Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Afgestudeerde Mark kweekt oesterzwammen op koffiedik

Gepubliceerd: 14 February 2024 • Leestijd: 1 minuten en 33 seconden • Interview

HR-afgestudeerde Mark Slegers is een van de twee drijvende krachten achter het in BlueCity gevestigde Rotterzwam. Op koffiedik kweekt het bedrijf oesterzwammen, waarvan onder meer vegan bitterballen, saucijzenbroodjes en zelfs zeepproducten worden gemaakt.

‘Door de geboorte van mijn dochter begon ik me af te vragen wat mijn bijdrage aan de maatschappij en voor de volgende generatie nu eigenlijk was. Ik stuitte op een gegeven moment op de blauwe economie-filosofie, van Gunter Pauli. Die beschrijft dat je op basis van lokale reststromen ook waarde kunt creëren, geïnspireerd op de natuur.

‘Een van de business cases was het kweken van paddenstoelen op koffiedik; omdat ik biotechnologie gestudeerd heb op de HR, resoneerde dat bij mij. Wij kweken de grijze oesterzwam. Die groeit makkelijk en snel op koffiedik en is ook goed te verkopen.

‘Omdat verse paddenstoelen beperkt houdbaar zijn, laten we ze ook verwerken tot houdbare producten. Zo maakt een Rotterdamse ondernemer er de lekkerste en duurzaamste bitterballen en kroketten van Nederland van. Er zijn inmiddels ook saucijzenbroodjes en we werken samen met een ondernemer die van koffiedik zeep fabriceert. Zelf marineren we gedroogde paddenstoelen tot ‘vegan jerky’.

‘Omdat we niet iedereen langs kunnen laten komen, hebben we een grow kit ontwikkeld waarmee mensen zelf aan de slag kunnen’

‘We merkten dat mensen zelf ook geïnteresseerd raken om iets met hun eigen koffiedik te doen. Omdat we niet iedereen langs kunnen laten komen, hebben we een grow kit ontwikkeld waarmee mensen zelf aan de slag kunnen. Daarnaast leveren wij de dienst om het koffiedik bij zakelijke relaties op te halen die voldoende volume hebben en zichtbaarheid willen geven aan de circulaire economie, en de cirkel willen sluiten door ook onze producten weer af te nemen. Om lokale werkgelegenheid te stimuleren en koffiedik zo lokaal mogelijk te laten verwerken hebben wij een stuk of negentig ondernemers over de hele wereld opgeleid.

‘We hebben nog wel één uitdaging: na corona is de kwaliteit van koffiedik enorm achteruitgegaan. Het is vaak al beschimmeld als het bij ons aankomt. Wij willen nu een fabriek opzetten waar op grotere schaal koffiedik wordt verwerkt tot substraat dat schoner is, om succesvoller paddenstoelen op te kweken. Wij zouden dan ook andere reststromen kunnen gaan gebruiken en meerdere soorten zwammen kweken.’

Tekst: John den Braber
Foto: Sanne Romeijn

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top