Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bezuinigen? Doe het niet, zegt Vereniging Hogescholen tegen kabinet

Gepubliceerd: 27 August 2024 • Leestijd: 1 minuten en 57 seconden • Nieuws

Bezuinigen op hogescholen en studenten is de omgekeerde wereld, gezien de problemen op de arbeidsmarkt. Dat betoogt de Vereniging Hogescholen net voor de start van het nieuwe studiejaar.

Over een maand presenteert het nieuwe kabinet zijn begroting en daarin staan naar verwachting harde bezuinigingen op het hoger onderwijs. De Vereniging Hogescholen maakt zich daar zorgen om.

Langstudeerboete

Neem alleen al de langstudeerboete voor studenten die meer dan een jaar uitlopen in hun opleiding. Die boete (drieduizend euro extra collegegeld per jaar) is de hogescholen ‘een doorn in het oog’, staat in een betoog op de website.

‘Onze studenten doen hun best, ook als ze er (veel) bij moeten werken, mantelzorger zijn, of als tiener niet meteen de juiste opleiding hebben gekozen’, onderstrepen ze. ‘Minstens even erg is dat die boete jonge mensen kan ontmoedigen te gaan studeren, uit angst voor de kosten.’

‘Slimmer omgaan met menskracht’

Bovendien is onderwijs de beste manier om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, schrijven voorzitter Maurice Limmen en bestuursleden Anka Mulder (voorzitter Hogeschool Saxion) en Joep Houterman (voorzitter Fontys Hogescholen). Er is een gebrek aan personeel en dus moeten we ‘slimmer omgaan met de menskracht die we hebben’, vinden de drie bestuurders. Bijvoorbeeld via hbo-onderwijs voor werkenden.

Ze breken ook een lans voor innovatie via praktijkgericht onderzoek. Bezuinigingen op dit onderzoek raken het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties, menen ze. ‘Het kabinet zou juist structureel méér moeten investeren in praktijkgericht onderzoek.’

Internationalisering

De drie bestuurders stippen ook internationalisering aan: ‘Wij vinden dat meer van de buitenlandse studenten hier Nederlands moeten leren spreken en schrijven. Dat maakt het makkelijker om hier te blijven na hun studie. Zo komen we in Nederland aan meer menskracht én levert dit de staatskas extra geld op.’

Het nieuwe kabinet wil de internationalisering terugdringen. Daarnaast gaan de vier regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB flink bezuinigen in het hoger onderwijs.

Bezuinigingen

Die langstudeerboete moet bijvoorbeeld meer dan 280 miljoen euro per jaar opleveren en een bezuiniging op het aantal buitenlandse studenten zou op termijn 293 miljoen euro schelen.

Ook in de wetenschap willen de partijen flink snijden. Geld voor landelijke samenwerkingsplannen van universiteiten (sectorplannen) gaat verdwijnen: 215 miljoen euro per jaar. Voor het hbo is vooral van belang dat het Fonds voor Onderzoek en Wetenschap moet inkrimpen (150 miljoen per jaar), want dat kan het praktijkgericht onderzoek raken.

Voor zowel hogescholen als universiteiten is het stopzetten van het Nationaal Groeifonds slecht nieuws. Daaruit werd grootschalig onderzoek betaald om de Nederlandse economie te versterken.

De hogescholen hebben dit al in een brief aan de minister laten weten, met wie ze ook hebben kennisgemaakt. ‘Het was een prettige kennismaking’, vindt Limmen. De koepelvereniging van hogescholen heeft de messen nog niet geslepen.

Dat is bij de universiteiten anders. Die dreigen vanwege de bezuinigingen met juridische stappen en waarschuwen dat de toekomst van Nederland op het spel staat.

Tekst: HOP, Bas Belleman
Foto: Shutterstock

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top