Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Portret van Cynthia op een trap met grote ramen achtergrond met bomen buiten

Docent Cynthia Gordijn staat op de lijst voor JA21: ‘Ik wil waar kunnen maken waar ik in geloof’

Gepubliceerd: 7 November 2023 • Leestijd: 4 minuten en 25 seconden • Interview

Docent Cynthia Gordijn werkt bij de lerarenopleiding Engels en geeft daar onder meer taalvaardigheid, cultuur en literatuur en vakdidactiek. Ze is actief geworden bij JA21 en staat voor de komende verkiezingen op de kandidatenlijst voor de jonge rechtse partij die ontstond na de breuk in Forum voor Democratie.

Wanneer is jouw politieke activisme begonnen?

‘Ik was eigenlijk altijd al geïnteresseerd in politiek, ook op de middelbare school al. Toen had ik al een mening over hoe het beleid in Nederland beter zou kunnen en vond ik het interessant om hierover na te denken. Ik  kon toen alleen nog geen partij vinden waarbij ik me echt helemaal kon aansluiten. Dat veranderde toen JA21 twee jaar geleden werd opgericht. Toen ik dat programma las was ik meteen enthousiast en ik dacht: dan wil ik me ook wel actief inzetten voor deze partij en meer mensen leren kennen met dezelfde ideeën voor Nederland.

Ik ben lid geworden en naar de ledenvergaderingen gegaan waar ik andere mensen van de partij ontmoette. Dat paste allemaal goed bij mij.’

Wat maakte dat je met politiek aan de slag ging en waarom juist voor deze partij?

‘Ik vond dat het beleid in Nederland vrij visieloos was. Het leek of alles ons maar overkwam: klimaatproblemen, stikstofcrisis, asielcrisis. Er wordt ook snel naar Brussel gewezen of gesteld dat we zelf weinig kunnen doen. Maar ik denk dat we wel degelijk keuzes hebben. We willen geen miljarden euro’s weggooien voor onhaalbare doelen maar rekening houden met de portemonnee van Nederlanders. Onze visie is vrij pragmatisch, rechts beleid met realistische plannen. En we willen niet alleen tegen beleid aan schoppen, maar ook met constructieve oplossingen komen.

OVER DEZE SERIE

Met de verkiezingen in aantocht publiceren we een reeks gesprekken met HR-medewerkers en -studenten die politiek actief zijn. Het gaat daarbij om hun drijfveren en ambities en niet zozeer om het verkiezingsprogramma van hun partij. Ben je iemand die aan dat profiel voldoet en hebben we jou of iemand anders van je partij nog niet gesproken? Mail ons dan op profielen@hr.nl.

De perceptie is vaak: Rechts dat zijn “klimaatontkenners”. Dat is niet zo, maar we staan wel voor andere oplossingen, we willen bijvoorbeeld inzetten op kernenergie. Daar wil JA21 zich mee onderscheiden.  En ook op het gebied van asielbeleid. Daar pleiten we voor een Deens asielmodel met opvang in de eigen regio. Dat mensen gevaarlijke tochten ondernemen met kans op verdrinking, dat moet je mensen niet aandoen.’

Op welke manier ben je actief voor jouw partij?

‘Toen ik actief was geworden binnen JA21 kwam al snel de werving voor kandidaten voor de Provinciale Staten. Ik heb me kandidaat gesteld: ik wil waar kunnen maken waar ik in geloof.

We hebben afgelopen jaar drie zetels behaald in de Provinciale Staten en daar waren we heel blij mee. Ik zat niet bij de “eerste drie”. Maar na de verkiezingen wordt er een fractie samengesteld en in Noord-Holland heb je ook “duo-commissieleden” (Kijk hier voor uitleg, red. Duoraadslid – Wikipedia) en in die functie ben ik nu actief. We vergaderen een keer in de maand, maar het kost best wat tijd want je moet aardig wat stukken lezen en je wilt dat ook serieus nemen. Tegelijkertijd is het interessant om meer te weten te komen over wat er speelt, dat motiveert ook weer.’

Zijn er bepaalde onderwerpen waar je je specifiek mee bezighoudt?

‘In de Provinciale Staten zit ik in de commissie landelijk gebied. We krijgen voorstellen binnen van de Statenleden en delen dan onze inbreng. Je leest je goed in en vormt je mening over het onderwerp, we zijn ook een soort afspiegeling van de partij. Statenleden zelf zitten ook in de commissies, en met elkaar heb je een wisselwerking.’

Is er een link tussen je politieke werk en je werk bij de HR?

‘Het onderwerp politiek past niet in mijn lesprogramma en komt nooit spontaan ter sprake in de les. Bovendien wil ik neutraal blijven in mijn rol als docent.

