Speel het Profielen Kwetskwartet
Gepubliceerd: 16 May 2023 • Leestijd: 1 minuten en 43 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.De wereld van diversiteit en inclusie heeft een eigen taal. Met het Profielen Kwetskartet leer je spelenderwijs meer over deze taal.
Het leek ons goed om in het themanummer over diversiteit en inclusie een begrippenlijst op te nemen zodat iedereen die dat wil, meer kan leren over onder andere woke, intersectionaliteit en deadnaming.
Ben je niet op de Hogeschool Rotterdam en lukt het je niet een magazine uit de bakken te pakken, download dan hier de PDF en print & knip het kwartet zelf uit.
Humor en creativiteit
Tijdens het samenstellen van het kwartet werd één ding snel duidelijk: de definitie van die begrippen levert linksom of rechtsom gedoe op. We hebben geen sensitivity reader ingeschakeld om te voorkomen dat mensen zich aangesproken of gekwetst voelen maar illustratoren Demian Janssen en Marit Breuker gevraagd met humor en creativiteit van de begrippenlijst een kwartet te maken.
Dat werd het Kwetskwartet. Een licht educatief spelletje dat je – wat ons betreft – met een dikke korrel zout moet nemen. We streven er niet naar volledig of honderd procent correct te zijn. En als je het niet grappig vindt, zullen we moeten accepteren dat smaken verschillen.
In dit blad zitten zeven pagina’s met vier kwartetkaarten die je los kan knippen zodat je het kwartetspel kan spelen. De regels zijn als volgt:
– Schud de kaarten en verdeel ze onder de deelnemers (het is mogelijk dat sommige spelers minder kaarten krijgen dan anderen; je kunt er ook voor kiezen een aantal kaarten in de ‘pot’ te laten).
– Bepaal wie er begint (degene met de langste tenen?).
– Begin het spel door aan een andere speler een kaart te vragen. Vraag alleen van een categorie waarvan je zelf al een kaart een hebt. Die vraag gaat meestal zo: ‘Mag ik van (naam medespeler) van (kwartetnaam) (naam van de kaart)?’
– Word een kaart aan jou gevraagd en heb je hem, dan geef je de kaart en mag de vragende speler verder vragen. Als je de gevraagde kaart niet hebt, mag je op jouw beurt gaan vragen. Is er een pot, dan mag de vragende speler daar een kaart van pakken.
– Als je alle vier de kaarten van een kwartet hebt, maak je dit bekend en leg je het kwartet opzij.
– De speler die aan het eind (als niemand meer losse kaarten heeft) de meeste kwartetten heeft, is de winnaar.
Veel plezier!
Tekst & illustraties: Demian Jansen & Marit Breuker
En wat als het discriminerend overkomt? is het dan wel zo inclusief? Of zijn dat ‘witte tranen’ voortkomend uit ‘witte fragiliteit’?
In de spelregels staat: “Die vraag gaat meestal zo: ‘Mag ik van van ?’”
Daar ontbreekt en .
: )
Bedankt Marco, we passen het aan!
En ik snap nu waarom… XD
Wij nu ook 😉
Gelukkig staat het in het blad wel goed.
Je hebt het papieren magazine ernaast zeker 😉 (iets met html en < >)
Yup ; )