Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Studenten, vraag die energietoeslag gewoon aan’

Gepubliceerd: 17 June 2022 • Leestijd: 1 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Als het aan het kabinet ligt, krijgen studenten geen energietoeslag. Maar de Landelijke Studentenvakbond adviseert om die toch aan te vragen. Het kan ze mogelijk 800 euro opleveren.

De energietoeslag is bedoeld om mensen met een kleine beurs te helpen met het betalen van de oplopende energierekening. Maar het kabinet heeft gemeenten geadviseerd om studenten deze 800 euro niet te geven, omdat ze als groep, onder meer qua woonsituatie, te divers zouden zijn.

Het leidt tot onbegrip bij de LSVb en ook juristen trekken in twijfel of dat besluit wel standhoudt bij de rechter. Studenten zouden volgens hen als groep niet zomaar uitgesloten kunnen worden.

Je moet maar net zin in hebben

Vraag de toeslag daarom gewoon aan bij je gemeente, adviseert LSVb-voorzitter Ama Boahene de studenten, want pas als het verzoek is afgewezen, kun je uiteindelijk in beroep gaan bij de rechter. ‘Maar daar moet je als student maar zin in hebben’, geeft ze toe.

De studentenvakbond wil individuele studenten graag te hulp schieten. ‘Al is het maar één student die een rechtszaak aanspant en gelijk krijgt, dan schept dat een precedent voor anderen’, verwacht ze. Een groepsproces sluit de LSVb ook niet uit. ‘We zoeken uit of dat kansrijk zou zijn, want we horen al dat studenten daaraan mee willen doen.’

In Groningen hebben ze daar wel oren naar. Een groep van twintig studenten heeft de gemeente alsnog om de toeslag gevraagd, schrijft universiteitsblad UKrant. Als de gemeente dat weigert, overwegen ze een rechtszaak aan te spannen.

Regels buigen

Maar het is nog geen gelopen race, waarschuwt Boahene. ‘Ik ben bang dat de overheid de regels net wat anders gaat formuleren, waardoor weigeren van de rechter wél mag. Ze kunnen bijvoorbeeld bedenken dat ze niet ‘studenten’ uitsluiten, maar iedereen die op kamers woont of die recht heeft op studiefinanciering.’

Tekst: HOP, Josefine van Enk

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top