Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Ik zou je willen dragen

Gepubliceerd: 17 June 2024 • Leestijd: 1 minuten en 48 seconden • Serge

Recent woonde ik mijn inmiddels vijfde uitvaart in 2024 bij: de vader van mijn dierbare vriend K.J. Tijdens de uitvaart hoorde ik zulke mooie en leuke verhalen over hem, dat ik wenste hem langer en beter gekend te hebben. Hij sprak ook ooit één zinnetje uit richting K.J. dat niet meer uit mijn hoofd gaat: ‘Ik zou je willen dragen.’

Het is een vroege zondagochtend 5 augustus 2018 als K.J. me belt. Ik weet direct dat er iets mis is. Hij is geen beller en al helemaal niet op dat vroege tijdstip. Wat hij me vertelt doet mijn bloed bevriezen en mijn normaliter ruime woordenschat ernstig tekortschieten. ‘Ze is vannacht uit het leven gestapt. Ze is er niet meer.’ Het gaat over zijn dochter J., 16 jaar oud. J. was al lange tijd bekend met gevoelens van depressie en ze worstelde met grote existentiële vraagstukken. Er was psychologische hulp maar haar besluit, zo bleek uit haar uitvoerige voorbereiding en de brieven die ze aan haar vader, moeder en broers naliet, was doorvoeld, doordacht en niet langer onderhandelbaar.

Als ik op een verjaardag was, voerde ik met haar de mooiste gesprekken. Allebei geen talent voor smalltalk. Zo slim, analytisch en compassievol: ze doorzag en benoemde perfect de mechanismen die onze verhoudingen met elkaar als mens en de planeet kenmerken. En precies dat – wat ze observeerde en de vraag hoe zij zich ertoe moest verhouden – bezwaarde haar gemoed elke dag wat meer.

Afgelopen maart verliet ook mijn nichtje van net 23 jaar het leven na een strijd van zeven jaar. Het is onwerkelijk om het verdriet te zien van ouders die een kind verliezen. Grootouders kijken ondertussen toe en voelen zich compleet machteloos in het eigen gestapelde verdriet: dat van hun eigen kind, en om hun kleinkind. En vanuit dat diepgevoelde verdriet en het verlangen dat weg te willen nemen, zei de vader van K.J. hem verslagen als hij zich voelde: ‘Ik zou je willen dragen’.

Ik heb veel nagedacht: wat maakt dat dat zinnetje me maar blijft raken en bezighouden. En ik denk dat ik het nu weet. Het beschrijft in vijf woorden hoezeer verdriet tegelijk pure onmetelijke liefde is. En het is precies wat de wereld zo hard nodig heeft. Dat we elkaar willen dragen. Omdat we allemaal vanuit onze diepste essentie en menselijke natuur hetzelfde zijn en elkaar daarin weer kunnen vinden en (h)erkennen.

Zullen we klein beginnen? Zullen we een Compassievolle Hogeschool worden? Collega Afke Tangenbergh weet alvast hoe. Geen Toekomstmakers zonder deze draagkracht!

Denk jij aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl, of ga in gesprek met een studentendecaan.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Blog Serge: Ik zou je willen dragen

 1. Dank voor je mooie blog Serge! Het is inderdaad een bijzonder mooie en treffende zin.

 2. De titel van deze blog ‘sprong’ in het oog….. wat een mooie verwoording.
  Laten we die tegenstrijdigheid die deze vijf woorden in zich hebben niet uit de weg gaan er er met en voor elkaar zijn.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top