Alumni beleven hun tijd bij EAS opnieuw: ‘De geur die hier hangt vergeet je nooit’
Gepubliceerd: 13 December 2024 • Leestijd: 3 minuten en 13 seconden • NieuwsAcht alumni van de opleidingen elektrotechniek, werktuigbouwkunde en civiele techniek bezochten afgelopen vrijdag het Instituut voor Engineering en Applied Sciences (EAS). Met decennia aan kennis en praktijkervaring, kwamen ze terug op hun oude vertrouwde hogeschool voor een dag vol inspiratie, kennisuitwisseling en nostalgie.
‘Het voelt vertrouwd, maar het is wel flink veranderd hier’, merkt een van de alumni op bij de ontvangst, terwijl hij de moderne inrichting en faciliteiten bewondert. Bij de centrale ingang van de hogeschool worden de alumni hartelijk verwelkomd door docent Stefan Groot Nibbelink.
De technische opleidingen zitten nog steeds in het gebouw dat in de tijd van de alumni de HTS was: de Hogere Technische School, een van de scholen die in de Hogeschool Rotterdam is opgegaan.
Elektrotechniek
Het programma start bij de opleiding elektrotechniek, waar studenten Ralf en Aria de alumni rondleiden en de nieuwste projecten van de opleiding presenteren. Alumni delen op beurt hun eigen ervaringen uit het werkveld van de techniek.
Tijdens het bezoek zijn twee andere elektrotechniekstudenten specifiek op zoek naar Kees Schouhamer Immink, een pionier van de cd-technologie. Ze zijn zichtbaar onder de indruk wanneer ze hem zien. ‘Dit is echt alsof je je idool ontmoet,’ zegt een van de studenten enthousiast. ‘Het is lichtelijk bizar om iemand te ontmoeten die zo’n grote impact heeft gehad op de wereld. De cd is een geweldige uitvinding.’
‘Heel tof om te zien hoe inspirerend hun aanwezigheid is voor onze studenten.’
Stefan geeft aan hoe trots hij is dat hij dit bezoek kon realiseren. ‘Ik kwam via via in contact met Kees en had niet verwacht dat hij meteen zo enthousiast zou reageren,’ vertelt hij. ‘Het is een eer om deze heren hier te hebben en heel tof om te zien hoe inspirerend hun aanwezigheid is voor onze studenten.’
Tijdens de rondleiding is er ook veel ruimte voor humor. Zo legt Aria uit dat bepaalde componenten van hun zelfgemaakte computermoederboard afkomstig zijn uit China. ‘Laat Trump het maar niet horen’, reageert een alumnus lachend.
Werktuigbouwkunde
Bij de opleiding werktuigbouwkunde krijgen de alumni een rondleiding van Yasir Tufekci, docent van de opleiding, door de staal- en aluminiumwerkplaats, een plek die voor velen direct herinneringen oproept. ‘De geur die hier hangt vergeet je nooit,’ mijmert een alumnus. Terwijl de studenten hen begeleiden, delen de alumni anekdotes over hun eigen studietijd, een tijd waarin veiligheidsschoenen nog niet verplicht waren en moderne technieken zoals robotica nog geen standaard waren.
‘Wij werkten destijds nog met rekenmachines en logaritmetabellen’
Tijdens de rondleiding wordt ook de Cobot (collaboratieve robot) gepresenteerd, een project van de opleiding werktuigbouwkunde. De alumni reageren enthousiast op de demonstratie. ‘Het is prachtig om te zien hoe ver de technologie is gekomen. Dit hadden wij ons destijds niet kunnen voorstellen,’ zegt een van hen bewonderend.
Digitale transitie in het HR Datalab EAS
Het programma wordt afgesloten met een bezoek aan het datalab van EAS dat dit schooljaar is opgericht. De alumni krijgen uitleg over lopende projecten op het gebied van artificial intelligence (AI) en datatechnologie.
‘Voor onze generatie is dit echt nieuw,’ merkt een alumnus op. ‘Het is fascinerend om te zien hoe AI en data-analyse worden ingezet om de zorg te verbeteren. Wij werkten destijds nog met rekenmachines en logaritmetabellen, en nu kun je met een druk op de knop zulke geavanceerde analyses doen. Het is echt een andere wereld.’
Waardevol advies
De dag wordt afgesloten met een gezamenlijke lunch waarbij volop herinneringen worden gedeeld. De alumni reflecteren op de ontwikkelingen binnen de techniek en hoe zij positief verrast zijn door de focus op samenwerking en praktijkgericht werken.
Hebben ze nog advies voor de nieuwe generatie? ‘Blijf jezelf en wees eigenwijs, maar blijf ook altijd leren’, benadrukt een alumnus. ‘Het enige kapitaal dat echt van jezelf is, zit in je hoofd. Grijp elke kans om te groeien en doe wat je leuk vindt.’ Daarnaast wordt aan de alumni gevraagd of zij in de toekomst vaker een bezoek zouden willen brengen, bijvoorbeeld in de vorm van gastcolleges. Hierop reageren zij enthousiast: ‘Daar zeggen we zeker geen nee tegen!’
Ervaring in uiteenlopende technische velden
De alumni die EAS bezochten brachten zo’n twee eeuwen ervaring mee uit allerlei technische gebieden.
– Rob Hauser was voor Phillips als commercieel technicus verantwoordelijk voor de verkoop van CT- en MRI-scanners.
– Dick van Rooij en Wout van Maaren hebben voor Shell overal ter wereld raffinaderijen gebouwd.
– Kees Schouhamer Immink ontwikkelde binnen een team van Sony/Philips-ingenieurs de compact disc (CD).
– Aad van der Zouwen was als directeur van Strukton Rail verantwoordelijk voor het beheer en de aanleg van de Nederlandse Spoorwegen.
Tekst en foto’s: Mees Vercouteren
Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?
“Wij werkten destijds nog met rekenmachines en logaritmetabellen”
In mijn herinnering waren dat eerder rekenlinialen dan koffergrote rekenmachines waar worteltrekken al een groot probleem voor was.
Het was een boeiende dag op de oude HTS nu Hogeschool.
Mvg.
Jan Mani