Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

STAP-budget op de eerste dag meteen op

Gepubliceerd: 2 May 2023 • Leestijd: 2 minuten en 5 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Op maandag 1 mei konden mensen weer een gooi doen naar de populaire STAP-subsidies van duizend euro voor bijscholing. Het geld was meteen op. Ondertussen willen hogescholen en universiteiten graag weten wat er in de plaats komt van de STAP-regeling.

Afgelopen vrijdag heeft het kabinet bekendgemaakt dat de populaire STAP-subsidies gaan verdwijnen. Dat scheelt zo’n 200 miljoen euro per jaar. De regeling is echter ongekend populair.

Vandaag konden mensen zich weer aanmelden. Dat kan hierna nog drie keer: op 3 juli, 4 september en 1 november. Elke keer gaat het budget in een razend tempo op.

Vreemde cursussen

STAP-subsidies raakten omstreden omdat er ook vreemde cursussen mee gefinancierd werden: van edelsteentherapie tot beleggen in cryptomunten. Verder verhoogden sommige opleiders de prijzen van hun cursussen, omdat de overheid toch wel zou betalen.

Er kwamen scherpere regels en het systeem werd verbeterd. Studenten zouden de subsidies bijvoorbeeld ook voor meerjarige opleidingen kunnen gaan aanvragen. Maar straks gaat dus de stekker eruit.

Het publiek gefinancierde hoger onderwijs stond overigens op een flinke achterstand toen de STAP-regeling werd gelanceerd. Het viel niet mee om bij het systeem aan te haken. Slechts enkele publiek bekostigde instellingen lukte het op tijd.

Universiteiten bepleiten terugkeer belastingvoordeel

‘Het is duidelijk dat er veel mis is met het STAP-budget’, zegt een woordvoerder van universiteitenvereniging UNL. ‘STAP biedt onvoldoende tegemoetkoming voor langere leertrajecten en de toekenning is verworden tot een loterij. Maar het is wel van groot belang dat de overheid blijft investeren in leven lang ontwikkelen.’

Nu de STAP-regeling verdwijnt, bepleiten de universiteiten een terugkeer van het oude belastingvoordeel: voorheen konden mensen onder bepaalde voorwaarden hun scholingskosten van de belastingen aftrekken. Een andere optie is wellicht een ‘persoonlijk leerbudget’, waarmee mensen zelf in hun ontwikkeling kunnen investeren.

Beroepen veranderen

Langs diezelfde lijn denken ook de hogescholen. Een ‘leven lang ontwikkelen’ zou een wettelijke taak moeten zijn, is de mening van het hoger onderwijs, waarvoor dan ook bekostiging zou moeten zijn.

Beroepen veranderen of verdwijnen, zegt voorzitter Maurice Limmen van de Vereniging Hogescholen, mede door technologische ontwikkelingen. ‘Bijscholen en omscholen wordt in de toekomst dus steeds belangrijker. Dat is een zaak van algemeen belang.’ Daarom zou het een taak moeten zijn van het publiek bekostigde onderwijs.

Door het afschaffen van de STAP-regeling zullen sommige mensen de boot missen, verwacht Limmen. De STAP-regeling was ‘lang niet ideaal’, maar om- en bijscholing van mensen op de arbeidsmarkt blijft volgens hem cruciaal.

Particulieren en UWV

De particuliere aanbieders balen ervan. Tegen de NOS zegt opleider Growth Tribe bijvoorbeeld dat eerdere budgetten weinig werden gebruikt: ‘Het was voor het eerst dat het de overheid lukte om mensen te stimuleren om te gaan leren.’

Uitvoeringsinstantie UWV bekritiseert eveneens het beëindigen van de STAP-regeling. Volgens bestuursvoorzitter Maarten Camps kan bijscholing de krapte op de arbeidsmarkt verkleinen en werkloosheid voorkomen. ‘Dat deze mogelijkheid nu komt te vervallen is niet goed voor mensen, bedrijven en de arbeidsmarkt en baart ons dan ook zorgen.’

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Karien van Gennip, gaat nadenken hoe ze een ‘leven lang leren’ op een andere manier kan stimuleren, heeft ze toegezegd.

Tekst: HOP, Bas Belleman

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top