virtuele klaslokaal is in MS Teams

  1. Goed stuk, bedankt Ralf.
    Nu aan het onderwijs de vraag , gebruik het ……

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top