Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

WdKA-directie in gesprek over pro-Palestina spandoek in hal

Gepubliceerd: 4 December 2023 • Leestijd: 2 minuten en 40 seconden • Nieuws

In de hal van de Willem de Kooning Academie hangt al een paar weken een pro-Palestina spandoek. Ruim twee jaar geleden werd een pro-Palestina spandoek dat aan de gevel van het Piet Zwart Instituut hing weggehaald. Nu is dat (nog) niet gedaan, WdKA-directeur Úna Henry is wel in gesprek met onder andere het O4i (Office for inclusivity) over het spandoek.

‘It wasn’t okay in nazi-Germany. It wasn’t okay in South Africa. It wasn’t okay in Rwanda. It wasn’t okay in Ukrain… Why is it okay in Palestina!!?’ Een spandoek met deze boodschap hangt sinds 9 november in de hal van de academie. Aanleiding was de conferentie op de WdKA die dag over equity, diversity and inclusivity.

‘Waardenbotsing tussen veiligheid en autonomie’

Wie het spandoek heeft gemaakt en opgehangen is niet bekend, vertelt Linda Glebbeek, communicatiemedewerker van de WdKA. Wat betreft het laten hangen van het protestdoek spreekt ze over een ‘waardeconflict’.

‘Intern het goede gesprek voeren over een spanningsveld – zoals in dit geval met dit politieke spandoek – is fundamenteel voor een onderwijsinstituut’, stelt Glebbeek. ‘Alleen zo kunnen we de waardenbotsing tussen de waarde veiligheid en de waarden autonomie of zelfexpressie handen en voeten geven. Want wat zijn dan realistische grenzen? Hoe gaan we binnen onze community om met zelfexpressie en leren we zelfwaardering af te stemmen op anderen? Juist bij frustraties en eventueel grensoverschrijdend gedrag dien je nog beter naar elkaar te luisteren.’

‘Goed dat de school niet politiek neutraal is’

Of en zo ja hoelang het spandoek mag blijven, is nog niet duidelijk. WdKA-directeur Úna Henry voert momenteel, vertelt Glebbeek, ‘overleg met leden van onze gemeenschap, de instituutsmedezeggenschapsraad (imr) en O4i (Office for inclusivity, red.) over deze uiting’.

Wat vinden de bewoners van het gebouw van het doek? Als je een andere mening hebt dan kun je zelf met een ander spandoek komen, reageert student Stas. ‘Ik vind het goed dat de school niet politiek neutraal is en het spandoek heeft laten hangen. Of er studenten tegen de boodschap op het spandoek zijn weet ik niet. Ik vind wel dat als je er iets van wilt vinden, dat je er dan goed onderzoek naar gedaan moet hebben.’

Ian vindt het lastig om een kant te kiezen. ‘Mag je ook onwetend zijn? En: een kant kiezen voelt ook niet humaan’, vindt de student die, met een collega-student die anoniem wil blijven, concludeert dat het spandoek voor bewustwording maar ook voor polarisatie kan zorgen.

Spandoek aan trappenhuis

Verschillende studenten refereren aan het besluit van ruim twee jaar geleden toen een pro-Palestina spandoek buiten aan de gevel van het Piet Zwart Instituut door de HR werd weggehaald. Toen studenten het spandoek niet aan het trappenhuis bevestigden maar het zelf vasthielden, mocht het protest wel. Anders dan in 2021 is dat het spandoek nu binnen hangt.

‘Goed van de school dat het spandoek nu wel mag’, vindt student Emir. ‘Ik ben ook blij dat de meesten op school pro-Palestina zijn.’ ‘Ja’, reageert ook een student die anoniem wil blijven, ‘Er heerst hier wel een cultuur die die kant op gaat. Ik zou mij er als student die aan de kant van de Israëlische regering staat niet comfortabel bij voelen om bijvoorbeeld iets op te hangen. Dat zou wel moeten kunnen.’

