Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Pechgeneratie, we eisen compensatie!’

Gepubliceerd: 7 February 2022 • Leestijd: 3 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Zo’n achtduizend ‘pechstudenten’ en hun sympathisanten eisten zaterdag in Amsterdam een eerlijke compensatie voor het mislopen van de basisbeurs. HR-bedrijfskundestudent Sabina Ludovic was erbij: ‘Ik voelde me strijdlustig en begrepen.’

Demonstratie 5 februari 2022

De leuzen schallen over het zonnige Museumplein. Terwijl de Landelijke Studentenvakbond en FNV Young & United de stemming erin brengen, wordt de menigte voor het podium steeds groter. De ene na de andere spreker zweept de demonstranten op.

De boodschap is duidelijk. De één miljard euro van het kabinet voor studenten zonder basisbeurs is veel te karig. Dat levert zo’n duizend euro op per persoon, terwijl iedere (uitwonende) ‘pechstudent’ minstens 14 duizend euro misloopt.

‘Met studievoucher schiet je niets op’

Op enige afstand van het podium staat Lianne Suurenbroek, masterstudent van de Universiteit Utrecht. Ze wil in elk geval niet dat de duizend euro wordt uitgekeerd als studievoucher, die je vijf tot tien jaar na je afstuderen mag inzetten. ‘Een tweede master kost zo’n tienduizend euro collegegeld per jaar. Een voucher van duizend euro vergoedt dan maar een tiende deel. Bovendien heb je in die fase van je leven helemaal geen tijd voor een extra studie. Je moet hard werken om je huur of hypotheek te kunnen betalen, dus met zo’n voucher schiet je eigenlijk niets op.’

Haar vriend uit Rotterdam is bang dat het voor pechstudenten extra moeilijk wordt om een starterswoning te vinden: ‘Ze hebben een studieschuld die hoger is dan de generaties voor en na hen en kunnen dus minder geld inbrengen. Wat een redelijke compensatie zou zijn? Ik zou zelf tevreden zijn met tienduizend euro.’

‘Compensatie is veel te laag’

Iets verderop wapperen de vlaggen van het CDJA, de jongeren van het CDA. Voorzitter Tom Scheepstra: ‘We zijn blij dat de basisbeurs nu terugkomt, maar de compensatie voor pechstudenten is echt veel te laag; dit is niet rechtvaardig. Als je als overheid een fout maakt, moet je die rechtzetten.’ Aan hoeveel geld denkt het CDJA? ‘Vijf- à zesduizend euro compensatie, dus echt fors meer dan het kabinet wil.’

Maar de kans dat de moederpartij dat voorstel overneemt lijkt klein. ‘Helemaal compenseren lukt niet’, zegt CDA’er René Peters, een van de acht politici die op het podium worden geïnterviewd. ‘Dat kost vele miljarden en helaas hebben we veel andere dingen te doen op het gebied van duurzaamheid, wonen en defensie. Dat is het eerlijke verhaal, denk ik.’

Oudere man met een 'ball and chain'
Frans Vaessen met een zware studieschuld aan zijn nek. Hij is uit Limburg naar Amsterdam gereisd, uit solidariteit met zijn studerende dochter en al die anderen die geen basisbeurs krijgen en een hoge schuld opbouwen.

Van de VVD, die het leenstelsel eigenlijk wilde handhaven, kan ook geen hogere tegemoetkoming worden verwacht en de ChristenUnie is allang blij dat de basisbeurs terugkeert en dat er nog een miljard uit het vuur is gesleept tijdens de coalitieonderhandelingen.

Fucking bullshit, vindt de SP. ‘Als de regeringspartijen de superrijken normaal belasting laten betalen, is er zat geld.’ Ook de PvdA (‘Elke keer weer wordt er een generatie genaaid’), Volt, GroenLinks en de Partij voor de Dieren eisen een fatsoenlijke compensatie.

D66 was de enige regeringspartij die niet op het podium verscheen, maar onderwijsminister Dijkgraaf, ook van D66, stuurde een boodschap via Twitter. Hij zei nogmaals dat hij de onvrede over de tegemoetkoming ‘helemaal begrijpt’, maar dat het kabinet niet meer dan één miljard beschikbaar heeft. Hij wil komende week een ‘open gesprek’ voeren met de initiatiefnemers van het protest.

‘Strijdlustig en begrepen’

Ook een groep HR-studenten toog naar Amsterdam om hun ongenoegen te uiten over de compensatie. Laatstejaars bedrijfskunde Sabina Lukovic was erbij: ‘Deze kans wilde ik niet voorbij laten gaan; ik heb nooit recht gehad op de basisbeurs en heb veel moeten lenen en in mijn eerste jaar werkte ik bijna 32 uur per week in de horeca.’ Dat was lang niet voor alle studenten het geval, sommigen hadden ouders die flink bijsprongen, anderen konden in tegenstelling tot Sabina thuis wonen waardoor ze minder kosten hadden. Daardoor voelde ze zich weleens alleen staan in de klas en ze vond het daarom fijn om op de demonstratie gelijkgestemden te ontmoeten: ‘Ik voelde me strijdlustig en begrepen.’ Ze is ‘hoopvol’ over een betere compensatie dan de duizend euro.

Sabina was al wat ouder toen ze begon met studeren en zocht goed uit waar ze recht op had. Al snel bleek dat dat weinig was: ‘Ik heb serieus overwogen het om financiële redenen niet te doen. Maar omdat veel anderen er vrij laconiek over deden, en dingen zeiden als “de rente is heel laag”, en “je investeert in jezelf” ben ik toch begonnen.’ Op dit moment ziet ze geen reden om laconiek te zijn: ‘Het is niet alleen de studieschuld, maar ook bijvoorbeeld hoe lastig het zal zijn om een hypotheek te krijgen. Ik heb het gevoel dat ik niet vanuit een eerlijke positie aan mijn leven kan beginnen.’

Tekst: HOP, Hein Cuppen/Profielen
Foto’s: HOP, Sabina Lukovic

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to ‘Pechgeneratie, we eisen compensatie!’

  1. Dus pech moet betaald worden door iedereen??

    Dan krijg ik nog wel heel veel geld van de staat/belastingbetaler…

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top