Jaaropening Hogeschool Rotterdam: wat heeft onze nieuwe voorzitter in 2028 bereikt?
Gepubliceerd: 6 September 2023 • Leestijd: 3 minuten en 52 seconden • NieuwsDe officiële opening van het collegejaar, dinsdag op Kralingse Zoom, was meteen de vuurdoop voor de nieuwe HR-collegevoorzitter Sarah Wilton-Wels. Ze vertelde wat de nieuwe strategische agenda voor haar betekent, nam het publiek mee naar 2028 en sprak met hologrammen.
De middag werd gepresenteerd door oud-hogeschooldocent Shay Kreuger die bijgestaan werd door Amir, Jack en Juliëtte. Drie door AI gegenereerde fictieve studenten uit 2028 die ook de hoofdrol spelen in de Strategische Agenda van de HR. Via hologramboxen communiceerden ze heel futuristisch met het publiek in 2023.
‘Talent voor Transitie’
Het eerste gedeelte van de bijeenkomst nam Kreuger het publiek mee in de doelen uit de nieuwe Strategische Agenda – ‘Talent voor Transitie’. De missie is: ‘We leiden studenten op tot hooggekwalificeerde professionals voor de beroepen van vandaag en morgen en ontwikkelen praktijkgerichte kennis en innovaties die bijdragen aan een toekomstbestendige samenleving.’ De kernwaarden: verantwoordelijkheid, veerkracht, verbondenheid en rechtvaardigheid.
Alle studenten en medewerkers krijgen de Strategische Agenda (en een samenvatting!) binnenkort in hun mailbox. Wie niet kan wachten, kan ‘m hier al lezen.
Jaarlijkse prijzenregen
Daarna werden de jaarlijkse awards uitgereikt: welke studenten en medewerkers hebben zichzelf afgelopen studiejaar overtroffen? Collegelid Wijnand van den Brink werd daarbij vergezeld van Raad van Toezicht-voorzitter Coert Beerman, die tijdens deze bijeenkomst ook afscheid nam. Hij wordt opgevolgd door Anja Oskamp.
De eerste prijs die werd uitgereikt was de Overtref Jezelf Beurs. Willem de Kooning-student Mouena Dilara kreeg die voor het spel ‘Scrambled Sex’ dat ze bedacht over grensoverschrijdende seksuele aandacht. ‘Ik heb zelf seksuele trauma’s meegemaakt en wil bewustzijn creëren’, vertelde ze na de uitreiking.
Pasgeborenen en schapenwol
De Student Award voor bachelor-studenten ging naar Hugo van Heuveln (communicatie & multimedia design). Hij verbeterde de monitor die bij pasgeboren baby’s in het Erasmus MC de vitale waardes weergeeft, waardes die voorheen niet allemaal zichtbaar of slecht leesbaar waren.
Sophie van Helvoort is de winnaar van de Student Award van de associate degrees. De arts & crafts-student ontwierp de modecollectie ‘Het zwarte schaap’, dat de verspilling van materiaal tegengaat door gebruik te maken van afgekeurde schapenwol.
De Student Award van de masters ging naar Colette Montens (begeleidingskunde). Ze deed onderzoek naar hoe spel kan helpen bij het weer plezier krijgen in samenwerken. Het onderzoek vond plaats bij een organisatie met ‘relationeel verkrampte zorgprofessionals’.
Docent-onderzoeker van het jaar is Dennis van der Waal van het kenniscentrum business innovation. Hij deed onderzoek en ontwierp een signaleringsinstrument dat mkb-bedrijven in een vroeg stadium laat zien of ze in (financiële) problemen komen. Van der Waal koppelde het onderzoek aan een boekje dat zowel voor het onderwijs, het werkveld als de wetenschap van waarde is.
