Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
14 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Actievoeren op kosten van de baas: universiteiten en hogescholen steunen protestacties

Gepubliceerd: 11 November 2024 • Leestijd: 2 minuten en 0 seconden • Nieuws

Verschillende hogescholen en universiteiten roepen hun studenten en personeel op om donderdag 14 november te protesteren tegen de bezuinigingen van het kabinet. Personeel krijgt vrij en sommige instellingen vergoeden ook de reiskosten.

Op het Domplein kon het volgende week donderdag wel eens erg druk worden. Universiteiten en hogescholen maken het namelijk zo makkelijk mogelijk voor hun docenten en studenten om daar te demonstreren tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs.

Bestuurders demonstreren mee

Zeker tien universiteiten geven hun personeel vrijaf, blijkt uit een rondgang langs de instellingen. Veel bestuurders willen het goede voorbeeld geven en kondigen aan dat ze zelf meelopen.

Ook hogescholen protesteren. Zo laten onder meer Saxion, Avans en de Hogeschool Utrecht weten dat ze medewerkers stimuleren hun stem te laten horen. Studenten van Avans kunnen hun tentamen donderdag laten schieten en op de herkansing mikken, zegt een woordvoerder, maar ze krijgen geen extra herkansing voor deze gelegenheid.

Vanuit Nijmeegse Radboud Universiteit kondigen actievoerders aan dat ze misschien wel met duizend man naar Utrecht komen. De bedoeling is dat actievoerders daar donderdagmiddag om één uur verzamelen in het Moreelsepark, vlak naast Centraal Station. Daarna loopt iedereen naar het Domplein, waar het protest om drie uur ’s middags eindigt.

Treinkaartje

Om aan te kunnen sluiten bij de demonstratie betaalt de Universiteit Maastricht de treinkaartjes van medewerkers (heen en terug al snel zo’n 55 euro). Ook de Universiteit Leiden en hogeschool Saxion beloven de reiskosten van medewerkers te vergoeden.

De directeur van de KNAW, Marileen Dogterom, loopt mee in de protestmars en roept haar medewerkers op om het kabinet een ‘duidelijk signaal’ te komen geven. Ook de grootste oppositiepartij, GroenLinks-PvdA, wil in Utrecht duidelijk maken dat ze tegen de bezuinigingen van het kabinet is.

Gratis museum

De coalitiepartijen maakten in mei bekend dat ze honderden miljoenen bezuinigen op het hoger onderwijs, onder meer door internationale studenten te weren en een langstudeerboete in te voeren. Ook gaat er minder geld naar wetenschappelijk onderzoek. Een paar weken terug werd duidelijk dat wetenschapsfinancier NWO nog minder geld krijgt dan aanvankelijk was voorzien.

De demonstratie is een initiatief van vakbonden als AOB, FNV en CNV en van studentenvakbond LSVb, samen met WOinActie. De Utrechtse Hortus Botanicus en het Universiteitsmuseum steunen het protest: ze zijn donderdag gratis toegankelijk ‘om iedereen te laten zien wat de waarde van wetenschap voor de samenleving is’, zegt een woordvoerder van de Universiteit Utrecht.

College van bestuur faciliteert meedoen aan demonstratie

Het college van bestuur van de HR laat weten personeel de ruimte te willen geven om mee te doen aan acties tegen de bezuinigingen: ’Het college van bestuur benadrukt het belang van de actie en het opkomen voor goed hbo-onderwijs en -onderzoek. In dat kader laat het cvb weten deelname te faciliteren als medewerkers hierom verzoeken. Tegelijkertijd is het belangrijk dat dit niet ten koste gaat van de onderwijsactiviteiten, het is aan de instituten om hier op de juiste manier zorg voor te dragen.’

Tekst: Olmo Linthorst, HOP

Foto: Darice de Cuba

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top