Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Serge Feldmann was van 2011 tot 2024 studentendecaan op de HR en is nu senior beleidsadviseur studentenwelzijn. Hij blogt om de wereld een klein beetje te helpen veranderen. Zijn eerdere blogs lees je hier.

Foto: Paul van der Blom

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Zolang je leert, faal je niet.  

Gepubliceerd: 1 July 2024 • Leestijd: 1 minuten en 42 seconden • Serge

Komende donderdag vertrek ik naar de Pyreneeën om in zes etappes 800 kilometer en 20.000 hoogtemeters van de westkust naar de oostkust te overbruggen op de racefiets. Gestoord? Misschien. Ik wil er vooral van leren.  

Dit blog draag ik op aan een mij dierbare persoon, tegelijk weet ik dat er velen op zullen resoneren. Want deze fietsreis is zo’n voorbeeld waarvan ik mezelf dan soms – als het moment bijna daar is – even afvraag: ‘Waarom wilde ik dit ook al weer in godsnaam?! Was ik hartstikke gek toen ik dit besloot?’

Misschien komen er al voorbeelden bij je op? Die grote klus waar je ‘ja’ tegen zei. Een pittige uitdaging die je aannam. Die giga verantwoordelijkheid die je vrijwillig en uiterst gedreven naar je toe trok.

Wat je voorbeeld ook is, die koude voeten, omtrekkende bewegingen en lange lijst redenen om alsnog te ctrl-alt-deleten en te emigreren naar een plek waar niemand je vindt of kent: allemaal angst. Plain and simple. Geen kwaad woord over angst: het is functioneel en heeft ons evolutionair gezien ongelofelijk geholpen. Deze specifieke angst gaat echter over de optie dat iets je mogelijk niet (direct of in een keer) gaat lukken en hoe rampzalig dat volgens jouw rijke fantasie is. Dat noemen we dan doorgaans faalangst.

Wat gedragswetenschapper Albert Ellis met zijn RET-methode (Rationeel Emotieve Theorie/Therapie – veel gebruikt bij dergelijke klachten) prachtig bloot kan leggen, is hoezeer die overtuigingen over dat mogelijke falen meestal geheel onjuist en al helemaal niet helpend zijn. Vaak zijn het de echo’s van het bangige, onzekere kind dat we ook ooit zijn geweest en waarvan we nog steeds iets bij ons hebben. Een modaliteit.

Nou, dat T-shirt heb ik. Ik heb zelfs meerdere maten en kleuren. Ze liggen opgevouwen in de kast en ik heb ze eigenlijk nooit meer aan. Door mezelf steeds opnieuw de kans te geven om te mogen leren en ervaringen op te doen.

‘Zolang je leert, faal je niet.’ Het zijn woorden geleend van Bob Ross, de hobbyschildergoeroe met zijn intens rustgevende effect op mensen. Ik heb niets met zijn schilderstijl maar des te meer met zijn filosofie. Want zeg nu zelf: is het leven niet veel interessanter wanneer we blijven leren in plaats van herhalen wat je inmiddels met je ogen dicht kunt, met een minimum risico op glans- en leerrijk falen?

Of ik nu straks mijn fietsreis halverwege moet afbreken of lachend de finish haal: het gaat me zo veel leren over mezelf. Falen lukt me dus niet eens.

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Blog Serge: Zolang je leert, faal je niet.  

 1. Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!

 2. Hahaha, “falen lukt me dus niet eens”, briljant gevonden lieve Serge, zet ‘m op, je bent SOWIESO een toppert 🙂
  Veel plezier, kameraadschap, overwinningen op jezelf, stunning views en leermomenten gewenst enne… ik zie je wél graag heelhuids terug hè?!

  xxx Simone

 3. Wishing you many happy little accidents, and remember how free clouds are. They just lay around in the sky all day long. Happy travels Serge.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top