Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

UIT: Een betoverende dag op Elfia

Gepubliceerd: 6 July 2023 • Leestijd: 5 minuten en 0 seconden • UIT&THUIS

Elfia is een prachtig, sprookjesachtig evenement dat plaatsvindt bij Kasteel de Haar bij Utrecht – de perfecte locatie voor dit festival. Jong en oud verzamelt zich op deze historische locatie om deel te nemen aan een weekend vol fantasie, geschiedenis en avontuur. Het evenement biedt een unieke gelegenheid om te ontsnappen aan de alledaagse realiteit en je onder te dompelen in een wereld vol magie en verwondering.

Sascha en Lisa in middeleeuwse outfit

Jonkvrouwen en elfen

Met de auto kwamen we aan bij de groene weiden die dienden als parkeerplaats. Het moet voor de mensen in het nabijgelegen dorp grappig zijn geweest om jonkvrouwen en magische figuren uit een auto te zien stappen. Op de parkeerplaats deden de elfen snel hun vleugels om en zorgden vikingen ervoor dat hun (geplakte) baarden er perfect uitzagen.

Vanaf de parkeerplaats liepen we tien minuten in de richting van Kasteel de Haar, waar we een lange rij verklede mensen aantroffen. Hoewel niet iedereen verkleed was, viel je meer op als je in hedendaagse kleding verscheen. Het duurde bijna een uur voordat we het kasteel konden betreden, maar het was vermakelijk om mythische, historische en cartoonachtige kostuums voorbij te zien komen.

Buurman en Buurman stonden in de rij snel een broodje te eten, terwijl Queen Elizabeth I op haar telefoon zat te kijken. Het leuke was dat de kostuums niet historisch correct hoefden te zijn en ook niet duur, omdat veel mensen hun eigen kostuums knutselden. Je werd niet vreemd aangekeken en alles werd geaccepteerd. Toen we eindelijk aan het einde van de rij kwamen, sprongen we de grens over om het sprookjesachtige ‘Elfia’ te betreden, een magische wereld waar alles mogelijk is.

Balfolk en vikingkostuums

Na het betreden van Elfia waren we meteen betoverd door de pracht van het kasteel dat voor ons stond. Het kasteel is in neogotische stijl gebouwd en ziet er sprookjesachtig uit. We konden niet anders dan enkele foto’s maken om dit bijzondere moment vast te leggen. Gelukkig hadden we vooraf een kluisje gehuurd om onze tassen, extra vesten en waterflesjes op te bergen. Het was fijn om de hele dag vrij rond te kunnen lopen zonder onze moderne tassen die niet zo goed bij ons kostuum pasten. We raden wel aan om comfortabele schoenen aan te doen. Als je de hele dag met lichte regen daar rondloopt, dan is dat niet prettig voor je voeten. Dat kan Sascha met haar middeleeuwse schoenen beamen.

Elfia bestaat uit verschillende thematische gebieden, elk met zijn eigen unieke uitstraling. We genoten van het snuffelen tussen de kraampjes, waar ieder gebied zijn eigen typerende producten, activiteiten en eten aanbood. Het middeleeuwse gedeelte trok vooral onze aandacht, met kraampjes vol prachtige kostuums, authentieke attributen, smakelijk middeleeuws eten en leuke activiteiten. Lisa was vooral enthousiast over balfolk, een middeleeuwse dans. Sascha, die een lerarenopleiding geschiedenis volgt, was gefascineerd door de historisch accurate vikingkostuums. We werden aangenaam verrast door het feit dat de auteurs zelf aanwezig waren bij de middeleeuwse kraampjes om over hun boeken te praten. Dat persoonlijke tintje maakte het extra bijzonder.

Kostuumwedstrijd en middeleeuwse hapjes

We konden het dus niet laten om iets te kopen. Lisa vond een prachtig boek dat haar direct aansprak en een mooi leren handgemaakte riem met tasje, terwijl Sascha een opvallende oorbel bij de Vikingen niet kon weerstaan. Die gaat ze zeker dragen als ze les geeft over de Vikingen. De meeste producten waren handgemaakt door de verkopers zelf, waardoor er voor ieder wat wils was. Daarnaast was er een kostuumwedstrijd en een toernooi, maar dit viel een beetje in het water door de regen. Hoewel we ons kostuum nog niet perfect genoeg vonden om deel te nemen, was het wel leuk om alsnog een kijkje te nemen bij de kostuumwedstrijd.