Maar er zijn ook onderwerpen waar ik in mijn werk mee te maken heb, waar de partij ook een mening over heeft. Laatst was bijvoorbeeld in het nieuws dat men “cum laude” wil afschaffen. Daar hebben we wel een mening over, we willen niet naar een zesjescultuur. We moeten waakzaam zijn dat hoge verwachtingen mogen blijven, we willen op de HR excellente studenten aanleveren voor het werkveld Er is niets mis met een zes, maar het is ook mooi om studenten te kunnen belonen die iets uitzonderlijks doen en hen te motiveren hier ook voor te gaan.’

Waarom zouden studenten en medewerkers moeten gaan stemmen?

‘Het is een recht dat je hebt en dat moet je waarderen. Je stem uitbrengen is wel het minste dat je kunt doen.’ Hierbij kun je indirect zelf ook invloed uitoefenen op het beleid dat je graag wilt zien.’

Veel mensen twijfelen nog tot in het stemhokje, heb je tips hoe je je keuze maakt?

‘Je kunt natuurlijk een kieswijzer invullen, dat is een goede eerste stap. Vervolgens kun je van de top-3 de programma’s bekijken, helemaal of op de voor jou belangrijke punten. Een handige vind ik zelf ook het Instagramaccount @Partijprogramma’s in posts waar ze elke dag specifieke punten uit verschillende programma’s uitlichten.’

Hoe groot zijn je politieke ambities?

‘Momenteel sta ik op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, op plek 26. Nog niet een verkiesbare plaats, maar daarvoor is het nog een beetje te vroeg; de verkiezingen komen eigenlijk ook te vroeg. Ik wil door het werk in de provincie mezelf ontwikkelen en laten zien waar ik voor sta. Misschien krijg ik wel wat voorkeursstemmen, bijvoorbeeld van mensen die liever op een vrouw stemmen, of van mensen uit mijn eigen dorp Krommenie, waar de verbinding A8-A9 een groot thema is. Of van mensen die iemand willen kiezen met een onderwijsachtergrond.

Ik wil veel van me laten horen, deelnemen aan debatten en dergelijke. Zodat meer mensen mij en de partij gaan kennen, een grotere basis creëren voor de partij. Maar ik heb zeker interesse in de landelijke politiek. De fractie in de Tweede Kamer bestaat ook niet alleen uit gekozen Kamerleden (maar bijvoorbeeld ook uit medewerkers die de fractie ondersteunen, red.), dus ik ben benieuwd naar de mogelijkheden.’

Ga je op jezelf stemmen?

‘Ja, natuurlijk!’

Dit is het tweede interview in een serie over politiek actieve HR-medewerkers en -studenten. Lees ook:

Tekst: Edith van Gameren
Foto: Darice de Cuba

Andere interviews in deze reeks


Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Reacties

Laat een reactie achter

10 Responses to Docent Cynthia Gordijn staat op de lijst voor JA21: ‘Ik wil waar kunnen maken waar ik in geloof’

  1. Uit het partijprogramma van JA21: “De opmars van woke binnen het onderwijs stoppen, leerlingen vrijwaren van indoctrinatie over zaken als ‘gender’ en ‘institutioneel racisme’.”

    Als docent moet je neutraal blijven, zegt Cynthia. Maar je staat wel voor uitspraken zoals hierboven. Een docent moet een veilige leeromgeving kunnen creëeren. Wat zouden studenten die bijvoorbeeld als non-binair identificeren, trans studenten of studenten die regelmatig met racisme te maken hebben, hiervan vinden?

  2. Precies wat ik dacht, @mededocent
    Terwijl Included aan de weg timmert en in de jaarplannen van de instituten nu eindelijk echt concreet gewerkt wordt aan inclusiviteit en diversiteit, worden we rechts ingehaald door een docent die haar gedachtengoed niet alleen de school mee inneemt, maar ook actief meewerkt aan de omkering van de emancipatie van groepen die zich eindelijk durven te laten zien. En had @profielen deze collega niet wat kritischer kunnen bevragen op haar politieke activiteiten icm haar rol als docent? Wat is het volgende, een vrolijk verhaaltje over de FvD?

