HR in Keuzegids niet in de top, wel beter dan andere grote Randstadhogescholen
Gepubliceerd: 12 October 2023 • Leestijd: 1 minuten en 49 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.In de Keuzegids hoger onderwijs scoort de HR net als vorig jaar beter dan de andere grote hogescholen in de Randstad. De HR kent een aantal vertrouwde ‘topopleidingen’, met daarbij nu ook nieuwkomer data analytics, een associate degree.
Rectificatie, 23-10-2023: in tegenstelling tot eerder vermeld staat de Ad ondernemen niet op de laatste plaats in de Keuzegids. Van de vier Ad’s ondernemen in Nederland haalt die van de Hogeschool Rotterdam de tweede plaats. Het artikel is aangepast.
De dertien grootste hogescholen doen het op z’n best middelmatig in de vandaag uitgekomen ranglijst van de Keuzegids hbo 2024. Het Brabantse Avans, de beste van de groten, scoort 67,5 punten (vorig jaar 71,5), waar zestig punten de basis is.
De Hogeschool Rotterdam, met bijna 39 duizend studenten de op twee-na-grootste van Nederland, scoort 57,5 punten (in 2022 was dat 56,5, het jaar ervoor 59,5). Alleen (in aflopende volgorde) Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Inholland scoren lager. Op wat details na ziet de ranglijst er al jaren hetzelfde uit.
Associate degrees: keuzegids prijst Ede
Dit jaar zijn ook vijftien associate degrees (Ad’s) van de Hogeschool Rotterdam beoordeeld. Gewogen naar de grootte van de opleidingen komt de HR op dit vlak als een-na-laatste op het scorebord, net boven de veertien beoordeelde associate degrees van Fontys. Ook voor Ad’s verwijst de Keuzegids daarom liever naar Ede (eerste plaats) of naar Avans, die met 27 beoordeelde associate degrees een zesde plaats scoort. Opmerkelijk is dat studenten over de bachelors van de Hogeschool van Amsterdam gemiddeld ontevreden zijn, terwijl de HvA het qua Ad’s landelijk een tweede plaats scoort.
In de Keuzegids tellen de oordelen van studenten over hun opleiding het zwaarst. Daarnaast wegen ook harde cijfers van een opleiding mee: de uitval na het eerste jaar en het aantal gediplomeerden na vijf jaar. De Keuzegids zet op basis van deze cijfers en oordelen alle hbo-opleidingen op een rijtje, zodat aankomend studenten zelf kunnen zien waar ze moeten zijn voor welke opleiding.
Op de Hogeschool Rotterdam kunnen ze zich bijvoorbeeld gerust aanmelden voor de opleiding verloskunde, industrieel product ontwerpen (ipo) en voor de lerarenopleiding aardrijkskunde. Die scoren alle drie al vele jaren hoog en krijgen voor de zoveelste keer het predicaat ‘topopleiding’ van de Keuzegids.
Lof voor nieuwe associate degree data analytics
De nieuwe associate degree data analytics scoort dit jaar ook goed. En de bachelors medische hulpverlening en de lerarenopleiding technisch beroepsonderwijs steken met kop en schouders boven de concurrentie uit en krijgen eveneens het predicaat topopleiding.
Niet alleen bovenaan maar ook aan de onderkant van de lijst behouden enkele opleidingen hun vaste stek. Informatica is in Rotterdam volgens studenten opnieuw de slechtste van Nederland. Ook de bacheloropleiding automotive staat niet voor het eerst op de laatste plaats.
Tekst: Olmo Linthorst
Foto: Levien Willemse
Ik maak me zorgen over dit soort lijsten. In het boek ‘Weapons of math destruction’ hoofdstuk ‘Arms race’ wordt haarfijn uitgelegd hoe deze lijsten zijn ontstaan. Wat er aan keuzes achter zit. En hoe ze niet meten wat we denken te lezen in de keuzegidsen.
Kijk bijvoorbeeld eens naar het steeds maar groeiende studentenaantal bij Informatica. Dat staat in contrast met de beoordeling. Dat zou ik een interessant iets vinden om nader te onderzoeken …