Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

SP wil dat DUO voorlopig stopt met fraude-onderzoek op basis van algoritme

Gepubliceerd: 23 June 2023 • Leestijd: 2 minuten en 0 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Zet voorlopig het algoritme buiten werking waarmee studiefinancier DUO naar fraude met de basisbeurs speurt, maant de Socialistische Partij. Want nu lijkt de opsporing vooral studenten met een migratieachtergrond te treffen.

Kamerleden Peter Kwint en Renske Leijten (SP) hebben een lange reeks schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van het onderzoek dat het HOP, Investico en NOSop3 woensdag in verschillende media naar buiten brachten. De partij ziet ‘een schrikbarend beeld van vooringenomenheid binnen de fraudebestrijding bij DUO’.

Dijkgraaf: ‘Verontrustend signaal’

In een brief aan de Tweede Kamer, dezelfde dag nog verstuurd, reageert ook minister Robbert Dijkgraaf op de uitkomsten. Dat doet hij in iets sterkere bewoordingen dan eerder voor de camera van de NOS.

In rechtszaken over de basisbeurs heeft ruim 97 procent van de studenten een migratieachtergrond. ‘Ik vind dat een bijzonder verontrustend signaal’, schrijft Dijkgraaf. DUO gaat het proces volgens hem evalueren. ‘Dat past bij de integere en lerende houding die ik van DUO ken.’

Maar hij voegt eraan toe: ‘Tegelijkertijd neemt dit mijn vragen over de effecten van dit proces – de grote vertegenwoordiging van studenten met een migratieachtergrond – niet weg. De lessen van de kinderopvangtoeslagaffaire maken dat het kabinet en DUO meer dan ooit aan hun stand verplicht zijn om elk signaal van discriminatie tot op de bodem te onderzoeken.’ Hij komt er in juli op terug, belooft de minister.

SP: ‘Maak het algoritme openbaar’

De SP wil onder meer dat het algoritme in elk geval voor de duur van het onderzoek buiten werking stelt. De partij wil ook meer van de minister weten over het algoritme: ‘Bent u bereid om dit algoritme openbaar te maken? Zo nee, waarom niet?’ Eerder wilde DUO alleen de strekking van dit algoritme delen, en niet de precieze werking.

Aanvankelijk zei DUO dat afkomst geen rol speelt in de opsporing, omdat die informatie niet in het algoritme zit. Dat getuigt volgens de SP ‘van een op zijn best nogal naïeve kijk op de werking’, staat in de vragen.

Twijfelachtige buurtonderzoeken

Studenten hebben recht op een hogere basisbeurs als ze uit huis gaan. Daarom schrijven sommige studenten zich bij vrienden of familie in, terwijl ze eigenlijk nog bij hun ouders wonen. DUO kijkt vooral naar onlogische combinaties van adressen (wonen de ouders dichter bij de opleiding dan de student?), maar bijvoorbeeld ook naar leeftijd en opleidingsniveau.

Het probleem is onder meer dat studenten met een migratieachtergrond vaker bij familie gaan wonen en dat hun studentenkamer er soms anders uitziet dan handhavers verwachten. Ook vertrouwt DUO vaak op twijfelachtige buurtonderzoeken, waarbij ze de buren vragen: woont er een student naast u?

JA21 kondigt ook vragen aan

Het nieuws heeft een stortvloed aan reacties teweeggebracht. Daar zit ook kritiek tussen van mensen die het probleem niet zien. Zo twittert Joost Eerdmans van JA21 dat veel studenten volgens DUO kennelijk gefraudeerd hebben. ‘En driekwart verloor de rechtszaak. Maar het systeem deugt niet?’ Hij gaat aanvullende Kamervragen stellen, kondigt hij aan.

Tekst: HOP, Bas Belleman

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to SP wil dat DUO voorlopig stopt met fraude-onderzoek op basis van algoritme

  1. Overheid + algoritmes + fraudebestrijding + migratie-achtergrond: hier gaan we weer.

  2. Interessant aan de kwestie is, met dank aan degene die onder het andere artikel de uitspraken omtrent de zaak van ‘Amir’ heeft gedeeld, dat de rechter slechts toetst of het DUO de juiste procedures heeft gevolgd, inclusief of de aangeleverde documenten voldoen aan bepaalde voorwaarden die deel zijn van jurisprudentie.

    De rechter kijkt dus niet inhoudelijk naar de zaak en velt geen oordeel over of de procedure op zich in enige mate rechtvaardig is. Eerdmans kan dus twitteren wat hij wil, de uitspraken beoordelen niet of het systeem deugt, ze bevestigen alleen dat het systeem werkt zoals het systeem werkt. De vraag is of de opzet van het systeem uberhaupt deugt.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top