Daarnaast was het natuurlijk ook grappig om personages zoals Prins Zuko van Avatar en andere mystieke wezens te zien dansen bij het optreden op het hoofdpodium.

knobibrood

Naast alle mooie kraampjes en activiteiten kan je overal op het terrein iets lekkers te eten halen. Zo heb je zoet schoorsteenbrood of knobibrood (knoflookbrood) die je dan heerlijk zelf kan beleggen met een olijfje of komkommertje. Ook zijn er veel vega/vegan opties, je moet ze alleen even vinden op het terrein, denk aan falafel of gebakken champignonnetjes met aardappeltjes. Voor elk wat wils. Lekkere mede of mede-biertjes, fris of een wijntje erbij genieten van de verschillende artiesten die spelen. Let op dat je wel goed op de plattegrond kijkt waar dan precies … want anders sta je dus verkeerd 😉.

Voor liefhebbers van Elfia: Castlefest

Niet getreurd, ondanks dat Elfia bij kasteel de Haar altijd in april is (en in september in Arcen), komt Castlefest eraan! Het eerste weekend van augustus kan je in Lisse bij Kasteel Keukenhof Castlefest bezoeken. Een groot fantasyfestival wat te vergelijken is met Elfia alleen dan tot wel drie tot vier keer zo groot! Veel podia, kraampjes en activiteiten waardoor je heel het weekend zoet bent.

Wees er snel bij met tickets, het gaat soms erg hard aan toe in de verkoop. Lisa’s tip: ga niet op donderdag maar juist op vrijdag/zaterdag/zondag naar Castelefest. In het weekend is namelijk het hele terrein open in plaats van een deel. Mocht je gaan dan kan je Lisa als vrijwilliger in haar natuurlijke habitat spotten in het kinderrijk. Hier kan je met je kinderen even bijkomen en spelletjes spelen.

Algemene Waardering

Geillustreerde discobal met vijf van de vijf sterren


Elfia bij Kasteel de Haar was een betoverende ervaring in een magische wereld. Het indrukwekkende kasteel vormde een prachtig decor voor het evenement. Hoewel er soms wachtrijen waren, was het zeker de moeite waard.

Wat dit evenement echt speciaal maakte, was de mogelijkheid om in contact te komen met verkopers en zelfs met auteurs van boeken. Dit gaf een persoonlijk tintje aan de ervaring. Al met al was Elfia een betoverend evenement dat je meenam naar een andere wereld. Het kasteel als achtergrond maakte het extra bijzonder.

Uitgegeven: € 37,90 p.p. toegangsticket, € 15,- parkeerkosten, € 11,- locker (zeker de moeite waard). Medebiertjes € 7,-, fris € 4,- á € 5,-. Knobibrood (knoflookbrood) ongeveer € 7,-. Let op: prijzen kunnen verschillen bij verschillende fantasy fairs. Je mag ook je eigen eten en drinken mee naar binnen nemen, het is aan jou hoeveel je wilt tillen. Er is heel veel lekkers te proeven. Zeker doen!

Adres: Kasteel De Haar (Elfia), Kasteellaan 1, 3455 RR Utrecht / Kasteel Keukenhof (Castlesfest), Stationsweg 166A, 2161 AM Lisse, https://castlefest.nl/nl

Openingstijden

ElfiaHaarzuilens   Ergens in april 2024Arcen   16 en 17 September 2023    
Castlefest3 tot en met 6 augustus 2023   
 Tip: er zijn natuurlijk meer fantasy festivals!

Toegankelijkheid: Het is goed te doen met een rolstoel en als je wat slechter ter been bent, de hoofdpaden zijn sowieso een grindpad, als je echt tussen de live action dorpjes wilt lopen moet je door het gras. Er zijn invalide toiletten, deze zijn ook handig als je een mega jurk aan hebt. Mocht je in een rolstoel zitten, kan je jezelf laten afzetten bij de ingang, wel moet dan de auto nog geparkeerd worden in het weiland (bij Elfia). In het weiland zijn hier en daar wel rijplaten maar niet overal. Leg contact met de organisatie wat handig is in jouw persoonlijke situatie.

Handig om te weten:
Bestel de tickets op tijd.
Het handigst is om met de auto te gaan maar zorg dan wel dat je een parkeerticket kan kopen. Op = op. Er rijdt vaak (niet altijd) een pendelbus vanaf de dichtbij zijnde stations.
Honden zijn welkom, aan de lijn!

Tekst en foto’s: Sascha Baas, Lisa Bergwerf

Meer UIT artikelen


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top