Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Anonieme docenten Willem de Kooning beginnen ‘nakijkstaking’

Gepubliceerd: 14 June 2023 • Leestijd: 4 minuten en 26 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Eerste- en tweedejaarsstudenten van de Willem de Kooning Academie dreigen hun cijfers voor blokken 1.3 en 2.3 te laat te krijgen. Docenten die onbekend willen blijven en zich ‘Casual WdKA’ noemen, hebben een ‘nakijkstaking’ aangekondigd: het nakijkwerk wordt gedaan, maar de cijfers worden niet ingevoerd. De actie zorgt voor ophef en controverse op de kunstacademie.

Lokatie Blaak 10, WdKa, stations, studieruimte

Met een persbericht, een website en een Instagramaccount kondigde ‘Casual WdKA’ afgelopen vrijdag de actie aan. De groep is anomiem; ook Profielen weet niet wie het zijn, maar een WdKA-medewerker die zelf niet in het artikel genoemd wil worden bevestigt dat het daadwerkelijk docenten van de WdKA zijn.

Casual WdKA zegt de actie te zijn gestart omdat ze geen gehoor vinden bij het management als het gaat om de sociale veiligheid op school (die al langere tijd in het nieuws is) en arbeidsomstandigheden als overwerk en contracten die niet verlengd worden. Casual WdKA stelt verder dat voor (financieel) mismanagement geen verantwoordelijkheid wordt genomen door de schoolleiding. Deze zaken zijn onder meer aangekaart in een petitie die zo’n 500 keer is ondertekend.

Eisen al eerder in petitie

In haar communicatie heeft de groep, die zich onder meer heeft laten inspireren door een soortgelijke actie op de Universiteit van Amsterdam, een aantal eisen herhaald die ook in de petitie stonden, maar die het management volgens de actievoerders heeft afgewezen. Zo wil Casual WdKA dat het management het imr-advies respecteert en serieus zoekt naar andere bezuinigingen dan het stoppen van tijdelijk contracten en ‘stopt met het onder druk zetten van docenten, cursusleiders en commissies’. Casual WdKA meldt dat het hierbij gaat om het doorvoeren van veranderingen in het Taakbelastingsbeleid, zonder dat de instituutsmedezeggenschapsraad (imr) daarmee heeft ingestemd.

Verder wil men dat de aanvullende financiering vanuit de HR voor 8fte wordt ingezet om mensen met tijdelijke contracten een jaar langer te behouden, en dat het management verantwoordelijkheid neemt en gaat voldoen aan alle afspraken en reglementen, zoals de cao, het functiehuis en het taakbeleid.

‘Grens overschreden’

Volgens WdKA-directeur Jeroen Chabot is de actie geen ‘aangekondigde staking’. Ondanks dat Casual WdKA haar grieven en eisen aan het management richt, zegt Chabot niet rechtstreeks te zijn benaderd, hij hoorde er naar eigen zeggen van via een docent. ‘Casual WdKA riep op om studenten wel te beoordelen en hun beoordeling mede te delen, maar de cijfers niet in te voeren in Osiris.’ Dat kan volgens hem grote problemen opleveren voor studenten ‘omdat ze zonder cijfer in Osiris geen formele grond hebben om een herkansing te doen.’ Daarmee wordt een grote groep studenten gedupeerd, vindt hij, en wordt een grens overschreden.

Casual WdKA laat weten dat het management vrijdag wel degelijk is geïnformeerd. Daarnaast zegt Casual WdKA dat ze zeker geen extra stress voor studenten willen veroorzaken, en de actie zo hebben ingericht dat bijvoorbeeld afstudeerders er niet door geraakt worden. Maar, laten de actievoerders weten, de studenten zullen ook worden geraakt als bezuinigingen op contacturen doorgaan en werkomstandigheden van leraren verslechteren. ‘We hebben het gevoel dat als we nu niets doen, het alleen maar erger kan en zal worden voor studenten, medewerkers en de algehele kwaliteit van het onderwijs van de WdKA.’

Verdeeldheid op de Academie

Rondvraag op de Willem de Kooning geeft het beeld dat de staking voor controverse zorgt; sommige docenten zijn solidair met de actie maar doen zelf naar eigen zeggen niet mee, bijvoorbeeld omdat ze in hogere jaren doceren. De meerderheid lijkt echter de actie onwenselijk te vinden omdat de studenten de dupe kunnen worden. ‘Ik heb moeite met deze nakijkstaking omdat het studenten schaadt’, zegt een docent die anoniem wil blijven.

Ook de anonimiteit van de ‘stakers’ en de toon van de actie roept bij een aantal docenten die Profielen sprak weerstand op, al willen zij daar ook niet verder op ingaan. ‘Een gesprek is moeilijk als je niet weet tegen wie je het hebt en over welke feiten je het precies hebt’, stelt een groepje docenten. ‘Dus wij vinden het niet zinvol om hierover met Profielen te praten.’

‘We beantwoorden vragen van de imr en oc’s, we gaan niet in op elk verbond of anoniem Instagramaccount.’