‘Gezien hoe belangrijk onderwijs was voor mijn moeder’
Na de prijsuitreikingen betrad de nieuwe collegevoorzitter het podium. Op haar derde officiële werkdag nam ze het publiek mee in haar drijfveren om het onderwijs te blijven verbeteren. Ze vertelde dat ze een persoonlijke drive heeft om het onderwijs te blijven verbeteren. Ze heeft namelijk van dichtbij gezien wat voor verschil een opleiding kan maken in een mensenleven.
Ze ging terug naar de tijd dat haar alleenstaande hippie-moeder – met Wilton-Wels als baby op schoot – Engels studeerde: ‘Mijn pacifistische moeder heeft zich afgezet tegen haar conservatieve ouders. Nadat ik in 1976 werd geboren kwam zij er al snel alleen voor te staan. Ik heb gezien hoe belangrijk onderwijs was voor mijn moeder. En dat terwijl ik als enig kind op de basisschool tussen de middag overbleef op school en met de leraren in de lerarenkamer zat te lunchen.’
Ambitie en ruimte voor eigen invulling
Zoals haar moeder zich als hippie verzette tegen de gevestigde orde, verzette Sarah zich tegen haar hippie-moeder. Ze wilde het zakenleven in, zocht op jonge leeftijd in de Wehkampgids naar mantelpakjes, en schopte het uiteindelijk tot bankdirecteur bij ABN Amro. Maar na twintig jaar besloot ze de ‘mooie buitenkant’ van leven met zakenreisjes naar Londen ‘aan de wilgen te hangen’ voor een onderwijsloopbaan.
Na de Erasmus School of Economics en de Hogeschool Avans is het nu tijd voor het collegevoorzitterschap van de Hogeschool Rotterdam. Toen ze solliciteerde stond de Strategische Agenda al aardig in de steigers. Wilton-Wels staat achter deze agenda, benadrukt ze, om eraan toe te voegen dat er ‘ambitie en ruimte’ is om die agenda op een eigen manier in te vullen.
Wat heb je in 2028 bereikt?
Het intensiveren van praktijkonderzoek is belangrijk, net als de vier thema’s uit de strategische agenda (energie- en klimaattransitie, toekomstbestendige economie, vitale gemeenschap, en slimme en sociale stad). Wilton-Wels: ‘Ze zijn bij ons in goede handen, maar we moeten eerlijk zijn: ze zijn ook weer niet exclusief voor onze hogeschool. We zullen ze wel op onze eigen manier invullen. En soms zal dat schuren. En niet alles zal lukken.’
Vanuit een van de twee ‘hologramboxen’ vraagt Juliëtte aan het eind van de bijeenkomst wat Sarah in 2028 bereikt heeft. De nieuwe collegevoorzitter wil vooral het hbo weer, of nog meer, op de kaart zetten, wordt duidelijk. ‘Een toekomstbestendig hbo? Nee’, zegt ze stellig. ‘Een toekomstbepalend hbo! We moeten het heft in handen nemen’. Ze benadrukt dat dat ook duidelijk op de agenda stond en staat van haar voorganger Ron Bormans.
‘Het h-b-o? Doet! Er! Toe!’
‘Toekomstbepalend’ is een woord dat Wilton-Wels overduidelijk meerdere malen en extra wilde benadrukken, net als haar leus ‘Het hbo doet ertoe’, al eerder gebezigd in het interview dat Profielen met haar afnam.
Presentator Shay Kreuger, die de middag heel goed én met de nodige kwinkslagen aan elkaar praatte, liet het de zaal aan het eind van de bijeenkomst nog even – ietwat weifelend – scanderen: ‘Het h-b-o? Doet! Er! Toe!’
Tekst: Jos van Nierop
Foto’s: Erno Wientjens
Laat een reactie achter
Spelregels
De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.
Lees hier alle details over onze spelregels.
Aanbevolen door de redactie
Docenten starten petitie: HR moet zich uitspreken tegen schending mensenrechten in Gaza
Vervroegde renovatie Museumpark gaat zorgen voor ingrijpend verhuiscircus
Ondernemende Ad-student Joyce start op HR pilot met gratis menstruatieproducten
Back to Top