Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Waarom je juist nu moet werken naast je studie en hoe je dat het beste doet

Gepubliceerd: 10 October 2022 • Leestijd: 3 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Nog voordat de inflatie torenhoog was, zong de band Hang Youth er al over: ‘Waarom is alles zo kk duur!?’ Ook als student voel je dat de kosten voor het levensonderhoud – de huur, de boodschappen, maar ook een biertje in de kroeg – flink zijn gestegen. De oplossing voor veel studenten: werken naast de studie.

Uit cijfers uit 2021 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting blijkt dat 72 procent van alle studenten werkt naast zijn of haar studie. Gemiddeld verdient de student met een bijbaan 508 euro per maand, met gemiddeld zo’n 16,5 uur werk. In 2017 had 70 procent van de studenten een bijbaan en gemiddeld verdienden ze daar 409 euro per maand mee. Door de invoering van het leenstelsel is het bijverdienen naast je studie belangrijker geworden, ziet het instituut.

Goede positie als starter

Geld verdienen is niet de enige goede reden om te werken. Werkervaring tijdens je studie op je cv toont aan toekomstige werkgevers dat je niet van stilzitten houdt. En dat vinden werkgevers vaak een goed teken, net zoals extra activiteiten rondom je studie.

En door de waanzinnige krapte op de arbeidsmarkt heb jij als starter ook nog eens een heel goede positie. Maar hoe pak je het aan om een baan te vinden? Kun je onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden en wat zijn nou de beste baantjes voor jou?

Studenten in trek

Een logisch startpunt lijken uitzendbureaus en werkplatformen. Daar barst het van het werk voor studenten, blijkt uit een rondgang langs vacaturessites. Profielen sprak Margot Roubos, commercieel directeur bij YoungOnes, dat zich een ‘marktplaats’ voor freelance klussen noemt. Via het platform worden freelancers (‘voornamelijk jongeren en studenten’) gekoppeld aan opdrachtgevers. Deze bedrijven plaatsen dagklussen. ‘Zo kun je iedere dag iets anders doen.’ Studenten, zegt Roubos, zijn erg in trek bij werkgevers. ‘De flexibiliteit van studenten maakt ze erg gewild. Studenten hebben een school- en een sociaal leven. Dat wisselt elke dag.’

Juist werken naast je studie heeft volgrens Roubos positieve gevolgen voor je échte grote-volwassen-mensen-baan voor ná je studie. ‘Ik heb zelf veel bijbanen gehad naast mijn studie vroeger. Daar heb ik enorm veel van geleerd. Want als je in de horeca werkt, dan doe je veel sociale vaardigheid op. Ik heb op de markt gewerkt, daar heb ik leren verkopen. Bij een callcenter kun je leren hoe het is om te werken in een bedrijf en überhaupt op een kantoor. De bijbaantjes dragen bij aan je baan voor later.’

143 banen voor 100 werklozen

De arbeidsmarkt wordt momenteel gekenmerkt door een enorme krapte. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek waren er in het tweede kwartaal van 2022 zo’n 327.000 werklozen in Nederland bij 446.800 vacatures. Dat betekent dat per 100 werklozen 143 vacatures openstaan. Uitkeringsinstantie UWV meet ieder kwartaal de krapte op de arbeidsmarkt en zegt dat de arbeidsmarkt nog nooit ‘zo krap’ is geweest. Dat geldt ook zeker voor de regio Rotterdam: in september 2022 stonden er zo’n 700 vacatures open voor 322 werkzoekenden, meldt de regionale afdeling van het UWV.

Volgens het UWV zijn er inmiddels nog maar vier sectoren (!) waarin er géén ‘zeer krappe arbeidsmarkt’ is. Volgens Roubos kun je daarvan profiteren, óók als het gaat om een bijbaantje naast je studie. ‘De krapte op de arbeidsmarkt heeft ervoor gezorgd dat er superveel mensen nodig zijn voor heel erg veel sectoren. Als de vraag hoog is, dan doet het ook wat met het tarief.’ Als voorbeeld geeft ze dat het gemiddelde uurtarief op YoungOnes enkele jaren geleden gemiddeld lag op 15 euro per uur. ‘Nu is het gemiddelde tarief voor een freelancer 18 euro per uur.’

Ruimte om te onderhandelen

De bijzondere situatie op de arbeidsmarkt zorgt er daarnaast volgens Roubos ook voor dat er – ook voor studenten – ruimte is om te onderhandelen over de voorwaarden en het uurtarief.

