Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bespreking cmr-advies avondsluiting komt als mosterd na de maaltijd

Gepubliceerd: 20 September 2023 • Leestijd: 4 minuten en 5 seconden • Nieuws

Wat doet een advies van de centrale medezeggenschapsraad (cmr) er nog toe als het bestuur het voorgestelde beleid al heeft ingevoerd? Met die vraag werd Sarah Wilton-Wels, de nieuwe voorzitter van het college van bestuur (cvb), geconfronteerd in haar eerste formele ontmoeting met de cmr.

Hogeschool Rotterdam locatie academieplein

De openbare cmr-vergadering begon met een vriendelijk kennismakingsrondje. Wilton-Wels vertelde de cmr afgelopen maandagmiddag niet alleen dat ze graag wandelt, tennist en schaakt (als ze tijd heeft), maar ze beantwoordde ook de vraag van een vrijpostig raadslid over haar guilty pleasures: ‘De Toppers, haha, dan weet je genoeg.’

Toen het inhoudelijke programma aan bod kwam, was het met de vrolijkheid echter snel voorbij. De medezeggenschapsraad had niet alleen kritiek op de uitvoering van het plan om HR-locaties eerder te sluiten, de raad voelde zich ook gepasseerd omdat hun adviesrecht niet serieus wordt genomen.

Avondsluiting zorgt voor problemen

Om gas, stroom en geld te besparen zijn sinds het begin van dit collegejaar de meeste locaties van de HR ’s avonds dicht. En dat levert roosterproblemen op, ziet de cmr: Lessen die normaal ’s avonds doorgaan worden nu ingekort of verplaatst naar een online omgeving. Ook heeft de cmr van studenten en docenten signalen gekregen dat ze niet goed zijn geïnformeerd. Ze komen er nu via hun rooster achter dat ze ’s avonds naar een andere locatie moeten verhuizen voor hun lessen.

En dan is er nog het feit dat huismeesters en receptionisten minder avonduren draaien en daarom de komende jaren stapsgewijs een steeds groter deel van hun onregelmatigheidstoeslag verliezen. ‘De avondsluiting betekent concreet dat tachtig medewerkers er op termijn 150 euro per maand op achteruit gaan. Dat is per jaar 1800 euro, bijna een maandsalaris’, rekende raadslid Peter Dijkstra voor. ‘Als mij dat zou overkomen en ik zou horen dat het argument is dat de CO2-uitstoot omlaag moet en dat de gebouwen niet goed gebruikt worden, dan zou ik me behoorlijk benadeeld voelen.’

Invloed op het bestuurlijke traject

Maar het meest heikele punt waar de cmr-leden afgelopen maandag steeds op terugkwamen was de vraag waarom de cmr überhaupt over deze kwestie vergadert, aangezien het college de avondsluiting al heeft doorgevoerd. ‘We hebben al vaker aangegeven dat we het belangrijk vinden dat ons advies nog van invloed kan zijn op het bestuurlijke traject’, zei cmr-woordvoerder Lidewij ten Kate.

De centrale medezeggenschapsraad bestaat uit verkozen medewerkers (inclusief docenten) en studenten die onder andere het recht hebben om advies te geven over voorgenomen besluiten van het college van bestuur. Dat advies, én de openbare bespreking ervan, moet meegenomen kúnnen worden in de overwegingen van het college van bestuur. Achteraf adviseren heeft niet zoveel zin, maakten de raadsleden duidelijk.

‘Alles is al geregeld en ingericht, dan is het moeilijk invloed uitoefenen’, constateerde cmr-lid Arend Keemink. ‘Dit hele proces had wat ons betreft in een andere volgorde moeten verlopen’, vond ook Kees Machielse. ‘Dit verdient geen schoonheidsprijs’, vatte cmr-voorzitter Eugenia Codina Miró nog eens samen.

‘Dit komt niet uit de lucht vallen’

Wijnand van den Brink, het lid van het college van bestuur met dit dossier in zijn portefeuille, bracht daar tegenin dat het verlagen van de CO2-uitstoot van gebouwen juist een expliciete wens is van de cmr. ‘Dit komt niet uit de lucht vallen’, hield hij de raad voor.
De bestuurder had bovendien het gevoel dat het bestuur en de cmr ‘voor 99 procent op één lijn zitten. Alleen met jullie vraag om de gebouwen open te houden gaan we niet mee.’

