Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

2000ste edubadge binnenkort uitgereikt: ‘Draagt bij aan de persoonlijke ontwikkeling van studenten’ 

Gepubliceerd: 19 November 2024 • Leestijd: 2 minuten en 28 seconden • Nieuws

3D-printen, lasersnijden en solderen. Voor deze skills en meer kan je als student en medewerker van de Hogeschool Rotterdam een digitaal certificaat verdienen: de edubadge. Deze badge is nog relatief onbekend onder de studenten. Toch reikte de hogeschool er al bijna 2000 uit. Wat houdt zo’n badge nou eigenlijk in? En hoe verdien je er een? 

Vlak voordat het coronavirus uitbrak, kwamen wereldwijd open badges in zwang. Een open badge is een digitaal diploma en dus een visueel symbool van prestatie. Dit kun je toevoegen aan je LinkedIn-profiel of je cv. Het Stadslab Rotterdam, onderdeel van de Hogeschool Rotterdam, besloot hier een aantal jaar geleden ook mee aan de slag te gaan. 

‘Een soort Willie Wortel-plek’ 

Manon Mostert is regisseur van dit lab en werkt er al veertien jaar. ‘Het Stadslab is een soort Willie Wortel-plek waar je allerlei slimme mensen dingen in elkaar ziet zetten. Veel studenten leren hier met apparaten bepaalde vaardigheden die niet in hun studie terugkomen. In die wereldwijde ontwikkeling van vaardigheden en kennis waarderen met badges, leek het ons waardevol om hier het experiment aan te gaan om studenten te belonen voor hun prestaties.’

Binnen de hogeschool is er een club van docenten (‘Critical Friends’ ) die af en toe samen brainstormen over hoe de edubadges verder ontwikkeld kunnen worden. Docenten kunnen ze zelf ook verdienen.

‘Met edubadges kun je aantonen dat jeeen skill onder de knie hebt, en dat kan op vijf verschillende niveaus. Deze badge kun je bovendien koppelen aan je LinkedIn of op je cv zetten’, vertelt Mostert enthousiast. 

Toetsing 

Student Linda loopt stage bij het Stadslab en heeft al een aantal badges weten te verzamelen. ‘Na een workshop lukte het mij eindelijk om een edubadge 3D-printen te krijgen. Ik had deze namelijk eerder proberen aan te vragen, maar mijn aanvraag werd afgewezen. Ze vonden dat ik nog niet genoeg had bewezen dat ik het 3D-printen onder de knie had. Ik heb ook een edubadge in borduren en lasersnijden. Je hebt vijf verschillende niveaus die je bekwaamheid aantonen. Novice is het eerste level en die heb ik ook voor het borduren gehaald. Voor het lasersnijden heb ik een edubadge op level Advanced-Beginner, dat is een level hoger dan Novice’, aldus Linda. 

Na het aanvragen van een edubadge leggen studenten een digitale toets af. Ze moeten uitleggen wat ze gecreëerd hebben en wat hun precieze stappenplan was, waarna besloten wordt of er wel of geen edubadge wordt uitgereikt. Toch besluiten sommige studenten om hun badge(s) niet te claimen. De badge is dan vooral een bevestiging voor henzelf.

Zo ziet Femke, tweedejaarsstudente technische informatica, het nut er niet van in. ‘Het draait er gewoon om dat je iets kan, maar voor de rest is het niets bijzonders. Vorig jaar haalde ik een edubadge 3D-printen op het niveau Novice, maar ik denk niet dat ik hier later nog wat mee ga doen’, besluit ze. 

Persoonlijke ontwikkeling

De edubadges zorgen volgens Mostert voor veel meer eigenaarschap dan in het ‘normale’ onderwijs. ‘Je bepaalt namelijk zelf wanneer je vaardig genoeg bent om een aanvraag voor een badge in te dienen. Zo’n badge draagt veel bij aan de persoonlijke ontwikkeling van studenten; ze leren zichzelf namelijk veel beter kennen door zichzelf uit te dagen’, vertelt Mostert. 

Daarnaast kunnen studenten ook dingen leren die niet direct in hun eigen opleiding terugkomen. Een student verpleegkunde kan bijvoorbeeld leren 3D-printen en een student werktuigbouwkunde kan ook leren werken met stoffen en patronen.

Wil je ook wel eens een edubadge verdienen of gewoon iets nieuws leren? Op Hint kun je zien voor welke vaardigheden je een edubadge kan verdienen.

Tekst: Halima Tamimi
Foto’s: Hans Tak

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top