Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De Uitspraak: geen clementie voor persoonlijke omstandigheden

Gepubliceerd: 21 February 2023 • Leestijd: 1 minuten en 47 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een student van de Rotterdam Business School (RBS) behaalde in zijn eerste twee jaar 43 studiepunten, 5 te weinig om een negatief bindend studieadvies (bsa) te ontlopen. De persoonlijke omstandigheden die hij ter verdediging bij het college van beroep aanvoerde mochten niet baten.

Illustratie met het woord "De Uitspraak" en een weegschaal

Klacht van: Student Rotterdam Business School
Over: Persoonlijke omstandigheden en bindend studieadvies
Uitspraak: Ongegrond

In het studiejaar 2021/2022 werd de student getroffen door allerlei persoonlijk leed, maakt hij duidelijk. In augustus 2021 overlijdt zijn grootvader, begin 2022 loopt de student corona op en de maanden erna is zijn vader levensbedreigend ziek. In juni 2022 zijn er tenslotte problemen thuis met als resultaat dat zijn zus uit huis wordt geplaatst.

Het college van beroep vraagt zich af waarom de student dit nu pas meldt en niet toen het speelde. Dan had de examencommissie hem mogelijk toen kunnen helpen. Ook had de decaan, die niet door de student is benaderd omdat hij dacht dat hij het wel zou redden, een advies kunnen afgeven: of de persoonlijke omstandigheden zijn studieresultaten hebben beïnvloed. Zowel de examencommissie als het college van beroep kan dat verband nu niet aantonen. Ook de student zelf kan dat, tijdens een schikkingsgesprek met de examencommissie in oktober 2022, niet aannemelijk maken.

Geen volledig gebruik van coronacompensatie

Voor zijn coronabesmetting is de student overigens al gecompenseerd maar daar heeft hij niet volledig gebruik van gemaakt. Vanwege zijn besmetting kon hij twee tentamens niet maken maar hij kreeg er drie extra tentamenmogelijkheden voor terug. Voor twee ervan meldde hij zich aan, om vervolgens slechts één tentamen te maken.

De student liet op de RBS sowieso nogal wat tentamenmogelijkheden onbenut, negen in zijn eerste en acht in zijn tweede jaar, merkt de examencommissie op. In zijn eerste jaar speelden er geen persoonlijke omstandigheden, geeft de student aan tijdens het eerder genoemde schikkingsgesprek. Voor het niet deelnemen aan het overgrote deel van de tentamengelegenheden kan hij geen verklaring geven.

Advies in de wind geslagen

Een nadrukkelijk advies van zijn loopbaancoach, in juni 2021, om zich het volgende jaar op de openstaande vakken uit het eerste jaar te richten, slaat de student in de wind; hij kiest ervoor om het studieprogramma van jaar 2 wel te volgen.

Het college van beroep oordeelt dat de examencommissie juist heeft gehandeld. Het bindend studieadvies, en dus het moeten stoppen met de opleiding, is definitief.

De rubriek ‘De Uitspraak’ is geschreven op basis van een schriftelijke, geanonimiseerde uitspraak van het college van beroep voor de examens. Een stap naar dat onafhankelijke college is voor studenten een laatste poging om (binnen de HR) gelijk te krijgen in een geschil dat een student heeft met de examencommissie over bijvoorbeeld een vrijstelling of (vermeende) tentamenfraude.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top