Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wereldvluchtelingendag: ‘Het helpt al om te weten dat er meer studenten zijn die in dit schuitje zitten’

Gepubliceerd: 20 June 2022 • Leestijd: 1 minuten en 56 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het is vandaag Wereldvluchtelingendag. Sinds Rusland Oekraïne binnenviel was de vluchtelingenstroom uit dat land veel in het nieuws. Maar er zijn natuurlijk ook nog steeds veel andere studenten die te maken hebben met oorlog in hun thuisland. Het adviespunt studerende statushouders helpt hen met advies en voorzieningen.

Jimera Koorndijk is studentenwelzijnsadviseur en coördinator van het adviespunt studerende statushouders op de hogeschool. De hogeschool telt er zo’n 800. Ze heeft een bewogen jaar achter de rug. Het nieuws uit Oekraïne bracht herinneringen dingen boven bij andere studerende statushouders, die zelf ook vaak oorlog en geweld hebben ervaren. ‘Voor hen is de erkenning belangrijk’, zegt Koorndijk, ‘ze denken: wij zijn er ook nog steeds’.

‘Elke studerende statushouder heeft extra studiebelasting’

Studerende statushouders zijn soms boos en voelen zich eenzaam. Het is een kwetsbare doelgroep, legt ze uit. Vluchtelingen die hier gaan studeren hebben ook vaak te maken met teleurstelling. Ze kunnen bijvoorbeeld geen arts of architect worden in Nederland, terwijl dat in hun moederland wel was gelukt. Regels kunnen frustrerend zijn. Zo is het bijvoorbeeld niet meer mogelijk voor studerende statushouder om een universitaire opleiding te doen; in de praktijk blijkt namelijk dat dit vaak niet lukt, bijvoorbeeld door taalbarrières.

‘Voor elke studerende statushouder geldt wel dat hij of zij een extra studiebelasting heeft’, zegt Koorndijk. De taal is uiteraard een belangrijke hindernis. Dat belemmert in de studie, maar ook sociaal. ‘Elkaar ontmoeten maar ook contact maken met anderen in een klas is soms moeilijk vanwege een gebrek aan zelfvertrouwen.’

‘In de eerste plaats HR-student’

Studentenwelzijn heeft voor studerende statushouders een aanbod van specifieke activiteiten en voorzieningen zoals peer coaching. ‘We gaan bijvoorbeeld schaatsen, organiseren netwerkborrels, er is een keuzevak voor studerende statushouders en er is een tweewekelijks webinar in samenwerking met de universiteit Leiden over taalvaardigheid zoals begrijpend lezen en academisch schrijven of over studievaardigheid zoals effectief studeren of online studeren’, vertelt Koorndijk. ‘We zien ze overigens niet vooral als vluchteling, maar in de eerste plaats als HR-student.’

Sommigen hebben 1-op-1 begeleiding nodig. Soms doet Koorndijk dit zelf, of haar collega Linn Schönherr als het om Engelstalige opleidingen/studenten gaat. Soms geeft een peercoach de begeleiding. ‘Het is nu nog belangrijker dat er steunpilaren zijn. Voor vluchtelingen is het een moeilijke weg en vaak hebben ze last van trauma’s. Het helpt al om te weten dat er meer studenten zijn die in dit schuitje zitten.’

Vrijdag 24 juni organiseert het Adviespunt Studerende Statushouders in samenwerking met het UAF en de Universiteit Leiden speciaal voor studerende statushouders een webinar over succesvol starten waarin aandacht wordt besteed aan solliciteren, kwaliteiten en (verborgen) talenten. Aanmelden kan hier.

Als je ideeën hebt: meld je bij het adviespunt via Statushouders@hr.nl. ‘Samen kunnen we iets leuks neerzetten’, zegt Koorndijk. Je kunt StuderendeStatushouders ook volgen op Instagram.



Tekst: Edith van Gameren
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top