Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bewoners van Academieplein en Rochussenstraat nemen deze week hun eigen mok mee

Gepubliceerd: 22 May 2023 • Leestijd: 3 minuten en 2 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

We zijn nog niet van de wegwerpbekers af, maar het is een begin: de ‘Bring Your Own Cup Week’ die deze week op de locaties Academieplein en Rochussenstraat wordt gehouden. In de automaten en in de kantines zul je geen bekertjes aantreffen, dus studenten en medewerkers moeten zorgen dat ze zelf iets hebben om het zwarte goud in op te vangen.

Bak waarin mokken worden ingezameld op Academieplein

Hoewel het slechts een week is, en op slechts twee locaties, is Monique van der Salm, coördinator van Green Office HR (GO HR) helemaal niet ontevreden. ‘Eerst dachten we dat we misschien alleen moesten focussen op de boodschap “bring your own cup”. Maar we wilden toch kijken of we locatie Rochussenstraat zo ver konden krijgen om al daadwerkelijk mee te te doen aan een week zonder wegwerpbekers. Het heeft toch heel wat voeten in aarde, en je kunt ook wel geïrriteerde reacties verwachten. Maar Rochussenstraat is er al beter op ingericht, met pantry’s overal. En eigenlijk reageerde Jeroen Oversier (directeur van IvG, red.) meteen heel enthousiast. In zijn enthousiasme heeft hij de buren van Academieplein ook overgehaald mee te doen.’

19 miljoen bekers en verpakkingen

Daarbij is ook nog eens de Ladagerie aangesloten: ‘We focusten op de automaten, maar de Ladagerie gaat nu ook meedoen, daar staan ook geen bekers deze week’, vertelt Van der Salm. ‘Zij hebben recyclebare bekertjes, maar dachten – en ze hebben een punt – dat mensen bij hen alsnog bekertjes zouden halen voor de automaten. Terwijl je mensen natuurlijk wilt stimuleren écht een eigen beker mee te nemen.’ En dat is nodig, benadrukt ze nog maar eens: ‘In Nederland gooien we elke dag 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg. Het verbod op gratis wegwerpplastic voorkomt milieuvervuiling en een groeiende plasticsoep.’

Bij de Ladagerie is het nu al zo dat je je eigen beker kunt laten vullen en dan korting krijgt op het product. Bij de koffieautomaat zijn er sensoren die het zien als je je eigen mok eronder zet, dan komt er geen bekertje uit. ‘Nieuwe regelgeving komt er sowieso aan’, zegt Van der Salm. ‘Vanaf 2024 zijn plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen in de kantine, op kantoor, horeca en op festivals in principe niet meer toegestaan. Dat vergt een andere manier van organiseren. Er zal bijvoorbeeld moeten worden nagedacht over voldoende afwasfaciliteiten. Op de RS heeft elke verdieping een pantry met afwasfaciliteit. Hier op Blaak 555 waar ik werk hebben we dat ook, en al geen wegwerpbekers meer. Er is natuurlijk wel enige collegialiteit vereist om te zorgen dat het geen zooitje wordt.’

Mokken ingezameld

De afgelopen week is er al veel gecommuniceerd over de bekerloze week. Hopelijk staan mensen dus niet voor verrassingen en komen ze met hun eigen beker naar school. Mocht dat niet zo zijn, dan is er nog geen nood, zegt Van der Salm: ‘We zijn vorige week een actie gestart om medewerkers zoveel mogelijk oude mokken van thuis te laten meebrengen; die verzamelen we en verdelen we over de twee locaties. Mensen kunnen ze gratis ophalen. De Ladagerie verzamelt ze ook om af te wassen. En in het incidentele geval dat je bijvoorbeeld bezoek hebt of echt geen beker, kun je erom vragen.’

GO HR is initiatiefnemer van de bekerloze week. Er zijn meerdere hogescholen in Nederland die aan deze actie meedoen. ‘Dit is echt de eerste actie die we helemaal met ons eigen team doen’, zegt Van der Salm. ‘Het is best een hele kluif om dit te organiseren, wij zitten achter logistiek en communicatie. Daarbij krijgen we hulp van decentrale communicatieadviseurs, die hebben een toolkit van ons gekregen met communicatiemiddelen. Verder maken we het bekend op de koffieschermen, via social media, op Hint. Het valt natuurlijk met goede communicatie en organisatie. Maar aangezien de actie gaat over reduceren van afval, wilden we zo min mogelijk met flyers of posters werken.’

Met name aan het begin van de week wil GO HR met een team studenten aanwezig zijn om mensen er nog even op te wijzen, en uit te leggen waarom ze dit doen: ‘Je weet natuurlijk niet wat je kunt verwachten, misschien wordt het een bende’, lacht Van der Salm.

Inzamelpunten voor de mokken vind je bij de entrees van Academieplein en Rochussenstraat. Op beide locaties kun je zolang de voorraad strekt gedoneerde mokken krijgen.
De duurzame beweging van de HR kun je volgen op Instagram – greenoffice.gohr – om op de hoogte te blijven van de activiteiten.

Tekst en foto: Edith van Gameren

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Bewoners van Academieplein en Rochussenstraat nemen deze week hun eigen mok mee

  1. Milieu Centraal zegt: “Uit onderzoek in opdracht van Milieu Centraal kwam dat als je een afwasbare mok of kopje een jaar lang gebruikt, dat beter voor het milieu is dan elke keer een wegwerpbekertje pakken. Je moet hem dan wel energiezuinig afwassen: in een afwasmachine of met de hand in een teiltje. Lukt dat niet, en is de warm stromende kraan de enige mogelijkheid om je beker schoon te maken? Dan kun je beter kiezen voor wegwerpbekertjes. Wegwerpbekertjes van papier of plastic die gerecycled worden, zijn dan een goede keuze.”

  2. Dit is een goede manier om draagvlak kwijt te raken voor de verduurzaming. De verantwoordelijkheid wordt nu bij de student en medewerker neergelegd, om die ene week niet hun mok van thuis te vergeten. Zonder facilitering vanuit de hogeschool. Je moet maar hopen dat een andere medewerker een extra oude mok heeft meegenomen. Het is een grote gedragsverandering die voor veel frustratie gaat zorgen, maar wat betreft klimaatimpact verwaarloosbaar is. Bovendien, net nadat mensen er gewend aan geraakt zijn stoppen jullie er weer meer. Niveautje ga korter onder de douche staan. Wel prettig voor de hogeschool, het is een actie die ze kunnen doen zonder veel extra kosten, maar wel een mooie reclame actie is. Dit is dus hoe leiding nemen in de klimaatcrisis er NIET uitziet.

    Hoe het er wel uitziet? Toekomstgericht onderwijs geven en duurzaam gedrag faciliteren. Toekomstgericht onderwijs = Studenten opleiden voor het verduurzamen van vervuilende industrieën. Duurzaam gedrag faciliteren = Door de duurzame optie makkelijker, goedkoper of lekkerder te maken.

    Benieuwd of de Green Office bereid gaat zijn om tegen de behoeftes van de hogeschool bestuurders in te roeien en ervoor durft te pleiten de verduurzaming van de hogeschool bij de kern aan te pakken.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top