Meepraten over hogeschoolbeleid kan ook een interessante bijbaan zijn
Gepubliceerd: 12 October 2023 • Leestijd: 2 minuten en 9 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.Half november vinden er op de Hogeschool Rotterdam weer medezeggenschapsraadverkiezingen plaats. Als student kun je je kandidaat stellen voor een zetel in de centrale raad (cmr), de raad van je instituut (imr) en voor de opleidingscommissie (oc). Medewerkers kunnen dit najaar stemmen (en zich verkiesbaar stellen) voor de imr.
Zitting nemen in een medezeggenschapsraad kun je ook zien als een vorm van anderen helpen. Als lid van de cmr kijk je kritisch mee met het beleid van de hogeschool; in de oc doe je dat voor je opleiding en in de imr voor het instituut waartoe je opleiding behoort. Medewerkers doen het in werktijd, studenten worden ervoor betaald. Mogelijk een interessante bijbaan dus.
500 euro per maand voor studentleden cmr
Cmr-leden zijn meer tijd aan hun raadswerk kwijt dan leden van imr’en en oc’s, daarom is deze functie ook het ‘best betaald’. Van cmr-leden wordt verwacht dat ze elke maandagochtend en -middag op school zijn om met de medewerkersleden van de cmr over besluiten van het bestuur en andere beleidsstukken te vergaderen. Imr’en en oc’s vergaderen minder vaak en leden krijgen ook minder betaald: als oc- of imr-studentlid ontvang je 200 euro per maand, als cmr-lid 500 euro.
De (digitale) verkiezingen voor de verschillende raden en commissies vinden plaats op 14, 15 en 16 november. Voor alle raden kunnen studenten zich kandidaat stellen; de zittingstermijn is één jaar. De medewerkers worden gekozen voor twee jaar: voor de cmr, de oc’s en de inspraakorganen voor de diensten en voor de kenniscentra is dat vorig jaar gebeurd, deze keer zijn er wel medewerkersverkiezingen voor de imr’en.
Alle studenten en medewerkers die zich kandidaat kunnen stellen voor de imr’en, kunnen dat tot en met 17 oktober doen. Daar heb je al een mail over ontvangen en inmiddels is er ook een herinnering verstuurd. Het totale verloop van de verkiezingen kun je volgen op de daarvoor in het leven geroepen Hint-pagina (intranet). Voor meer informatie kun je ook mailen met het stembureau op stembureau@hr.nl.
Fout gelopen verkiezingen
De verkiezingen van komende maand volgen op de fout gelopen tussentijdse verkiezingen van afgelopen juni. Het stembureau zette toen de verkiezingen overal stop omdat er bij meerdere instituten per ongeluk vacatures waren uitgeschreven terwijl er geen zetels vrij waren. Van de 231 opengestelde vacatures in de diverse raden en commissies bleken er minstens 33 onterecht opengesteld.
Bij tussentijdse verkiezingen gaat het om raden en commissies waar plekken vrij zijn gekomen of om zetels die vanwege geen of te weinig kandidaten bij de laatste reguliere verkiezingen nooit bezet zijn geweest. Het was organisatorisch en reglementair onmogelijk om nog een keer tussentijdse verkiezingen uit te schrijven.
‘Administratie wordt direct uit systemen gehaald’
Afgelopen maanden heeft het stembureau de basisadministratie die ten grondslag ligt aan het goed verlopen van de verkiezingen verder gedigitaliseerd en strakgetrokken. De administratie wordt nu zonder tussenkomst of menselijke aanvulling uit de door de hogeschool gebruikte medewerker- en studentsystemen gehaald. Daardoor kunnen medewerkers en studenten veel eenvoudiger worden gekoppeld aan de vacatures waar ze zich kandidaat voor kunnen stellen, en op welke kandidaten zij mogen stemmen.
Het stembureau gaat ervan uit de eerder gemaakte menselijke fouten niet meer gemaakt kunnen worden.
Tekst: Jos van Nierop
Jammer dat zo de nadruk op geld gelegd wordt. Medezeggenschap doe je vanuit betrokkenheid, niet voor het geld want het kost meer tijd dan je in geld zou kunnen uitdrukken. Het geluid van de student is wat mij betreft bovendien onbetaalbaar!