Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Als instroom HR in toekomst sterk daalt mogelijk ook vaste contracten in gevaar

Gepubliceerd: 13 December 2023 • Leestijd: 3 minuten en 34 seconden • Nieuws

De HR moet binnen een paar jaar ‘mogelijk ook van medewerkers in vaste dienst’ afscheid nemen. Dit is te lezen in de risicoparagraaf die is opgenomen in de Begroting 2024. Dat komt omdat de ‘flexibele schil’ aan personeel van de hogeschool kleiner is geworden. Het cvb wil die de komende jaren weer terugbrengen naar het gebruikelijke niveau.

Het mogelijk verdwijnen van vaste banen is vanzelfsprekend geen streven van de HR maar kan het gevolg zijn van een toekomstscenario waarbij het daadwerkelijke studentenaantal veel lager is dan de prognoses. Die prognoses zitten er soms naast, bleek bijvoorbeeld afgelopen oktober. Toen werd duidelijk dat er 500 ouderejaars meer uitvielen dan aanvankelijk gedacht.

‘Mogelijk effect pas in 2026’

Dat minder studenten hun diploma halen omdat ze uitvallen heeft gevolgen voor de hoeveelheid geld die de HR van de overheid krijgt. Maar niet meteen, legt Wijnand van den Brink, lid van het college van bestuur, uit. Dit heeft te maken met de bekostigingssystematiek vanuit de overheid waarbij de hogeschool pas twee jaar later de financiële gevolgen merkt van een lager studentenaantal. Van den Brink: ‘Het zou mogelijk pas effect hebben in 2026. Je hebt, nadat de afwijking van de prognose heeft plaatsgevonden, dus twee jaar om de organisatie aan te passen aan de financiële werkelijkheid.’

Tegenvallende studentenaantallen kunnen op termijn impact hebben op de organisatie van de HR, onder andere op de omvang van het personeelsbestand, wordt duidelijk uit de risicoparagraaf in de ‘Begroting 2024’. De raad van toezicht (rvt) en de centrale medezeggenschapsraad (cmr) hebben nog inspraak op de begroting. De cmr bespreekt het begrotingsstuk komende maandag in een openbare vergadering met het cvb.

Flexibele schil ‘weer op niveau brengen’

Dat in de toekomst aan vaste contracten getornd moet worden, probeert de HR te voorkomen. Van den Brink: ‘In de komende twee jaar gaan we zorgen dat dit risico geen waarheid wordt door de flexibele schil aan personeel, die kleiner is geworden, weer op het gebruikelijke niveau te brengen.’ Hoe kleiner de flexibele schil, hoe eerder er bij bezuinigingen naar mensen met een vast contract gekeken moet worden.

In het begrotingsstuk voor 2024 wordt benadrukt dat met het oog op een dalende trend in het aantal inschrijvingen het beleid is ‘om tenminste een deel van de personeelsformatie flexibel te houden’. ‘We zorgen er nu voor dat als er personeel nodig is en wordt aangenomen, ze een tijdelijk contract krijgen’, vertelt Van den Brink.

In de begrotingsstukken voor 2023 en 2022 was ook al het risico van een onverwachts dalend studentenaantal opgenomen, maar zonder de vermelding dat de flexibele schil is gekrompen en daarom mogelijk vast personeel moet vertrekken.

‘Flexibele panden’

Voor een andere grote kostenpost voor de hogeschool, die van de panden in eigendom én huur, is enige flexibele inzet eveneens belangrijk. Vanwege het dalende studentenaantal is daarom recent besloten het huurpand Blaak 555 aanstaande zomer te verlaten. De medewerkers van de diensten verhuizen voor een groot deel naar locatie Kralingse Zoom (eigendom), waar voldoende ruimte is omdat juist ook bij de economische opleidingen het studentenaantal afnam. Besloten is ook om het huurpand RDM Droogdok op RDM Campus te verlaten.

Belangrijke vraag is vervolgens hoe groot de flexibele schil aan huur- en kooppanden moet zijn, om in de toekomst in te kunnen blijven spelen op afnemende studentenaantallen. Het is overigens niet zo dat huur per se flexibeler is dan koop; van langdurige huurcontracten is soms moeilijk af te komen, terwijl sommige panden gemakkelijk verkocht kunnen worden. 

Kwaliteit dienstverlening onder druk

Minder studenten heeft ook gevolgen voor de ondersteunende diensten van de HR, die allen een bezuinigingsopdracht hebben uit te voeren. In de begroting wordt daarover gezegd dat dat het risico met zich meebrengt ‘dat niet alleen de omvang maar ook de kwaliteit van de dienstverlening onder druk komt te staan’.

Het aantal medewerkers van de diensten zal nog sterker moeten afnemen als de Willem de Kooning Academie de HR verlaat en de intentie om te fuseren met Codarts werkelijkheid wordt, maakt het college duidelijk in het beschreven meerjarenperspectief in het begrotingsstuk. ‘Deze aanpassing zal niet van het ene op het andere moment doorgevoerd kunnen worden en dus meerkosten met zich meebrengen’.

Investering in IT-voorzieningen

Los van de studentenaantallen ziet de HR zich genoodzaakt de komende jaren flink te investeren in het verbeteren van de IT-voorzieningen op de hogeschool. Een nieuwe structuur moet de HR beter in staat stellen ‘om snel en effectief in te spelen op de veranderingen’.

In 2024 worden er qua IT onder andere verbeteringen aangebracht in de systemen voor roostering en het inschrijfproces. Ook wordt, om de werving en de instroom effectiever te laten zijn, ‘het customer relationship management (CRM) systeem verder ontwikkeld’.

Salarisschalen van 10 naar 11

Geld is er de komende jaren ook nodig voor het betalen van de salarissen van docenten die van salarisschaal 10 naar (moeten) 11 gaan. Dit heeft voor de HR extra veel impact ten opzichte van andere hogescholen ‘omdat op dit moment relatief veel docenten in schaal 10’ zitten. Dit zou op de langere termijn ‘aanzienlijk effect kunnen hebben’.

‘De hogeschool is financieel gezond’, geeft Van den Brink aan. ‘En kan deze noodzakelijke extra investeringen (zoals voor IT en de kosten voor de hogere salarisschalen, red.) ondanks de krimp realiseren.’

Tekst: Olmo Linthorst en Jos van Nierop
Foto: Levien Willemse

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Als instroom HR in toekomst sterk daalt mogelijk ook vaste contracten in gevaar

  1. Dat de Willem de Kooning Academie de Hogeschool wil verlaten is niet alleen slecht voor de HR, het zou wel eens meer dan slecht voor de WdKA kunnen uitpakken. Onder een cabinet Wilders (wiens partij “stop met kunst- en cultuursubsidies” in haar verkiezingsprogramma heeft staan) lijkt het starten van een nieuwe, zelfstandige kunstacademie op harakiri. Hopelijk komen alle verantwoordelijke mensen tot bezinning, nu alle bestuurders die dit hebben bedacht zijn vertrokken.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top