Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Brief aan informateur: laat jongeren meedenken over regeerakkoord

Gepubliceerd: 18 March 2024 • Leestijd: 1 minuten en 57 seconden • Nieuws

Jongerenorganisaties willen meepraten aan de formatietafel. Ze maken zich zorgen over onderwijs, huisvesting, financiën, perspectief voor jonge boeren en meer, schrijven ze in een brief aan de informateur. Discriminatie en racisme noemen ze niet.

Vertegenwoordigers van jongeren willen graag om tafel met de vier partijen die een ‘programkabinet’ gaan vormen: PVV, VVD, NSC en BBB. Dat laten ze in hun brief aan de volgende informateur weten, die overigens nog niet benoemd is.

Allerlei politieke jongeren van links tot rechts hebben de brief ondertekend, onder wie de jongeren van VVD, NSC en BBB. Ook studentenorganisatie ISO heeft haar handtekening onder de brief gezet, net als de Jonge Klimaatbeweging, de Nationale Jeugdraad, Scouting Nederland en meer.

Positie van jongeren moet beter

Ze willen betaalbare huisvesting, schrijven ze, en de financiële positie van jongeren moet ook verbeteren. ‘Werk aan een eerlijke tegemoetkoming voor de “pechgeneratie” en een stagevergoeding in tekortsectoren.’ En ook: ‘Verminder de invloed van de studieschuld op de hypotheek.’

Verder gaat het over klimaatdoelen, mentale gezondheid, jeugdzorg, een nationale jeugdstrategie, perspectief voor jonge boeren en zelfs over de financiering van universiteiten en hogescholen. Die financiering moet hervormd worden, staat in de brief, al staat er niet hoe of waarom.

Discriminatie niet expliciet benoemd

Maar geen woord over kansengelijkheid en discriminatie. Dat is opvallend, want de PVV is de grootste partij en in het verkiezingsprogramma staan voornemens als ‘geen islamitische scholen, korans en moskeeën’.

Bovendien is er de afgelopen tijd bij de overheid nogal veel misgegaan door discriminatie. Onlangs heeft het kabinet nog excuses aangeboden voor ‘indirecte discriminatie’ door studiefinancier DUO in de strijd tegen fraude met de basisbeurs. Eerder gaf zelfs premier Mark Rutte toe dat institutioneel racisme in Nederland voorkomt.

Waarom woorden als kansengelijkheid, discriminatie en racisme niet genoemd worden? ‘Het komt eigenlijk in alle onderwerpen terug’, zegt voorzitter Demi Janssen. ‘Toegankelijk onderwijs heeft bijvoorbeeld ook met gelijke kansen te maken, net als huisvesting, financiële zekerheid en mentale gezondheid. Het is zo belangrijk dat er wat ons betreft op al die terreinen aan gewerkt moet worden.’

LSVb ontbreekt

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) ontbreekt in het rijtje met ondertekenaars. De vakbond was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar, maar voorzitter Elisa Weehuizen heeft eerder in een interview gezegd dat ze niet met de PVV om tafel wil. ‘Dat klinkt misschien hard, maar we moeten consequent tegen racisme en discriminatie blijven’, zei ze. ‘Als een partij aan de macht komt die echt racistische uitspraken heeft gedaan, dan is dat voor ons gewoon een grens.’

Vlak voor de verkiezingen nam de Tweede Kamer een motie aan: jongeren zouden uitgenodigd moeten worden aan de formatietafel. Ex-informateur Kim Putters verwijst ernaar in het eindverslag dat hij vorige week inleverde. PVV, VVD, NSC en BBB stemden destijds tegen deze motie, dus het is de vraag of ze naar de jongerenorganisaties gaan luisteren.

Tekst: HOP, Bas Belleman

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Brief aan informateur: laat jongeren meedenken over regeerakkoord

  1. Het is positief dat jongerenorganisaties zich laten horen over cruciale kwesties zoals onderwijs, huisvesting en financiën. Echter, de afwezigheid van expliciete vermelding van discriminatie en racisme in hun brief aan de informateur is zorgwekkend. In een tijd van toenemend bewustzijn over institutioneel racisme en ongelijkheid, is het essentieel dat deze kwesties worden erkend en aangepakt op politiek niveau. Hoewel sommigen beweren dat deze thema’s impliciet worden behandeld, is een expliciete vermelding noodzakelijk om gerichte actie te garanderen. Het is hoopvol dat deze belangrijke onderwerpen worden opgemerkt en aangepakt in het verdere formatieproces, om een inclusieve samenleving voor alle jongeren te bevorderen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top