Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

portretfoto van Amy

‘Ik hoop dat studenten die het moeilijker hebben gewoon eens komen kletsen’

Gepubliceerd: 26 June 2023 • Leestijd: 1 minuten en 27 seconden • Interview

Als peercoach studentenwelzijn ondersteunt derdejaars creative media & game technologies Amy Rommelse (22) andere studenten die om diverse redenen vastlopen met hun studie.

Op welke manier zet jij je in voor je medestudenten?

‘Ik ben peercoach voor studenten met een zogenaamd neurodivergent brein, ook wel functiebeperking genoemd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan autisme, ADHD of ADD, depressie of dyslexie. Hoe je brein functioneert, heeft ook invloed op je studie. Ik praat met studenten die om die reden vastlopen of die gewoon even een zetje in de goede richting nodig hebben.’

Waarom ben je dit werk gaan doen?

‘In mijn eerste leerjaar heb ik zelf een depressie gehad. Gevoelens die al jarenlang speelden staken de kop op. Het was coronatijd, door de lockdown was ik nauwelijks nog op school. Thuis was het zwaar, ik ondersteunde mijn ouders die allebei in de ziektewet zaten. Ik kon me niet meer interesseren voor al die online lessen en kwam in een heel zwart gat terecht.

Uiteindelijk ben ik er met behulp van therapie én door mijn studievrienden gelukkig uitgekomen. Inmiddels gaat het al twee jaar heel goed met me. Destijds had ik best wat meer begeleiding vanuit school kunnen gebruiken. Toen ik ontdekte dat er peercoaches op de hogeschool bestaan, was het voor mijzelf al te laat. Toen heb ik me met wat ideeën aangemeld. Ik vind het heel fijn dat ik nu anderen kan helpen.’

Hoe vind je je werk als peercoach?

‘Sinds januari ben ik met dit werk begonnen en ik heb al acht studenten mogen begeleiden. Ik merk dat ze veel aan onze gesprekken hebben. Als iemand bijvoorbeeld even het overzicht kwijt is, kan ik met wat simpele tips diegene toch weer op het “studie-pad” zetten. Dat is heel tof.

Als student kun je toch wat makkelijker met een leeftijdgenoot praten dan met bijvoorbeeld een docent of decaan, zeker als diegene weet wat je doormaakt. Op studenten ligt veel druk, zeker nu het leven zo duur is geworden. We struggelen met bijbaantjes en om alles te kunnen combineren. Ik hoop dat studenten die het moeilijker hebben gewoon eens komen kletsen.’

Tekst: Krista Izelaar
Foto: Frank Hanswijk

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top