Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Ik stop en ga verder

Gepubliceerd: 12 February 2024 • Leestijd: 1 minuten en 53 seconden • Serge

Niets is voor altijd. Na 12,5 jaar als studentendecaan ga ik verder als senior beleidsadviseur Studentenwelzijn op de HR. Met een mix van blijdschap, energie, dankbaarheid, een mespuntje melancholie en korreltje spanning neem ik afscheid van de leukste baan die ik tot nu toe kende.

Ik zie mezelf nog zitten aan de grote ovale vergadertafel van de ‘Boardroom’, Museumpark P01.013. Mijn eerste werkdag als studentendecaan. Het complete team dat toen nog maar veertien man groot was (nu 23) paste daar nog makkelijk in. Het hogeschool- en onderwijsjargon was me vreemd, dus ik begreep de helft niet. Ik zweette me kapot omdat ik net gestopt was met roken en was duidelijk overdressed met mijn bloesje, colbertje en glimmende schoentjes. Een snelle jongen uit de commerciële wereld. Andere cultuur, ander tempo, andere taal en andere wegen die de hazen lopen.

Met mijn ruime ervaring als trainer en (job)coach ging ik ervan uit na twee weken wel ingewerkt te zijn. Vergeet het maar! Een woud aan regels uit de Wet Studiefinanciering, DUO, de Hogeschoolgids en de reglementen van Instituten en opleidingen bleken een hele kluif. En dan die Generatie Y-studenten, de Millenials. Regelmatig werden mijn vooroordelen – lui, niks gewend en menen overal recht op te hebben – bevestigd in mijn gesprekken met hen. Sommigen van die eerste gesprekken verliepen rampzalig. Natuurlijk lag dat aan mij. Een paar maanden later vond ik de aansluiting, de toon en de houding. De gesprekken werden een feestje.

Wat ik meteen al niet kon laten was om ter sprake te brengen wat beter en efficiënter kan aan onze dienstverlening en met voorstellen tot innovatie te komen. Daar maakte ik aanvankelijk niet altijd vrienden mee. Te veel, te snel, te anders. Maar ik kreeg toch de kans om deze ideeën te onderzoeken en dat pakte goed uit. Sindsdien bleef ik – naast mijn werk als studentendecaan – intern en extern actief bij projecten en beleidsontwikkeling rond Studentenwelzijn.

Een blik op de nieuwe Strategische Agenda en de opdracht uit het landelijk kader Studentenwelzijn laat zien dat er nog heel veel werk te doen is. We moeten veel meer gaan inzetten op preventie en liever nog amplitie: versterking van studenten. En niet alleen het Team Studentenwelzijn: Studentenwelzijn is van iedereen. Met dat motto gaan we proactief aan de slag bij de instituten de komende tijd.

Dank aan de duizenden studenten die ik ontmoette voor hun bereidheid en vertrouwen om me eventjes en soms wat langer deelgenoot te maken van hun (leef)wereld. Wat heb ik ontzettend veel van jullie mogen leren. Ik neem het allemaal mee in deze nóg leukere baan. Mijn contact met studenten blijft, maar op een andere manier. Want dat studenten veel meer betrokken moeten worden bij die beleidsvorming is evident. Oh, en ja: ik blijf ook bloggen. Tot ik erbij neerval.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Blog Serge: Ik stop en ga verder

 1. Mooie stap in je carrière. Te lang stilzitten op dezelfde plek is inderdaad ook niet goed. Mooi om te lezen dat je niet alleen als student, maar ook als decaan regelmatig struggles hebt. Blijkt toch iets met het leven te maken te hebben. 😉

  Ik weet ook dat ik een keertje bij jou op het kantoor zat omdat mijn CMR laptop en mijn allereerste gedrukte versie van mijn scriptie boek gestolen was. Helemaal in zak en as, want juist dat boek was symbool voor mijn jarenlange struggles. Maar hoe je terecht zei: “Dat boek was symbool voor een prestatie die bij mij binnenin zit! Dat het boek gestolen is, betekent niet dat mijn talent gestolen is.” Dankjewel hiervoor. Het heeft mij echt geholpen. Al zal die man die het boek gestolen heeft het toch echt nog wel voelen als ik hem ooit tegenkom…

  En ook al blijf je nog bij de Hogeschool, toch wil ik je bedanken voor de organisatie van Studentwelzijnsdag, waar ik nota bene naast Tim Hofman mocht zitten. Het was voor mij een schitterende ervaring, en liet mij zien dat een langstudeerder meer waarde heeft dan dat ik mij lange tijd heb zitten vertellen. Ik kijk uit naar een tweede studentwelzijnsdag dit jaar, en daar probeer ik dan ook zeker weer bij te zijn!

 2. Hopelijk wordt je nieuwe baan net zo fijn als de baan die je nu achter je laat. Fijn dat je op een andere plek verder kunt gaan met jouw werk. En gelukkig blijf je bloggen!!

 3. Gelukkig blijf je bloggen, Serge 😀 Ik lees ze altijd graag. Veel plezier in je nieuwe baan!

 4. Dank voor de mooie woorden Yoerie, Corstin en Madeleine! ❤️ Ik blijf onderdeel van team Studentenwelzijn en dus dicht op en bij het vuur. We blijven elkaar zien

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top