Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ervaren werkdruk op HR weer iets lager

Gepubliceerd: 21 April 2023 • Leestijd: 1 minuten en 47 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Minder medewerkers dan een jaar geleden beoordelen de werkdruk die ze ervaren als te hoog of veel te hoog. Het gaat om 29 procent van de medewerkers, blijkt uit het begin dit jaar gehouden werkbelevingsonderzoek (wbo). Vorig jaar vond 31 procent de werkdruk te hoog, de jaren ervoor rond de 40 procent.

Blaak 555, diensten, AIC, CcS, FIT, OeO

Wijnand van den Brink van het college van bestuur zegt op intranetsite Hint blij te zijn met de dalende trend; het onderwerp werkdruk zal wel ‘onverminderd onze aandacht’ blijven houden, voegt hij daaraan toe. Hij wijst daarbij op de werknemers die door de werkdruk in de problemen komen. In het wbo hebben 326 medewerkers aangegeven in hoge of zeer hoge mate problemen te ervaren door de werkdruk. In totaal 170 medewerkers geven aan zich ziek te hebben gemeld vanwege de te hoge werkdruk. Het wbo is overigens door 2868 van de ruim 4400 medewerkers ingevuld, een responspercentage van 65 procent. 

Variaties tussen 43 en 14 procent

Op de onderwijsinstituten ISO en IGO is de ervaren (veel) te hoge werkdruk met respectievelijk 43 en 37 procent het hoogst, bij RMI is-ie met 14 procent het laagst. Bij de diensten is het percentage 20 procent.  

Uit het wbo wordt duidelijk dat medewerkers vergeleken met een jaar eerder (toen we meer thuis werkten dan nu) minder tevreden zijn over de werkomstandigheden op de locatie, zoals de grootte van de ruimte en de temperatuur. Minder dan de helft is tevreden, een derde is ontevreden. Vooral medewerkers van diensten zijn ontevreden en daarbij scoort de werkbeleving op locatie Blaak 555 niet al te goed: 42 procent is ontevreden over het werk(plek)concept, 34 procent tevreden. Begin vorig jaar was nog 52 procent tevreden.  

Buitengesloten voelen

In het Hint-bericht spreekt Van den Brink zijn zorgen uit over de 13 procent van de medewerkers die in het wbo heeft aangegeven zich op het werk buitengesloten te voelen. Van den Brink: ‘Dat is een kwalijke zaak en we willen alles in het werk stellen om dit percentage omlaag te krijgen. Iedereen binnen onze hogeschool moet zich prettig, welkom en gewaardeerd voelen.’ 

Daartegenover staat dat werknemers over de hele linie tevredener zijn over onderwerpen als werkplezier, samenwerken met collega’s, voldoening uit je werk halen en hybride werken. Het algehele welbevinden scoort hogeschoolbreed een 7,3, dat was in 2021 een 6,7 en in 2022 een 7,1. De geplaagde Willem de Kooning Academie doet het met een 6,9 het minst goed, RMI is van de onderwijsinstituten met een 7,8 de koploper. Bij de diensten is het cijfer een 7,3.  

De thema’s over sociale veiligheid, diversiteit en inclusie en werkdruk uit het wbo zullen door beleidsonderzoekers van de HR verder worden verdiept en geanalyseerd. In juni worden deze analyses met duiding verwacht.  

Tekst: Jos van Nierop 
Foto: Levien Willems

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top