Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

UIT Extra: Dompel je onder in het Rotterdamse Filmfestival

Gepubliceerd: 30 January 2023 • Leestijd: 3 minuten en 54 seconden • UIT&THUIS Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Je hebt er vast wel van gehoord of een van de vele tijgers in de stad gezien: Het IFFR, het International Film Festival Rotterdam. Het is je kans bijzondere films te zien en acteurs, regisseurs en producers erover te horen vertellen. Dit jaar vindt de 52e editie plaats met 527 films en allerlei evenementen. Je kunt er nog tot 5 februari heen.

Ik ben natuurlijk zelf ook naar films gegaan, dit weekend zag ik er om exact te zijn twee, deze week heb ik er nog meer gepland. De films die ik heb gezien zijn Almost Entirely A Slight Disaster (originele titel: Sanki Her Şey Biraz Felaket) en The Whale. Van de eerstgenoemde film heb ik regisseur Umut Subasi, producer Cemre Erlul en een van de actrices, Melis Sevinc, ontmoet en met hen gepraat, en ik heb Darren Aronofsky, regisseur van The Whale ook gezien omdat er een Q&A was na afloop van beide films.

Vier ongelukkige mensen

Almost Entirely A Slight Disaster ging op het IFFR in première en gaat over vier ongelukkige mensen die niet blij zijn met hun leven in Istanbul. Twee van hen liegen omdat ze niet van hun leven genieten: Ayse wil naar het buitenland maar omdat het niet lukt doet ze zich voor als een buitenlander, Mehmet liegt over z’n baan en over z’n huwelijk om weer wat te voelen in zijn leven. De andere twee zijn voor een deel nog kinderen die hun plek proberen te vinden in de wereld; Zeynep woont in het huis van haar ouders en Ali krijgt nog steeds een bord met fruit van zijn moeder. Ze zijn nog afhankelijk van hun families.

Scène uit Almost Entirely A Slight Disaster

Tijdens de Q&A na afloop legde regisseur Umut Subasi – voor wie dit zijn eerste lange speelfilm is – uit hoe hij op de titel van de film was gekomen; de titel slaat op hoe we niet altijd blij zijn met het leven dat we leven. Het was een goeie film die tijdens corona is geschreven en later gefilmd. Ik vond ’em leuk om te zien en om mezelf te relateren aan de karakters. Tijdens het gesprek met de actrices kwam ik erachter dat we op dezelfde school hadden gezeten in Turkije.

Er speelt meer dan je ziet

De tweede film die ik zag, The Whale is geregisseerd door Darren Aronofsky, de man die films zoals Black Swan, Mother! en Requiem for a Dream heeft gemaakt. De film is gebaseerd op een toneelstuk dat Aronofsky tien jaar geleden zag en gaat over een man die lijdt aan obesitas, Charlie. In het begin zie je een zwart scherm en komen we erachter dat hij niet gezien wil worden omdat hij niet blij is. De film opent met een essay over Moby Dick. Daardoor denk je automatisch dat Charlie zichzelf associeert met de walvis omdat hij ook alleen en groot is en wacht op z’n dood. Maar er speelt meer dan je ziet, Charlie leidt aan obesitas omdat hij zichzelf heeft laten gaan na de dood van iemand die hij liefheeft. Hij heeft in zijn leven veel fouten gemaakt waarvan hij spijt heeft en probeert het goed te maken met zijn familie die hij al jaren niet heeft gezien omdat hij bang is dat hij doodgaat.

Scène uit The Whale

Hij zegt altijd sorry over alles en nog wat omdat hij denkt dat hij iets verkeerd heeft gedaan terwijl er niks aan de hand is. Hij heeft het gevoel dat hij niet gewaardeerd wordt door de mensen om hem heen en denkt dat de wereld van hem walgt. Hij wil het liefst dat de wereld hem niet ziet, omdat hij denkt dat God hem ook niet ziet. Religie is ook een groot ding in de film; een jongen denkt dat hij Charlie kan redden maar Charlie wil niet gered worden.

De film kreeg goede recensies en staat op dit moment op nummer 4 in de verkiezing van de IFFR Publieksprijs.

Later in de bios

Het leuke van het IFFR is dat je sommige films alleen daar kan zien, omdat ze niet in Nederland gaan draaien, maar dat je ook een voorproefje kunt krijgen van het nieuwe bioscoopseizoen. The Whale zal vanaf 23 februari in de bioscoop gaan draaien. After Sun, een film die ik nog ga zien, komt ook in roulatie. Almost Entirely A Slight Disaster zal misschien in filmhuizen te zien zijn, maar waar en wanneer is nog niet bekend.

Waardering:

Geillustreerde discobal met vier van de vijf sterren

Ik twijfelde tussen 3 en 4 sterren, maar denk dat beide films de moeite waard zijn om te gaan zien.

Uitgegeven per persoon: Een filmkaartje kost 8,- (studententarief).

Adres: De films worden vertoond in verschillende bioscopen, De Doelen en de Rotterdamse Schouwburg. Bekijk locaties en programma’s en bestel tickets op IFFR.com. In de Doelen en in LantarenVenster zijn er kaartverkooppunten (Ticket Support) beschikbaar voor bezoekers die uitdagingen ondervinden bij het kopen van online kaartjes. Op verschillende locaties is – voor de echte filmfan – IFFR-merchandise te koop.

Openingstijden: Van 25 januari tot en met 5 februari is er letterlijk van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat film. Voor elke dag is er een blokkenschema van de films die vertoond worden te vinden op IFFR.com. Op zondag 5 februari is de jaarlijkse Volkskrantdag met een selectie van vijf films, er zijn nog enkele kaartjes.

Toegankelijkheid: Wil je weten of de locatie van jouw film toegankelijk is met een rolstoel, contacteer dan de servicedesk via service@IFFR.com. Ze helpen je graag verder met de praktische informatie die je nodig hebt.

Handig om te weten: In veel Rotterdamse bioscopen is nu IFFR-activiteit maar je kunt bijvoorbeeld wel in Pathé Schiedam en De Kuip terecht voor de ‘gewone’ programmering. Je kunt daar tot 3 februari met een speciale voucher voor 7,50 naar de film.

Tekst: Asena Birgül
Foto’s: Studio Infini, Profielen, film stills

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top