Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 februari 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann is sinds 2011 decaan op locatie Museumpark en blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Ik wens je ROMO!

Gepubliceerd: 9 January 2023 • Leestijd: 1 minuten en 38 seconden • Serge

Op de drempel van 2023 hoorde ik over een trend die wellicht een positief verschil kan gaan maken in ons welzijn. Stel je krantenkoppen voor als ‘Studentpsychologen massaal ontslagen door gebrek aan mentale problemen’ of ‘Meeste Nederlanders enorm relaxt.’ Die trend heet ROMO.

ROMO is het positief tegenovergestelde van FOMO: Relief of missing out in plaats van Fear of missing out. De trend vond zijn oorsprong – hoe kan het ook anders – op social media waar jonge mensen foto’s plaatsen van zichzelf in onesies en andere varianten op huispakken op momenten dat je normaliter op een of andere hip feestje zou moeten of kunnen staan.

Om dat statement van: ‘Ik haak ff af, dankjewel’ kracht bij te zetten, doen ze aan grandma stuff. Heerlijk onderuit op de bank zitten ze te punniken, breien of haken met een pot thee erbij! Een dikke middelvinger naar alle opgedrongen wanna have’s, wanna do’s, need to be’s , need to go’s en andere moetjes op diezelfde social media. 

Mij inspireert het alvast! Waar ik dacht die middelvinger al redelijk te beheersen, betrapte ik mezelf toch op nog wat aangekoekte restjes. Ik heb een hardnekkige vorm van productivity guilt. Ik moet altijd maar nuttig bezig zijn. In het weekend met een boek, pot thee, kat en dekentje op de bank? Mocht ik niet! Veel te onnuttig. De afgelopen vakantie kreeg ik ruim baan om te oefenen. En ja, getting there. Maar man, die stemmetjes in je hoofd die dan in rep en roer raken. Maar weet: het zijn enkel dat. Gedachten, stemmetjes, geklets, quatsch! Gedachten zijn geen feiten, vaker zijn het angsten. 

Een andere hardnekkige: wat ik allemaal niet mag missen en moet zien op Netflix en de TV. Naast dry january doe ik daarom hetzelfde met die schermen: ze blijven uit en ik ga aan de grandpa stuff. Wat doen die eigenlijk? Ik heb bedacht dingen als: lezen, kruiswoordpuzzels, mediteren, vrienden zien of spreken of helemaal opgaan in een good old fashioned hobby als treintjes, postzegels of iets met vogels.

Dus aan iedereen die dit leest en vooral aan alle studenten: GO ROMO! Keer de trend, help jezelf en anderen, en maak van 2023 het jaar waarin je relaxter wordt, met meer balans, gezondheid, focus en daardoor alsnog succesvoller. [geluid knallende kurk] – Proost!

PS: Student, houden die innerlijke stemmetjes jouw ROMO nog tegen? Kom gerust een keer langs bij de afdeling Studentenwelzijn!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Ik wens je ROMO!

 1. De volgende trend: FOMROMO: Fear Of Missing Relief Of Missing Out, een trend die zal onstaan op social media (waar anders) van mensen die zich zorgen maken dat ze niet genoeg selfies in onesies posten.

  Het is leuk dat aan de ene kant een tegenbeweging ontstaat op hetzelfde medium waar het prrobleem is ontstaan, maar de beste oplossing lijkt mij nog steeds gewoon Out… Out of social media.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top