Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zo stemden de kiezers op de HR-stembureaus

Gepubliceerd: 29 November 2023 • Leestijd: 2 minuten en 8 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De gemeente Rotterdam heeft maandag de definitieve resultaten van de Tweede Kamerverkiezingen gedeeld. Ook op HR-locaties waren stembureaus gevestigd. Wat viel er op aan de uitslagen?

Stembiljet met hand met een rood potlood
Shutterstock

Bijna een week na de Tweede Kamerverkiezingen, die een forse politieke aardverschuiving teweegbracht, is de gemeente Rotterdam klaar met het definitief tellen van de uitgebrachte stemmen. Naast het stemresultaat van de gehele stad zijn nu ook de uitslagen per stembureau bekend, en dan is het natuurlijk leuk om te kijken hoe er ‘op de HR’ is gestemd.

GroenLinks-PvdA winnaar op MP

In totaal werden 827 stemmen uitgebracht in het stembureau op de HR-locatie aan het Museumpark. Of die stemmers voor het grootste deel HR-medewerkers waren of ‘gewoon’ mensen uit de buurt weten we niet.

Veruit de grootste partij op het Museumpark was GroenLinks-PvdA met 276 stemmen, gevolgd door D66 (99), VVD (96), PVV en DENK (beide 57 stemmen), op de voet gevolgd door Nieuw Sociaal Contract (55). Daarna volgden Volt (44), BIJ1 (36), PvdD (31) en FvD (15). De overige partijen haalden minder dan tien stemmen per partij. Volgens het proces-verbaal haalde HR-docent Elke Slagt-Tichelman op dit stembureau één voorkeursstem. Docent Cynthia Gordijn, die op de lijst stond namens JA21, en Joan Nunnely, op de lijst voor D66, behaalden hier geen stemmen.

Uit het proces-verbaal blijkt dat één kiezer probeerde te stemmen met een ‘ongeldige stempas’; een andere kiezer, die twee volmachten bij zich had, heeft om onduidelijke redenen ‘drie stembiljetten verscheurd’ en is onverrichter zake weer vertrokken.

Hillevliet en Kralingse Zoom

In het ‘Huis van de Wijk’ Hillevliet, waar het Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie van de HR is gevestigd en studenten ‘werken aan complexe maatschappelijke vraagstukken’ werd dan weer compleet anders gestemd. Op dat stembureau werd DENK veruit de grootste met 534 stemmen, gevolgd door GroenLinks-PvdA (191) en de PVV (177). De overige partijen haalden minder dan 100 stemmen per partij.

Op de Kralingse Zoom deelde de HR de stemlocatie met de buren van de Erasmus Universiteit. Daar werden 1.300 stemmen uitgebracht, al klaagden enkele kiezers dat het stembureau ‘niet goed te vinden was’. Hier werd het meeste op GroenLinks-PvdA gestemd (362), gevolgd door de VVD (245), D66 (201), Volt (123) en Nieuw Sociaal Contract (105). Er gingen vier voorkeurstemmen naar HR-docent Elke Slagt-Tichelman.

Ander beeld dan landelijk

De drie stemlokalen op of bij de HR-locaties laten dus een ander beeld zien dan de landelijke trend – waarbij de PVV en NSC de grootste werden -. In Rotterdam zelf werd de PVV de grootste (21% van de stemmen), op de voet gevolgd door de fusiepartij GL-PvdA (20%), de VVD (12%), DENK (10%) en Nieuw Sociaal Contract (9%).

De uitslagen op de HR-locaties zijn wel terug te zien in het overzicht van de Rotterdamse stemlokalen, waarbij GroenLinks-PvdA het centrum domineert en DENK de grootste is aan de Noordkant van de Zuidelijke Maasoever en in Rotterdam-West. Aan de buitenrand van de stad werd het meest op PVV gestemd, met kleine VVD-gebieden in Kralingen en rond de Bergse Plas, zoals te zien op dit kaartje van het Algemeen Dagblad.

De opkomst lag in Rotterdam – opnieuw – onder het landelijke gemiddelde. Hoe de opkomst was voor HR-studenten en medewerkers is onmogelijk te zeggen, omdat een groot deel van hen buiten Rotterdam woont en dus buiten die gemeente stemgerechtigd is.

Tekst: Rutger de Quay
Foto: Shutterstock

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top