Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Oproep: Open het mbo en hoger onderwijs zo snel mogelijk

Gepubliceerd: 12 January 2022 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De lockdown in het hoger onderwijs en mbo moet zo snel mogelijk verdwijnen. Dat is de ‘dringende oproep’ van studentenorganisaties, onderwijsinstellingen, psychiaters en jongeren.

De organisaties hebben een brief geschreven aan de deskundigen van het OMT, met een cc aan de nieuwe ministers van Onderwijs en Volksgezondheid. Vandaag adviseert het OMT over de verlengde lockdown en vrijdag maakt het kabinet een nieuwe afweging.

De pandemie duurt inmiddels bijna twee jaar, staat in de brief, en docenten en studenten ‘missen de ontmoeting’. Het is van belang voor de sociale ontwikkeling van studenten om medestudenten en docenten in levenden lijve te ontmoeten, stellen ze.

Psychische problemen

Door de lockdown hebben veel studenten allerlei psychische problemen, zoals eenzaamheid, somberte en slaaptekort, schrijven ze met een verwijzing naar recent onderzoek (waar overigens ook kritiek op kwam). ‘Dit alles pleit ondanks de hardoplopende besmettingsgraad voor een duurzame oplossing.’

De kersverse minister van Onderwijs, Robbert Dijkgraaf, heeft al laten weten dat het openen van het onderwijs ‘hoog op de prioriteitenlijst’ staat. Het onderwijs moet zich voorbereiden op een toekomst met het virus, denkt hij. De pandemie is voorlopig niet voorbij.

Het is nog even afwachten hoe dat gaat gebeuren, maar het OMT pleit deze week voor wijdverbreider gebruik van mondkapjes, ook in het onderwijs. Studenten zouden de mondkapjes niet alleen op de gang moeten dragen, maar ook in de les.

Veel ondertekenaars

De ondertekenaars van de brief zijn studentenorganisaties ISO, LSVb, JOB (voor het mbo) en de Nationale Jeugdraad, evenals de MBO Raad, de Vereniging Hogescholen en de Universiteiten van Nederland. Verder hebben de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie en kinderpsychiater Arne Popma de brief ondertekend.

Op Twitter pleitte HR-voorzitter Ron Bormans ervoor om na de voorjaarsvakantie volledig open te gaan en daarna nooit meer dicht:

Tegelijkertijd leven onder studenten ook zorgen om het recordaantal besmettingen. In Groningen roepen studenten bijvoorbeeld op om tentamens weer online te laten plaatsvinden.

Tekst: HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Oproep: Open het mbo en hoger onderwijs zo snel mogelijk

  1. Het draait om balans. De zorg moet de stroom besmette personen aankunnen. Dat wil dus zeggen dat er grote investeringen nodig zijn in de zorg en dat we vooral mensen moeten opleiden om dat werk te kunnen doen. Dan moet er dus ook ergens anders op bezuinigd worden, bijvoorbeeld het onderwijs.
    Je kan roepen: alles moet open, maar dan moet je ook roepen: als ik mijn been breek (bijvoorbeeld), dan accepteer ik dat ik 24 uur moet wachten voordat ik geholpen kan worden. En als ik de IC nodig heb, dan accepteer ik dat ik doodga omdat de zorg die capaciteit niet kan leveren.
    Je kunt applaudisseren voor de zorg, 1000 euro bonus geven, etc. Maar dat haalt niet weg dat mensen compleet afbranden, naar iets anders gaan zoeken (werk) en dat er nog meer mensen afbranden.
    Er is een goed gedegen plan nodig om hier uit te komen en dat vereist visie. Die visie gaat verder dan wel / geen lockdowns als besmettingen oplopen. Want het paniekvoetbal mag wel een keer stoppen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top