Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studentenvereniging Qalam wil moslimgemeenschap op de HR bij elkaar brengen

Gepubliceerd: 14 April 2023 • Leestijd: 3 minuten en 43 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studentenvereniging Qalam is de eerste islamitische studentenvereniging aan de Hogeschool Rotterdam. Enkele maanden geleden gingen ze van start, en ze zijn al flink actief. Dinsdagavond organiseerden ze, in samenwerking met INCLUDED, een Iftar in het Atrium op locatie Museumpark. Profielen sprak met de voorzitter.

In het Atrium van locatie Museumpark klinkt aan het begin van avond het rinkelen van borden en bestek. Het bestuur van Studentenvereniging Qalam en leden van INCLUDED – de community die streeft naar een inclusieve Hogeschool Rotterdam – zijn druk in de weer met de voorbereidingen voor de avond.

Er worden vijf lange tafels gedekt met placemats, servies, bloemen, kaarsen en schaaltjes dadels. Over minder dan een uur zullen aan deze tafels meer dan honderd studenten aanschuiven om deel te nemen aan de lezing over ‘de laatste tien nachten van de ramadan’ door Abubakr Akkari, het gebed en het breken van het vasten.

Kaartje van SV Qalam op een bordje

Vertegenwoordigen en versterken

Youssra Fatnassi is derdejaars student aan de Hogeschool en voorzitter van SV Qalam. Net als veel andere studenten aan de Hogeschool Rotterdam is ze moslim en miste ze een vereniging die deze studenten bij elkaar brengt. Samen met medestudenten richtte ze SV Qalam op om de moslimgemeenschap binnen de hogeschool te versterken – op academisch en professioneel vlak, maar ook op religieus vlak. Ook vertelt ze dat de studenten wel eens het idee hebben dat ze niet echt een stem hebben. De studentenvereniging wil de studenten dan ook vertegenwoordigen. ‘Op die manier willen wij dat ze zich welkom en thuis voelen op de hogeschool.’

Om de moslimgemeenschap bij elkaar te brengen hebben ze diverse sociale activiteiten georganiseerd zoals een lezing van Mustapha Benchikhi (leraar), zaalvoetbal en ook is Ashley Belal Chin (acteur) langsgeweest. ‘We hebben ook een street-Iftar gedaan afgelopen vrijdag’, vertelt Youssra. Ze wilde ook graag op de hogeschool een Iftar organiseren en kwam daarvoor in contact met Kelly Busby, van het team Diversiteit en Inclusie. ‘Ik legde het idee op tafel en binnen no time was er iets tot stand gekomen’, zegt Youssra.

Iftar: speciale maaltijd in de vastentijd

‘We zitten nu in de gezegende maand ramadan. Heel kort gezegd is de ramadan een vorm van aanbidding en daarbij dien je te vasten’, legt Youssra uit. Ze vertelt dat het vasten betekent dat er de hele dag niks gegeten en gedronken wordt, ook roken en andere zaken mogen niet. Kort gezegd is de Iftar de maaltijd waarmee het vasten verbroken wordt, op het moment dat de zon ondergaat. ‘Vanavond hebben we Turks eten. We hebben linzensoep. We hebben falafel, voor de vegetariërs. We hebben verschillende soorten vlees, we hebben rijst en groentes. Het is heel breed.’

Ze vindt het belangrijk dat de studenten, maar ook medewerkers van de HR samen aan deze Iftar deelnemen, omdat ze zelf de verbondenheid met haar medestudenten tot nu toe miste in de jaren dat ze op de hogeschool studeert. ‘Ik vond het een mooi initiatief om iets te organiseren waar iedereen welkom is om bij elkaar te komen, nieuwe gezichten te zien, elkaar te leren kennen en mooie gesprekken te voeren.’ In haar welkomstwoord roept ze de aanwezigen dan ook om vooral kennis te maken met het (nog) onbekende gezelschap waarmee ze aan tafel zitten.

Bordje met eten

Studenten van verschillende achtergronden

Gedurende de avond druppelen er steeds meer mensen binnen en rond de aanvangstijd bij zonsondergang, om een uur of 20.30, is het zo druk dat er tafels bij gehaald moeten worden; uiteindelijk is er plek voor iedereen. Tijdens de lezing luistert iedereen aandachtig, tijdens het eten wordt er uitgebreid met elkaar gekletst, ervaringen gedeeld en ideeën besproken.

Hoewel SV Qalam zich richt op de moslimgemeenschap, zijn niet-moslimstudenten ook zeker welkom. De open uitnodiging voor de Iftar had zijn uitwerking niet gemist en studenten van verschillende achtergronden zitten aan tafel bij de Iftar, elk met hun eigen redenen. Zo wil Sharon, student van de pabo, graag meer leren over de ramadan omdat haar klasgenoten meedoen aan deze vastenmaand. Ook was ze recent op studiereis naar Istanbul: ‘We zouden daar meedoen aan een Iftar, maar dat is het niet meer van gekomen, dus dan nu maar hier.’

‘Mooie gesprekken gevoerd’

Salma, student hrm, kreeg hoogte van SV Qalam bij het keuzevak ‘Bijbel en Koran’ en besloot last-minute deel te nemen aan de Iftar omdat ze behoefte heeft aan extra motivatie voor de laatste tien dagen van de ramadan: ‘Ik heb diepe, mooie gesprekken gevoerd met medestudenten die ik nooit eerder heb gezien’, zegt ze. De avond heeft indruk op haar gemaakt: ‘Ik ben tot het besef gekomen dat ik nog meer mijn best wil doen om een beter mens te worden en om mijn band met mijn schepper én andere schepsels te verbeteren.’

Ook docenten van de pabo, biologie en medisch laboratoriumonderzoek en lerarenopleiding aardrijkskunde namen deel aan de Iftar, op uitnodiging van hun studenten.

Van idee tot werkelijkheid

‘Hoe ik hier vanavond binnenkwam in een lege ruimte en nu zie hoe alles tot een geheel is gekomen, vind ik mooi om te zien’, zegt Youssra tevreden, ‘je begint met een idee, je begint met een plan en uiteindelijk komt het tot werkelijkheid. Ik vind dat mooi.’

Youssra zou nog meer naamsbekendheid willen voor de vereniging en in de toekomst zou ze graag evenementen organiseren waarbij studenten, moslim en niet-moslim, van verschillende hogeschoollocaties samen komen, de verbinding met elkaar aangaan en het kunnen vinden met elkaar. ‘Dus hier heb ik daar al een voorproefje gehad eigenlijk.’

Tekst en foto’s: Lana de Koning

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top