Van den Brink legde ook uit dat het besluit niet in beton gegoten is. Als er een keer tentamens zijn, kan een gebouw langer openblijven. En als in de toekomst bijvoorbeeld toch veel meer studenten aan een deeltijdstudie beginnen, dan zijn de openingstijden eenvoudig weer aangepast, zei het collegelid.

Advies ingetrokken

Wat niet meer op de agenda stond was het eerdere cmr-advies om de onregelmatigheidstoeslag van huismeesters door te blijven betalen. Dat advies heeft de raad, zoals we eerder schreven, na een gesprek met het cvb ingetrokken omdat er twijfels waren over juridische haalbaarheid ervan: kun je medewerkers een toeslag betalen voor uren die ze feitelijk niet werken?

Vlak voor de vergadering stuurde de cmr een nieuwe versie van het advies rond. Deze is vrijwel identiek aan de vorige versie, alleen staat de vetgedrukte kreet ‘Geen reductie op de onregelmatigheidstoeslag!’ er niet meer in.

Juridische moeilijkheden

Over de exacte juridische moeilijkheden van het advies ging het maandag in ieder geval niet, ook niet toen Wijnand van den Brink vertelde dat de HR juist alles doet om de getroffen huismeesters en receptionisten tegemoet te komen door de niet-gewerkte onregelmatigheidstoeslag tot begin volgend jaar door te betalen. ‘We betalen ze negen maanden lang door zonder dat ze die werkzaamheden doen’, zei Van den Brink in de vergadering. ‘Volgens de cao hoeft dat helemaal niet, al heb je hem dertig jaar, dan nog mag van de cao die toeslag zomaar afschaffen. Dat vonden wij niet kunnen.’ De toeslag zomaar afschaffen mag overigens niet, in de cao is immers expliciet een afbouwregeling van drie jaar opgenomen, maar dat soort details stonden maandag niet op de agenda.

Sarah Wilton-Wels, de nieuwe bestuursvoorzitter, schroomde niet om tijdens haar eerste cmr-vergadering geregeld het woord te nemen. Met verduidelijkende vragen, maar ook een constatering dat ‘let’s agree to disagree’, probeerde ze de discussie zakelijk te houden en vooral naar de toekomst te kijken. ‘Jullie hebben wel degelijk invloed’, hield ze de teleurgestelde cmr voor. ‘Door jullie signalen kunnen wij bijsturen op de implementatie van dit besluit. Zonder jullie input hadden wij dat nooit kunnen doen.’

Tijdens het kennismakingsrondje aan het begin had ze al gezegd dat ze erg uitkeek naar de samenwerking met de cmr. ‘Tot nu toe heb ik altijd positieve ervaringen gehad met medezeggenschap’, zei ze. ‘Er worden wezenlijke vragen gesteld die zorgen dat je elkaar echt versterkt. Dat is ook mijn verlangen, dat we elkaar versterken, beter maken en lastige dingen niet uit de weg gaan.’

Tekst: Olmo Linthorst
Foto: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Bespreking cmr-advies avondsluiting komt als mosterd na de maaltijd

  1. Tja, helaas blijkt dus hier dat je als CMR weinig te zeggen hebt over een besluit wat al genomen is.

    Eerst neem je een besluit, en vervolgens vraag je de CMR om advies, waarna je vermeldt dat afwijken van het reeds doorgedrukte beleid teveel moeite is. Dat noemen ze een poppenkast! Die smoes kun je bij elk beleid gebruiken waarin je de CMR passeert…

    En altijd leuk om CO² reductie erbij te halen om je beleid te verdedigen. Maar CO² reductie valt ook te behalen als je effectief met de gebouwen om gaat. Lichtsensoren, max 17 graden in de winter, of tijdschakelaars voor slurpende energiebronnen maken al een wereld van verschil. Of is het stiekem toch het salaris van de huismeesters waar de echte winst te halen valt?

    Zou de CMR passeren bij een reeds doorgedrukt besluit ook een “guilty pleasure” zijn? 😛

  2. Het is erg jammer dat de situtie rondom het gebruik van de parkeergarege aan de Rochussenstraat niet goed is meegenomen, laat staan opeglost. Sommige docenten hebben recht op een parkeerplaats door diverse steekhoudende redenen. Deze post is niet bedoeld voor collega’s die deze recht niet hebben.
    Docenten moet nu (vroeg)tijdig hun voertuig verplaatsen naar betaald parkeerplekken in de omgeving van het avondonderwijs locatie. Hoe lost de HR dit op?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top