Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Van Flippermuseum tot Theater Walhalla: hier vind je de culturele hotspots

Gepubliceerd: 14 September 2022 • Leestijd: 2 minuten en 30 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De ‘werkstad’, zo staat Rotterdam van oudsher bekend. Maar de laatste decennia heeft de stad er zo veel culturele hotspots bij gekregen dat die titel niet meer opgaat.

Niet iedereen is even enthousiast over de meest recente aanwinst van de Rotterdamse cultuur: de Britse krant The Guardian noemde het recent opgeleverde depot van museum Boijmans van Beuningen – vlakbij de HR-locatie aan het Museumpark – ‘slapstick architectuur’ en ‘een kom van 3,99 euro van Ikea die onderdeel werd van de Rotterdamse skyline’. De New York Times zag echter ‘de toekomst in de manier waarop kunst toegankelijk wordt gemaakt voor het grote publiek’.  Ook het publiek lijkt het daarmee eens: in minder dan een half jaar tijd trok het depot al meer dan 100.000 bezoekers.

En er is nog veel meer te bezoeken en te doen in Rotterdam, zegt WdKA-student Lieke. ‘In de zomer organiseert LantarenVenster de Pleinbioscoop, naar de film in de open lucht.’ De pleinbioscoop wordt overigens met haar voortbestaan bedreigd nu er gedoe is met de vergunning, maar in ieder geval dit jaar gaat de pleinbioscoop nog door – zij het op een andere plek.

Eerste date in het flippermuseum

Museumliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen in Rotterdam, zegt Lieke. Naast de musea waar je ouders vast al enthousiast over hebben verteld – de Kunsthal naast het depot van Boijmans – is ze ook erg fan van het Fotografiemuseum. ‘En Remastered Rotterdam is ook een aanrader.’

De wat kleinere, minder bekende plekken zijn het Flipperkastmuseum in Delfshaven (leuk voor een eerste date …), en het Stedelijk Museum in het nabijgelegen Schiedam. Om kunst te zien kun je ook gewoon de straat op gaan.

Culturele uitstapjes hoeven je als student niet veel te kosten: ‘Neem sowieso een Rotterdampas’, zegt Lieke. ‘Met twee bezoeken aan een culturele instelling heb je ‘m er meestal al uit.’

Avondje theater, muziek of film

Naast de grote – en bekendere – theaters zoals de Rotterdamse Schouwburg, Theater Zuidplein en het nieuwe én oude Luxor Theater, zijn er minder bekende theaters zoals Studio de Bakkerij in Noord en Theater Walhalla (op een héle mooie plek op Katendrecht). Lieke noemt het Maastheater in het Lloydkwartier. In De Doelen worden culturele evenementen in de breedste zin van het woord geprogrammeerd. Laat je dus vooral eens verrassen, bijvoorbeeld tijdens een gratis lunchconcert.

Ook vind je in Rotterdam veel ‘culturele’ bioscopen waar het programma afwijkt van wat je in ‘doorsnee’ bioscopen vindt. Denk aan het legendarische Cinerama op de Westblaak – je moet er alleen al voor het pand een keertje naartoe – en LantarenVenster op de Kop van Zuid. ‘En Kino in de Gouvernestraat, red.) is een heel fijne plek’, tipt Lieke.

Bandjes kijken doe je in Rotown (veel indie), Baroeg (harde gitaren), V11 (punk/indie) of Grounds (hiphop/reggae/funk/latin/wereld). Voor jazz en wereldmuziek moet je in Bird, eerdergenoemd LantarenVenster of jazzcafé Dizzy zijn.

Zelf je creativiteit uitleven

En wil je nou zelf iets creatiefs doen? Denk dan aan de cursussen (met studentenkorting) van de SKVR (Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam), die op verschillende locaties in Rotterdam worden gegeven.

Voor een combinatie van al het bovenstaande: breng een bezoekje aan de Merwe-Vierhavens, inmiddels afgekort tot M4h, op het grensgebied tussen Rotterdam en Schiedam bij het Marconiplein. Ja, het is een stukje fietsen/lopen/met de metro, maar je vindt er een bonte kruisbestuiving van nachtclubs die wél een vierentwintiguursvergunning bezitten, ateliers, creatieve bedrijven, theaters, kroegen, restaurants en cafés, in het decor van een voormalig havengebied. Geniet ervan zolang het nog kan: de gemeente heeft vergevorderde plannen om het gebied om te toveren in een woongebied.

Tekst: Rutger de Quay
Foto: Edith van Gameren
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top