Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Veiligheidsrapport meldt ongewenst gedrag bij FIT en ISO; WdKA scoort over hele linie lager

Gepubliceerd: 10 May 2022 • Leestijd: 2 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Dienst FIT (Faciliteiten en InformatieTechnologie) en de onderwijsinstituten ISO en WdKA doen het vergeleken met 2018 niet zo goed in de recent gehouden veiligheidsenquête. Bij FIT en ISO is ongewenst gedrag de boosdoener, op de WdKA gaat het over de hele linie wat minder goed.

Dat blijkt uit de enquête die in november vorig jaar is gehouden en waarvan de uitkomsten en de analyse onlangs verschenen. De enquête werd ingevuld door 3721 studenten (9 procent) en 1761 medewerkers (34 procent) van de HR.

Veiligheidsgevoel van 8.0 naar 7.8

Het veiligheidsgevoel ten opzichte van de peiling uit 2018 is op de HR gedaald van 8.0 naar 7.8. ‘Als we kijken naar de omstandigheden in de tijd dat deze enquête plaatsvond (corona, veel landelijke aandacht voor sociale veiligheidsissues) is dit geen slecht resultaat’, stelt de HR in het begeleidend schrijven.

Dat schrijven geeft aan dat er bij FIT en ISO lagere scores zijn dan gemiddeld wat betreft ongewenst gedrag. ‘Uit de analyse van de bevindingen bleek dat ongewenst gedrag het meest voorkwam en voorkomt onder ondersteunend personeel op de werkvloer’, vertelt Nancy Boukich, adviseur Integrale Veiligheid op de HR, desgevraagd.

‘Structureel geconfronteerd met ongewenst gedrag’

‘Dat zijn FIT-medewerkers in de frontlinie zoals huismeesters, receptiemedewerkers, hoofden en toezichthouders. Deze groep medewerkers wordt structureel geconfronteerd met ongewenst gedrag in het contact met de student en de medewerker. Frontliniemedewerkers hebben per definitie meer te maken met ongewenst gedrag met anderen, maar door de pandemie zien we dat dit is toegenomen onder onze FIT-collega’s.’

De frustratie over de coronamaatregelen en over de coronacrisis in het algemeen, werd botgevierd op deze groep medewerkers, vertelt Boukich. ‘Het aanspreken van studenten en medewerkers op het niet dragen van een mondkapje of het niet houden aan de 1,5 meter afstand mondde vaak uit in ongewenst gedrag, zoals belediging, bedreiging, verbale agressie of zelfs fysieke agressie jegens de FIT-medewerkers.’ Uit de enquête bleek belediging (12 procent) het meest voorkomende ongewenste gedrag bij  FIT.

‘Hard naar elkaar uithalen’

Bij ISO kwam ‘belediging’ eveneens het meest voor, 8 procent van de respondenten heeft te maken gehad met deze vorm van ongewenst gedrag. Boukich: ‘Uit de antwoorde op de open vragen bleek dat dit te wijten is aan een onprettige werksfeer waar medewerkers nogal hard naar elkaar konden uithalen. Ik zeg bewust “konden”, omdat in de antwoorden vooral werd gerefereerd aan de periode waarin een andere directie aan het roer stond.’ Dit verschil bij ISO kwam eerder ook al naar voren bij de uitkomsten van het werkbelevingsonderzoek.

Op de Willem de Kooning Academie is de algemene veiligheidsscore met een 7,3 substantieel lager uitgekomen dan op de rest van de hogeschool. Bij verschillende vragen over de veiligheid en het veiligheidsgevoel wijken de resultaten ook duidelijk af van die van de andere onderwijsinstituten. Zo antwoordt 14 procent van de WdKA-studenten met ‘ja’ op de vraag of het weleens voorkomt ‘dat je locaties of situaties bewust mijdt omdat je je daar niet veilig voelt’. En 11 procent is het oneens of helemaal oneens met de stelling ‘ik voel me vrij om incidenten of risico’s te melden’. De Rotterdam Business School (RBS) komt qua percentages een beetje in de buurt maar bij andere instituten is het een stuk beter gesteld met het veiligheidsgevoel.

Extern onafhankelijk onderzoek WdKA

Onder medewerkers van de WdKA is het met het veiligheidsgevoel nog minder goed gesteld. De stelling over je wel of niet vrij voelen om incidenten te melden wordt door 24 procent met oneens of helemaal oneens beantwoord. Bij andere instituten en diensten komt dat percentage niet hoger dan 10 procent. Ook is 30 procent van de WdKA-medewerkers het (helemaal) oneens met de stelling dat ‘incidenten en risico’s snel en adequaat worden afgehandeld’. Ook hier ligt dat percentage bij andere organisatieonderdelen een stuk lager.

Het college van bestuur heeft naar aanleiding van de enquête-uitkomsten aan de directeuren van ISO, FIT en de WdKA gevraagd om met een plan van aanpak te komen om de sociale veiligheid te verbeteren. Aan de WdKA-directeur is daarbij nog gevraagd om een extern, onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren naar de sociale veiligheid op de WdKA. ‘De opdrachtformulering alsmede de keuze van onderzoekers zal met goedkeuring van het college van bestuur plaatsvinden, om maximale onafhankelijk te borgen. Dit onderzoek gaat op zo kort mogelijke termijn van start’, is te lezen in het begeleidend schrijven bij het veiligheidsrapport.

Tekst: Jos van Nierop

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top