Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘De printstudio is een belangrijke spot op de Willem de Kooning geworden, dat wil ik wel echt goed achterlaten’

Kennen jullie Jasper de Koster al? Hij is de beheerder van de printstudio van de Willem de Kooning Academie (WdKA). In deze tijd van examens en afstuderen, heeft hij het megadruk: ‘De printstudio is waarschijnlijk het drukste lokaal van de academie’.

‘Rond deze tijd van het jaar is het lokaal van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat vol. Op dit moment maken we vooral boekjes, die zijn nu heel populair. We hebben ook een lijmmachine dus daar is ook heel veel interesse in. Voor reproducties van afstudeerwerk, met hooguit een oplage van tien.

‘Binnen een maand wilde iedereen een magazine om z’n afstudeerproject mee te presenteren’

‘In 2014 begon ik hier met twee grootformaat printers. Inmiddels hebben we een hele snelle printer die ook nog eens kan vouwen en nieten. Zo kunnen we dus een compleet magazine maken, die zijn tegenwoordig heel populair. Toen ik de eerste exemplaren aan studenten liet zien, ging het als een lopend vuurtje. Binnen een maand wilde iedereen een magazine om z’n afstudeerproject mee te presenteren. Daarvoor waren het vooral grootformaat posters.

‘Ik sta de hele dag aan. Iedere minuut word ik wel twee keer aangesproken, zo druk is het. Inmiddels zijn de studenten wel gewend dat ze even moeten wachten. Dan gaan ze op de trap zitten tot ze aan de beurt zijn. Je kunt wel zeggen dat we het een beetje te druk hebben. Het probleem is ook wel dat er steeds meer mensen van buitenaf komen om hier te printen. Vorige week nog: een groepje Amsterdamse studenten van de modeacademie die hier blijkbaar altijd al kwamen printen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

‘Sinds mei zitten we met een onderbezetting en dat is in deze tijd van afstuderen lastig. Eigenlijk zitten we dus te springen om een externe kracht. Er zijn op dit moment ook sollicitatiegesprekken. Liefst zou ik de printshop met twee man 4 dagen draaiende willen houden en op termijn zelfs 5 dagen per week. Dat lukt nu niet, maar wie weet vanaf augustus.

‘Het is gezellig met de studenten en er is altijd wat te doen. Ik vind het ook heel erg leuk om mee te denken en te helpen’

‘Hoewel het op dit moment te druk is, ben ik al met al wel echt blij met mijn baan. Het is gezellig met de studenten en er is altijd wat te doen. Ik vind het ook heel erg leuk om mee te denken en te helpen. Ik heb zelf een achtergrond in grafisch ontwerp en ruim 30 jaar ervaring. Ik kijk bijvoorbeeld mee of het technisch allemaal op orde is en of de paginavolgorde klopt. Want dat kan met printen soms best ingewikkeld zijn en heel anders uitpakken dan je bedoeling was. De meesten weten bijvoorbeeld ook niet dat een magazine altijd een veelvoud van 4 pagina’s moet zijn. Dan sta je daar ter plekke te stressen en dingen aan te passen terwijl je de volgende dag moet presenteren. Dan is het fijn dat ik kan helpen. Vooral als ze me achteraf komen vertellen hoe goed het is gaan en dat ze zo blij waren met de mooie presentatie.

‘Over twee jaar ga ik met pensioen. In dat kader is het ook wel fijn om een betrouwbare collega te vinden die mijn rol kan overnemen, iemand die de zaak draaiende kan houden. Het is inmiddels een belangrijke spot op de Willem de Kooning geworden, dat wil ik wel echt goed achterlaten.

‘Wat ik zelf dan ga doen? Heel concrete plannen heb ik nog niet maar ik ga me zeker niet vervelen. Ik hou van lekker racen op de elektrische fiets en ik speel bas in een wereldmuziekbandje in Schiedam. We maken Argentijnse muziek en een beetje Oekraïense muziek. We treden regelmatig op in de regio en we houden jamsessies met elkaar en met anderen. Je geest een beetje de vrijheid geven, dat vind ik echt heel erg leuk en daar ga ik uiteraard zeker meer door.’

Interview & foto: Sanne van der Most

Ken of ben jij iemand met een verhaal voor Humans of HR? We horen het graag! Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

[Instagrampromo]
Gepubliceerd: 7 July 2023 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to ‘De printstudio is een belangrijke spot op de Willem de Kooning geworden, dat wil ik wel echt goed achterlaten’

 1. Jasper,
  oa. “summier” klas-, leeftijd-, smaak*- en stadgenoot
  pluk de dag, geniet intens, klein en groot
  passie, onzelfzuchtig gedreven, >4 snaren
  bij, soms voor, maar zeker na 67, ga het ervaren
  enjoy, er is meer dan water en brood

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top