‘Oekraïense vlaggen werden door school opgehangen’

De anonieme student herinnert zich, het spandoek lezend, het begin van de oorlog in Oekraïne. ‘Toen hingen hier op school allemaal Oekraïense vlaggen, die waren praktisch door de school zelf opgehangen.’

Student Rui zegt verbaasd te zijn dat het spandoek er nog steeds hangt omdat het statement dat WdKA-directeur Úna Henry schreef over het Midden-Oosten conflict in zijn ogen nogal neutraal was. ‘Mensen op school zijn het er niet zo mee eens hoe de school zich hierover uitspreekt’, hoorde Rui ook van anderen.

Tekst en foto’s: Jos van Nierop

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to WdKA-directie in gesprek over pro-Palestina spandoek in hal

  1. Volgens mij is het conflict veel te ingewikkeld om een kant te kiezen. Je kan toch ook neutraal blijven en toch mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden veroordelen van beide partijen? Waarom is het bijna altijd het een of ander?

  2. Heel goed spandoek. Stoppen met het nuanceren van het terrorisme van de Israëlische staat en de etnische zuivering die zij plegen op de Palestijnse mensen. De Palestijnen hebben geen enkel machtsmiddel. Ongewapende burgers worden massaal vermoord door de Israëlische staat. Bijna de helft van de mensen in Gaza is een kind. Drie klaslokalen kinderen per dag komen om in Gaza. Zogenaamde ‘neutraliteit’ in deze kwestie is onmogelijk.

  3. @ Wesley,

    Heel erg en moet gestopt worden, maar wil je nu zeggen dat de palestijnen dit niet doen, of willen doen? Het is gewoon juist makkelijk en hypocriet om maar 1 kant te zien.

  4. Antisemitisme, islamofobie, racisme, seksisme zijn onveilig. Er is niets antisemitisch aan het spandoek en daarom kan het niemands veiligheid bedreigen. Kritiek op een regering is geen persoonlijke aanval. Is het ongemakkelijk? Ja, dat is het zeker, maar we mogen ongemakkelijk voelen niet verwarren met onveilig voelen. Het is extreem ongemakkelijk om te leren hoe diep medeplichtig de EU en de Nederlandse regering zijn aan de gruweldaden begaan door de Israëlische regering, hoe de mainstream media ongeverifieerde Israëlische propaganda spuwen, hoe we tientallen jaren moedwillig onwetend zijn geweest.

    Het afleren van alle vooroordelen en discriminatie uit het “roemrijke verleden” van een land is ongemakkelijk maar niet onveilig. Als we geen ruimte maken voor deze discussies en de kwestie als “ingewikkeld” bestempelen, snoeren we uiteindelijk de stemmen van veel mensen de mond die zich binnen en buiten de klaslokalen altijd onveilig hebben gevoeld vanwege systemisch structureel racisme en islamofobie.

  5. Ik vind het goed dat studenten hun stem mogen laten horen door een spandoek op te hangen. En zoals heel terecht werd gezegd: “Als je een andere mening hebt dan kun je zelf met een ander spandoek komen.” Prachtig geweldloos een statement maken, daar houd ik van! Bovendien zegt dit ook wel iets over dat we in dit conflict niet 100% pro-Israël zijn, zoals onze premier Rutte op 7 oktober jongst leden wel meteen namens het hele land zei!

  6. Whether this subject appears complicated to some or not, this banner should be viewed as one side of the —complicated— story, in such case. Students (or staff) criticism of any state actions they disagree with in a public manner is a right they have.

    Furthermore,
expressing empathy with helpless humans is a common-sense gesture that should be encouraged on all levels. No state, whatsoever, have the exception to commit a genocide against any group of people. As simple as that. That’s what the banner is meaning;
    -Condemn every act of violence against all humans-

    Feeling unsafe or uncomfortable because of such call is worthy of reflecting upon.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top