De vraag naar oproepkrachten kan bijvoorbeeld per seizoen verschillen, waardoor je soms meer kunt vragen. ‘Denk aan bijvoorbeeld strandtenten. Als het superwarm is, dan heeft iedere strandtent mensen nodig. Het werkt ook zo bij Uber: als er ergens op een locatie een feest of festival is, dan is er op een hele specifieke plek een hoge vraag naar taxichauffeurs. Dan vraagt een taxichauffeur ook meer geld voor een taxiritje.’ Op haar platform kun je zelf onderhandelen over je uurtarief, zegt Roubos.

Bijverdienen naast beurs

Volgens het CBS ligt het gemiddelde uurloon voor 20- tot en met 25-jarigen op 13,92 euro per uur, voor de leeftijdscategorie van 25- tot 30-jarigen is dat 18,98 euro per uur. Het minimumloon per uur ligt in 2022 voor 21-jarigen of ouder op 11,26 euro per uur. Door de hoge inflatie wordt het minimum uurloon per 1 januari 2023 verhoogd naar 12,40 per uur.

Let wel op: in sommige gevallen is er een maximumbedrag dat je jaarlijks mag bijverdienen. Het kabinet is voornemens om over het jaar 2022 géén maximumbedrag te hanteren, maar de Eerste Kamer moet hier nog over beslissen. Ook kunnen je inkomsten gevolgen hebben voor eventuele toeslagen (denk aan huur- of zorgtoeslag) die je ontvangt.

Aansluiten op je studie of juist niet?

Als je op zoek gaat naar een bijbaan, moet je dan zoeken naar een baan die aansluit op je studie of juist iets compleet anders? ‘Sommige studenten hebben een heel ingewikkelde studie waarbij ze heel veel met hun hoofd werken. Zij vinden het dan juist leuk om naast hun studie iets heel anders te doen. Denk aan inpakken of lekker actief bezig zijn.’

Je kunt er ook bewust voor kiezen om de ervaring die je al hebt opgedaan uit te breiden door werk te zoeken in het vakgebied van jouw studie, zegt Roubos, maar ze benadrukt dat elke baan nuttig kan zijn. ‘Ook als je als content creator werkt op het Amsterdam Dance Event kun je ervaring opdoen die je weer in je eigen studie en loopbaan gebruikt. Het is voor jouw ontwikkeling en carrière goed om op verschillende plekken te werken.’

Tekst: Rutger de Quay
Illustratie: Demian Janssen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Waarom je juist nu moet werken naast je studie en hoe je dat het beste doet

  1. Voor de meeste huidige hbo/wo studenten geldt juist geen bijverdiengrens. Dit geldt wel voor studenten die nog onder het ‘oude stelsel’ vallen. Zoals het hier in het artikel staat, lijkt het alsof wel voor alle studenten een bijverdiengrens geldt, maar dat is dus onjuist. Zo staat het overigens ook op de DUO site waar jullie naar verwijzen.

  2. Ja een bijbaantje is fijn, maar houdt er ook rekening mee dat dit effect kan hebben op eventuele toeslagen die je ontvangt. Je kan zo namelijk in een situatie terecht komen dat alles wat je verdient eerst van je toeslagen afgehaald wordt en dan schiet je er nog niks mee op. Dit is trouwens wat mij hierbij ook tegenhoudt.

  3. Dank voor de aanvulling, we passen het aan in de tekst.

  4. @Petra kan je me even helpen met die berekening? De laatste keer dat ik keek lag de ondergrens voor wanneer er aan je toeslagen wordt geknabbeld op ongeveer 22.000 bruto per jaar, oftewel iets meer dan 1800 euro bruto per maand.

    Als je dat als student met je bijbaan kunt verdienen denk ik niet dat je iets te klagen hebt.

  5. Dank voor de aanvulling, we passen het aan in de tekst.

  6. @S. Heikamp ik ben getrouwd dus inderdaad zit ons gezinsinkomen wat hoger. En dit jaar heeft mijn man salaris verhoging gekregen, maar dat wat hij er bruto per maand bij kreeg ging er netto per maand bij de toeslagen weer af.

    De reden dat ik het hier plaatste was dat er meer studenten zijn die al samenwonen of al getrouwd zijn terwijl ze nog studeren en zij hier dus makkelijker mee in aanraking komen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top