Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR-student over jarenlange intimidatie: ‘Wat als hij ineens wel besloot te schieten?’ 

Gepubliceerd: 17 October 2024 • Leestijd: 2 minuten en 35 seconden • Nieuws

Berichten als ‘je moet gecastreerd worden’ en ‘ik schiet je dood’ waren op een gegeven moment dagelijkse kost voor een student van de Hogeschool Rotterdam. Ze waren afkomstig van een medestudent, die onlangs voor de rechter stond. Hij bedreigde meerdere HR-studenten. Een van hen doet zijn verhaal over een heftige periode, die al in 2022 begon.

‘De hele situatie escaleerde nogal snel, maar ik zal aan het begin beginnen. Ik zat samen met de verdachte op de middelbare school in hetzelfde vriendengroepje. Tijdens de tussenuitspraak werd bekend gemaakt dat de ex-student autisme heeft, dit heb ik eerder nooit geweten. Maar aan de gewelddadige manier waarop mijn oude vriend af en toe sprak, kon ik wel merken dat hij zorg nodig had.

‘Ik probeerde mijn oude vriend duidelijk te maken dat je pestgedrag vanuit meerdere perspectieven kunt bekijken.’

‘Na de middelbare school verliep het contact voornamelijk online. Hij studeerde op een andere locatie dan ik, dus we zagen elkaar niet meer. 

‘Ons contact verliep dus voornamelijk online. We zaten samen in een groepsapp en op een dag discussieerden we over pesters. Ik probeerde mijn oude vriend duidelijk te maken dat je pestgedrag vanuit meerdere perspectieven kunt bekijken.

‘Pesters moeten dood’

‘Meelopers pesten bijvoorbeeld vaak mee uit angst om gepest te worden, dus meerdere factoren spelen een rol. Hij was heel resoluut in zijn antwoord: ‘Alle pesters moeten dood’, typte hij.

‘Mijn vrienden en ik probeerden hem duidelijk te maken dat dat niet de juiste oplossing was, maar hij reageerde daar heel fel op. Of zijn haat voor pesters is ontstaan door een pestverleden betwijfel ik. Maar vanaf die discussie stonden we op zijn ‘zwarte lijst’. 

Lugubere dreigementen 

‘De eerstvolgende keer dat ik van hem hoorde was via Reddit, wel anoniem natuurlijk. Ik wist dat hij het was, aangezien ik zijn schrijfstijl herkende. De nare berichten negeerde ik en ik besloot hem zelfs meerdere malen te rapporteren, maar hij bleef me lastigvallen.

‘Zijn woorden gingen op een gegeven moment wel onder m’n huid zitten.’

‘Soms duurde het een maand voor ik een nieuwe bedreiging ontving en soms kreeg ik er om de dag een. Berichten als: ‘ik hoop dat je moeder verkracht wordt’, ‘jij moet gecastreerd worden’ en ‘ik schiet je dood’  waren op een gegeven moment dagelijkse kost.

‘Als ik ‘s avonds na werk naar huis fietste, galmden die opmerkingen door mijn hoofd. Blaffende honden bijten niet, maar wat als hij ineens wel besloot te schieten? Zijn woorden gingen op een gegeven moment wel onder m’n huid zitten. 

‘Van alle berichten had ik screenshots gemaakt. Toen ik mijn eerste stap naar de politie zette, werd mij verteld dat ze niks voor mij konden betekenen omdat ik geen “hard bewijs” had. Ik werd niet eens uitgenodigd op het bureau om mijn verhaal te kunnen doen. 

Meerdere slachtoffers 

‘Ik werd niet als enige bedreigd, zo waren er meerdere studenten die hieronder leden. Met twee daarvan heb ik contact gezocht. Zij zaten ook bij ons op de middelbare school. Pas nadat die studenten ook een melding hadden gemaakt bij de politie begon het balletje te rollen.

‘Hij was blijkbaar al een bekende van de politie en na mijn melding zat hij in hechtenis. Nadat hij vrijkwam op voorwaarde, begon hij meteen weer nare berichten te posten op X, zoals foto’s van andere vrienden met daaronder de boodschap: ‘Kijk, die moeten allemaal dood’.

‘Nadat hij weer bij de politie belandde, besloot de bedreiger mee te werken. De veiligheidsadviseur van de hogeschool heeft via de andere studenten contact gezocht met mij en me steun geboden. Dat vond ik ontzettend fijn.’ 

Om privacy-redenen wil de bedreigde student anoniem blijven. Zijn identiteit is bij de redactie bekend.

Op 14 november volgt de uitspraak in de rechtszaak tegen de bedreiger.

Tekst: Halima Tamimi
Beeld: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top