Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Verhalen van vluchtelingen centraal op event van studenten communicatie

Gepubliceerd: 18 March 2022 • Leestijd: 2 minuten en 16 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

We zien – zeker nu – dagelijks vluchtelingen op het nieuws maar horen niet vaak hun persoonlijke verhalen. Een groep communicatiestudenten organiseert een avond waarbij juist die verhalen centraal staan. De opbrengst gaat naar Stichting Vluchteling.

Het team van It's happening
Het team van It’s Happening: Daud Wildenberg, Britt de Korver, Maud de Hoog, Ilse de Klerk, Pascalle Hoeke, Rosa de Poorter

Toen ze een half jaar geleden aan de organisatie van hun event begonnen, zagen ze de grootste Europese vluchtelingenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog niet aankomen. Maar het maakt hun evenement wel extra actueel. ‘Op het laatste moment hebben we nog een verhaal over Oekraïne toegevoegd aan het programma’, zegt Britt de Korver, een van de tweedejaars communicatie van ‘It’s happening events’, zoals ze hun evenementenbureau genoemd hebben.

In oktober begonnen ze al met de voorbereidingen, in het kader van het vak event management. De studenten benaderden bedrijven en organisaties waar ze echt achter konden staan en van Stichting Vluchteling kwam meteen een positieve reactie. Uiteindelijk resulteerde dit in het event dat gepland staat op donderdag 24 maart.

Toch een online event

Het evenement is online, als een livestream. ‘We moesten in februari een knoop doorhakken: online of offline’, vertelt Britt. ‘We hebben toen gekozen voor online, we waren te bang dat de maatregelen nog zouden blijven. Een week erna ging toch alles weer open, maar we zagen ook goede mogelijkheden voor een online event.’

Het evenement wordt opgenomen in de Hoflaankerk in Rotterdam Kralingen, en is dus vanuit huis live bij te wonen. De verhalen van vluchtelingen staan centraal op de avond centraal. Zo vertellen een vluchteling uit Afghanistan en een vluchteling uit Syrië hun verhaal, en gaan de studenten met vluchtelingen in gesprek. ‘Tot slot hebben we iemand uit Oekraïne die vertelt hoe het daar nu is’, zegt Britt.

Hulp in conflictgebieden

Ook zal een vertegenwoordiger van Stichting Vluchteling meer vertellen over hun werk. ‘Stichting Vluchteling biedt in conflictgebieden hulp aan vluchtelingen, vertelt Britt, ‘bijvoorbeeld medische hulp in Afghanistan. Ze proberen ook lokale mensen op te leiden zodat die de hulpverlening op over kunnen nemen.’

De Stichting wordt weleens verward met Vluchtelingenwerk, die vooral in Nederland in actie komt voor vluchtelingen. Stichting Vluchteling helpt ook als mensen weer naar huis kunnen, onder meer met landmijnen ruimen en herbouwen van scholen. En ze geven vluchtelingen in Nederland een stem.

Thuis volgen met Oosterse hapjes

Om ook thuis in de sfeer te komen van de landen waarover verteld wordt, kunnen deelnemers een box bestellen met hapjes uit die landen. ‘Die hebben we samengesteld in samenwerking met restaurants’, zegt Britt. ‘Er zitten hapjes in uit Libanon en toetjes uit Syrië.’ Daarnaast bevat de box informatie, ‘het verhaal van Mohammed uit Syrië zit er bijvoorbeeld ook in’, aldus Britt.

Aan het eind van het event is er een quiz over vluchtelingen waaraan de bezoekers van de livestream mee kunnen doen. ‘Even checken of iedereen goed opgelet heeft’, lacht Britt. De winnende deelnemer van de quiz wint twee uur varen met een 12-persoonsboot van ‘Geen boot wel varen’.

De bijeenkomst is als livestream te volgen. Datum: 24 maart. Tijd: 20.00-21.00. Aanmelden kan via deze link, je kunt aankruisen of je alleen de livestream wilt volgen of ook de box met hapjes wil ontvangen. De opbrengst van de avond gaat naar Stichting Vluchteling.

Tekst: Edith van Gameren
Foto: It’s Happening

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Verhalen van vluchtelingen centraal op event van studenten communicatie

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top