De instituutsmedezeggenschapsraad (imr) en opleidingscommissie (oc) zijn naar eigen zeggen geen onderdeel van de actie, en zeggen ook niet te weten welke docenten zich verenigd hebben in Casual WdKA. Maar, antwoordt imr-lid Carmen Martinez op vragen van Profielen, ‘we zijn het er wel mee eens dat het management niet heeft geluisterd naar de imr en de oc.’

Chabot spreekt naar aanleiding van de beschuldigingen en eisen van Casual WdKA van ‘dezelfde dingen die al maandenlang rondgaan, vragen die we allemaal al beantwoord hebben.’ Daarbij tekent hij aan: ‘We beantwoorden vragen van de imr en oc’s, we gaan niet in op elk verbond of anoniem Instagramaccount.’

WdKA-docent (en cmr-lid) Lila Athanasiadou laat weten dat de vragen in haar optiek niet beantwoord zijn, en dat de houding van het management afwijzend is als het bijvoorbeeld gaat over instemming van de imr. ‘Ondanks dat veel mensen klagen worden zelfs de regels van cao, ptd en het HR-regelement niet nageleefd’, mailt ze. Zo is er volgens haar al jaren een geschil over niet-gecompenseerde uren voor verplichte trainingen.

‘Passende consequenties’

De vraag is nu uiteraard of er daadwerkelijk (veel) docenten meedoen aan de staking en studenten inderdaad hun cijfers te laat krijgen. Chabot geeft aan dat met de circa dertig docenten die nog niets hebben ingevoerd contact wordt opgenomen, om te informeren naar de reden. In het examenreglement van de WdKA-bachelors is bepaald dat studenten binnen 15 dagen na hun examen een cijfer moeten krijgen. Dit is ook waar het managementteam van de Academie op wijst in een mail aan de docenten. ‘Wanneer we constateren dat medewerkers zich niet houden aan deze verplichting, en zij daarvoor geen gegronde reden kunnen aanvoeren, zullen wij daaraan passende consequenties verbinden.’

‘Beoordeling en becijfering van 1.3 en 2.3 is afgerond door de toegewezen docenten’, laten de actievoerders weten: alle studenten hebben hun cijfer mondeling gekregen en informatie gekregen over een eventuele herkansing. ‘De cijfers worden vrijgegeven – ingevoerd in Osiris – wanneer het management constructieve manieren schetst om aan de bovengenoemde eisen te voldoen en de werk- en leeromstandigheden te verbeteren.’ Via hun mailadres ‘blijven de communicatielijnen geopend’ benadrukt de woordvoerder.

Disciplinaire maatregelen worden niet uitgesloten, schrijft het management van de Academie. Casual WdKA noemt dit intimidatie en stelt dat het beoordelen een collectieve bezigheid is waardoor niet duidelijk zal zijn wie al dan niet staakt; de anonimiteit blijft gegarandeerd.

Tekst: Edith van Gameren, Olmo Linthorst
Foto: Levien Willemse

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

6 Responses to Anonieme docenten Willem de Kooning beginnen ‘nakijkstaking’

  1. Is het niet zo dat de medezeggenschaps-raden een ‘adviserende’ rol hebben, en het advies dus niet bindend is en het CvB het advies naast zich neer kan leggen? Ik weet niet of dit voor de OC ook geldt?

    Is het ook niet handiger dat het niet anoniem geuit wordt? Al kan ik het mij natuurlijk goed voorstellen waarom dit anoniem gebeurt. Omdat and de consequenties voor de individu zijn.

  2. @Jasper., als we kijken naar de aard van de situatie waar continu naar verwezen wordt is het begrijpelijk dat mensen voor anonimiteit kiezen. Het vertrouwen is kennelijk helemaal weg bij deze mensen.

    Ik vraag me alleen af of dat stand kan houden wanneer je in Osiris kan zien wie hun werk niet doet; Casual WDKA kan wel beweren dat het een “collectieve bezigheid” is maar de examinator die verantwoordelijk is voor de cijferinvoer is eindverantwoordelijk dus die gaat zich in een nare positie bevinden. Als die persoon wel wil invoeren maar het niet kan omdat iemand in de groep niet meewerkt, moeten ze kiezen of de consequenties zelf te aanvaarden, of aan te geven wie de blokkade opwerpt.

    Casual WDKA kan dit ‘intimidatie’ noemen maar er zijn heel duidelijke regels omtrent cijferinvoer en studenten hebben ook rechten. Consequenties kunnen heel legitiem zijn en niet zomaar af te doen als intimidatie, ondanks dat er op andere momenten mogelijk wel van intimidatie te spreken is.

    Pijnlijke zaak, hoop dat ze er uit komen zonder dat onze studenten er onder hoeven de lijden.

  3. @S.Heikamp
    Ja, dat kan ik mij goed voorstellen, vandaar ook m`n stukje over dat ik het goed kan voorstellen.

    Verder ben ik het, opvallend genoeg, helemaal met je eens!

  4. @Jasper. Wacht, we zijn het helemaal eens? Bel de krant! Wacht, dit is onze krant! 😀

    Ik zie het Profielen-artikel over deze gebeurtenis al voor me.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top