  3. Inclusiviteit betekent niet inclusie maar alleen binnen een bepaald gedachtegoed. Diversiteit betekent ook diversiteit van opvattingen. Blijkbaar is jezelf uitspreken als docent wanneer je niet aan het linkse plaatje voldoet ‘not done”. Goed dat Profielen laat zien hier dat elk geluid er mag zijn. Mw. Gordijn is goed bezig. En misschien is het voor iemand die niet links stemt wel net zo moeilijk uit de kast komen en je stem laten horen als iemand met homoseksuele gevoelens. Blijkbaar is een links gedachtegoed meenemen dikke prima. En over dat links rechts geneuzel: dergelijke termen zijn uit de tijd en alleen bedoeld om mensen tegen elkaar op te zetten. Zoals dat op zoveel manieren gebeurd.

  4. “En misschien is het voor iemand die niet links stemt wel net zo moeilijk uit de kast komen en je stem laten horen als iemand met homoseksuele gevoelens.”

    Verkiesbaar zijn voor of stemmen op een extreem-rechtse partij is dan ook is om voor je te schamen. En homoseksueel zijn niet. Dus dat is niet zo vreemd.

    Misschien kunnen er nog wat leuke grapjes over verdronken asielzoekers tegenaan gegooid worden waar JA21’s partijleiding zo om bekend staat. Als reminder voor wat ‘fatsoenlijk’ rechts ook alweer betekent.

  5. @student Je doet best veel aannames, maar wat hier gebeurt, of het nu over links of rechts gaat: deze docent wil graag het beleid uitvoeren van fractievoorzitter Annabel Nanninga, die het enorm grappig vindt om over “dobbernegers” te spreken als het gaat om asielzoekers in boten op zee en zo doet zij nog meer fraaie uitspraken. En dan is JA21 volgens Eerdmans een fatsoenlijke partij. Laat me niet lachen.

  6. Zonder enige kritische bevraging bieden jullie een platform aan docenten die zich verkiesbaar stellen bij politieke partijen zoals Ja21 en GroenLinks-PVDA. Eerlijk gezegd ben ik geschokt dat jullie nalaten om de essentiële vraag te stellen hoe deze docenten de neutraliteit in het onderwijs willen handhaven. Vooral Ja21 staat bekend om zijn conservatieve en eurosceptische ideologieën, die in tegenspraak zijn met de waarden van inclusiviteit, gelijkheid en progressief denken. Als onderwijsinstelling dragen we de verantwoordelijkheid om een neutrale en onpartijdige leeromgeving te bieden, waarin studenten worden aangemoedigd om kritisch te denken en hun eigen standpunten te ontwikkelen zonder politieke beïnvloeding.
    Het lijkt erop dat jullie ofwel onverschillig staan tegenover de potentiële politieke beïnvloeding, ofwel bewust ervoor kiezen om de verantwoordelijkheid te ontlopen om deze kwestie aan te pakken. Heel jammer dit!

  7. @docent (9-11-2023, 20:03)
    Juist in een neutrale leeromgeving dienen politici van alle verkiesbare partijen hun woord kunnen doen.
    Kritisch denkvermogen ontwikkelt juist door tegengestelde stemmen met elkaar in gesprek laten gaan.

    Wat is gelijkheid als andersdenkenden hun boodschap niet mogen verspreiden?

    Ik vind het goed dat een open bevraging van diverse politici plaatsvindt, ook op dit platform.

  8. @Johannes Kingsma Mijn zorg draait niet alleen om politici die hun standpunten kunnen presenteren, maar om docenten die zich verkiesbaar stellen bij politieke partijen en de mogelijke impact daarvan op de onpartijdigheid van het onderwijs. We kunnen kritisch denken en open debat aanmoedigen zonder toe te staan dat docenten hun politieke overtuigingen opleggen aan studenten.

    Het is de verantwoordelijkheid van scholen en onderwijsinstellingen om ervoor te zorgen dat docenten een neutrale rol spelen in de klas en dat ze studenten aanmoedigen om onafhankelijk te denken, in plaats van hen te beïnvloeden met politieke voorkeuren.

    Laten we niet vergeten dat gelijkheid ook betekent dat studenten niet worden blootgesteld aan politieke beïnvloeding van docenten.

  9. En laten we niet vergeten dat uit de hoek van JA21 en aanverwante partijen een openbare verlinklijst voor linkse docenten online is gezet. Bedoeld om zogenaamde linkse doctrine tegen te gaan. Onzinnig en onveilig! En dan jezelf als docent kritiekloos verkiesbaar stellen voor een extreemrechtse anti-woke partij? En dat zonder daarop kritisch bevraagd te worden door Profielen? Bizar.

  10. Iedereen die zijn nek uit durft te steken verdient respect. Of die persoon nu jouw mening verkondigd of niet. Kritiek hebben is makkelijk. Ik denk denk dan altijd: De beste stuurlui… Dus respect Cynthia. Je wil iets veranderen en steekt je nek uit, goed bezig. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik een andere partij zal steunen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top