Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Julia buiten gefotografeerd in haar danskleding en met speciale dansschoenen

‘Ik dans drie keer per week, het is echt mijn uitlaatklep’

Julia van Meeteren (20) is eerstejaars crossmediale communicatie. Haar grote passie is Ierse dans. Al sinds haar vijfde is ze daarmee bezig en in november doet ze mee aan het EK Ierse dans in Dubai. ‘Het lijkt eigenlijk wel op ballet. Alles draait om kracht, conditie en balans.’

‘Hiervoor deed ik de mbo-4-opleiding Redactiemedewerker. Dat vond ik erg leuk maar ik wilde toch nog doorstuderen. Dan kun je net op een wat hoger niveau in de bedrijfstak komen. En omdat ik toch nog niet precies wist wat voor soort werk ik wil gaan doen, besloot ik gewoon nog een studie te doen. Het werd crossmediale communicatie aan de hogeschool. Ik vind het ook fijn dat deze opleiding twee jaar is, daarna heb ik mijn AD; als ik dan nog verder wil studeren, kan ik voor mijn bachelor gaan. Maar dat zie ik dan wel.

‘Vorig jaar heb ik stage gelopen in het Theater aan de Schie in Schiedam. Dat vond ik zo leuk dat ik erover denk om iets in de communicatie binnen de culturele sector te gaan doen. Dat kan met deze studie ook heel goed. Mijn eerste jaar zit erop, nu lekker vakantie vieren en me voorbereiden op Dubai. Dat is natuurlijk heel leuk en spannend. In november is het EK en eigenlijk is dat mijn vakantie. Al het geld dat ik heb gespaard gaat daar ook naartoe.

‘Ik was pas vijf maar ik dacht toen al: dat wil ik ook.’

‘Ierse dans is al op mijn pad gekomen toen ik nog best jong was. Mijn ouders zijn vroeger ooit een keer naar een show geweest van Lord of the Dance, een grote Ierse dansgroep. Dat vonden ze geweldig. Ze hadden er een dvd van gekocht en toen ik klein was, heb ik die heel vaak bekeken. Ik was pas vijf maar dacht toen al: dat wil ik ook. Op een gegeven moment hing bij de slager waar ik altijd met mijn moeder kwam een poster van mijn dansdocent, dat zij begon met Ierse danslessen. Ik ben meteen een proefles gaan doen en ik vond het zo leuk dat ik ben blijven dansen. Nog steeds bij de Rose Irish Dance School waar mijn lerares toen mee is begonnen.

‘Ierse dans is in Nederland nog niet zo bekend. Het is een dans die uiteraard uit Ierland komt, waarbij je je bovenlichaam strak en stil houdt en met je onderlichaam beweegt. Veel met je benen dus. Het lijkt eigenlijk wel op ballet: alles draait om kracht, conditie en balans. Je hebt twee soorten schoenen: soft shoes en hard shoes. De eerste zijn wat soepeler en lijken meer op balletschoenen. De harde schoenen zijn bedoeld om ritmes mee te maken, eigenlijk een soort tapdansen. Dat hoort er ook bij.

‘Je maakt muziek met je voeten, dat is zo leuk om te doen.’

‘Wat ik er leuk aan vind, is dat het echt een heel diverse dans is. Het heeft zowel het balletachtige als het ritme. Je maakt muziek met je voeten, dat is zo leuk om te doen. Ierse dans blijft ook uitdagend. Het verandert, gaat mee met de tijd. Dus het wordt nooit saai. Je kunt dus altijd blijven leren en dat doe ik ook zeker.

‘Ik doe wel vaker mee aan wedstrijden. Dat kun je zowel alleen doen als met elkaar. Je hebt binnen het wedstrijdgebeuren vier verschillende niveaus: beginner, primary, intermediate en open. Ik doe nu intermediate. Als je “open” doet, dans je op het hoogste niveau, dan kun je ook meedoen aan het WK. Dit jaar doe ik dus mee aan het EK, in Dubai. Dublin is natuurlijk dé plek voor Ierse dans, maar het EK en het WK zijn iedere keer ergens anders, en nu in Dubai. Samen met een paar anderen van mijn dansschool hebben we daar een huis gehuurd waar we tijdens het EK verblijven.

‘Sommigen dansen niet tijdens tentamenperiodes, maar ik juist wel.’

‘Ik heb er superveel zin in en hoop natuurlijk dat we in de prijzen vallen, maar ik vind het vooral heel leuk om te doen, het is echt een uitlaatklep. Ik dans drie keer per week. Sommigen dansen niet tijdens tentamenperiodes, maar ik juist wel. Ik voel me echt op mijn plek als ik dans en ik krijg er energie van. Daarna kan ik me weer concentreren en doorgaan. Ik zou echt niet zonder kunnen.’

Ken of ben jij iemand met een verhaal voor Humans of HR? We horen het graag! Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl

Tekst en foto: Sanne van der Most

Gepubliceerd: 30 June 2023 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to ‘Ik dans drie keer per week, het is echt mijn uitlaatklep’

 1. Leuk om dit hier te lezen, Ierse dans in Nederland is een klein wereldje. Zo klein dat je als RAC medewerker over een van de studenten van je instituut leest, die nu Ierse dansles volgt bij iemand met wie je zelf vroeger dansles hebt gehad ;-).

  Ik weet van 1 jongedame van de dansschool waar ik zit, dat ze ook bij de Hogeschool studeert, maar dan wel bij een ander instituut. Vraag me af hoeveel Ierse dansers er stiekem binnen de HR actief zijn :D.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top