Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Een fijne leesvakantie met de Profielen zomerleeslijst!

Gepubliceerd: 17 July 2024 • Leestijd: 8 minuten en 19 seconden • Nieuws

De zomervakantie breekt aan, tijd om te lezen! We vroegen boekenminnende studenten en collega’s wat je zeker zou moeten lezen deze zomer. Het resultaat: Deze fijne lange Profielen zomerleeslijst met boekentips in allerlei genres. Veel leesplezier!

Corstin Dieterich, docent ISO: Foster van Claire Keegan

Boek cover

Foster (in de Nederlandse vertaling Pleegkind) is een emotionele suckerpunch van 80 bladzijden, die ik een jaar nadat ik het heb gelezen nog steeds voel.

Het verhaal speelt zich af in Ierland in 1981. Een meisje van een jaar of 8 wordt door haar vader plots weggebracht naar een ouder stel, ver weg van huis. Deze man en vrouw zijn familie, maar onbekend voor het meisje. Haar nieuwe pleegouders gaan totaal anders met haar om dan haar eigen ouders. Hoe ik het lees, is dat zij daar leert hoe het voelt om geliefd te zijn.

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van het meisje, waardoor je als lezer als het ware meebeleeft hoe zij van een afgewezen kind verandert in een geliefd kind. Maar dan is de zomer voorbij en moet het meisje weer terug naar school en naar haar eigen ouders…

Claire Keegan heeft niet veel woorden nodig om dit verhaal te vertellen. Ze gaat direct naar het hart van de hele situatie en daarmee raakt ze ook het hart van jou als lezer. Het boek is verfilmd als The quiet girl en die film is ook een aanrader. Een ander goed (en net zo dun!) boek van Claire Keegan heet Small things like these.

Hanneke Maasland, docent bij IvL: De vloek van de nootmuskaat van Amitav Ghosh

De vloek van de nootmuskaat is een boek dat ver teruggaat, namelijk naar de verschrikkelijke geschiedenis van de nootmuskaat, op de Banda-eilanden. De tijd van de VOC. Je leest de nauwgezette reconstructie van de gruwelijke slachting onder de bevolking van Banda in de zeventiende eeuw onder leiding van J.P. Coen.

Geschreven door iemand uit Nederland, maar door de Indiër Amitav Ghosh, die dus meer afstand heeft tot dit onderwerp en zo wat onbevangener te werk kon gaan. Het boek is eerst in het Engels verschenen, maar is vorig jaar vertaald naar het Nederlands. Het bijzondere van dit boek is dat het de link legt met de huidige klimaat-, energie-, grondstoffen- en biodiversiteitscrisis.

Boek cover

Wat heeft dat alles met elkaar te maken? Als je dit boek leest dan ga je toch de verbanden zien. Onze westerse kijk op grondstoffen, natuurlijke hulpbronnen, mensen elders in de wereld is -helaas- helemaal niet zo erg veranderd. We zouden kunnen leren van de inheemse volken stelt hij. Als we dat doen kunnen we beter het hoofd bieden aan onze planeet in crisis. Zo eindigt het boek toch positief en met handvaten voor de toekomst.

Ank Jansen, onderwijsadviseur: Nu is het aan ons van Eva Rovers

Boek cover

Als politieke partijen in gesprek moeten over een ‘basislijn’ voor het waarborgen van Grondwet en rechtstaat, dan is er wat aan de hand met de democratie. Nu is het aan ons geeft een antwoord op de vraag hoe we de democratie kunnen versterken: met burgerberaden. Met concrete voorbeelden en randvoorwaarden, want het gebeurt al. Zo voert de Gemeente Rotterdam een burgerberaad uit voor het thema ‘klimaat’.

Ik vraag mij af: hoe kunnen wij met deze kennis ook studenten meer betrekken bij onderwijs?

Gert-Joost Peek, lector bij IGI en EMI: How to save the City van Paul Chatteron

How to Save the City is een gids voor actie tegen de convergerende en versnellende noodsituaties van onze tijd. Het boek wordt aangeprezen als ‘een wake-up call en actieplan; provocerend en ontwrichtend, maar toch speels en game-geïnspireerd’. Het boek verkent de uitdaging die voor ons ligt in ons decennium van transformatie. Daarna volgt een strategisch plan, begeleiding en praktische tactieken om een stad te redden, bedoeld voor spelers die deze strategische aanpak kunnen gebruiken om grote stappen te zetten.

Boek cover

Ik gebruik het in mijn post-grad onderwijs in Amsterdam. Het helpt om het perspectief van de studenten te kantelen. Mooi is de flash-forward naar 2030 vanuit de ogen van een 14-jarige; zo kan een veranderde stad er dus uitzien en functioneren. Vraag die ik studenten stel: hoe komen we daar en wat is jouw rol daarin?

Karin Kreijkes, docent bij IvL: Niet in Gods naam van Jonathan Sacks

Boek cover

Dit boek is een pleidooi tegen religieus extremisme en religieus geweld, geschreven door rabbi Jonathan Sacks. Een hartstochtelijke oproep aan de drie grote monotheïstische religies om bij te dragen aan vrede. De groei van deze religies wereldwijd neemt toe naar meer dan zestig procent in 2050.

Helaas neemt het religieuze extremisme en geweld ook toe. De auteur legt uit dat religie niet de oorzaak van geweld is. Dat is groepsdenken en dualistisch denken. Hoe het anders kan, vertelt hij in dit schitterende boek Niet in Gods Naam, waar je wel even voor moet gaan zitten.

Jeroen Oversier, directeur IvG: De onbedoelden van Cobi van Baars

De onbedoelden is een meeslepend verhaal over een tweeling die bij de geboorte gescheiden wordt. Het boek grijpt je aan en laat je niet meer los, zeker wetend dat het op ware gebeurtenissen is gebaseerd. Over nature versus nurture en toeval en verbinding. 

Boek cover

Jelle van Baardewijk, lector bij RBS tipt drie klassiekers

Boek cover

Kaas van Willem Elsschot. Een roman over een ondernemer die teveel met bijzaken en te weinig met de hoofdzaak bezig is. Erg goed geschreven tragedie. Kort ook, heb je zo uit. 

Donkere Kamer van Damocles – Willem Frederik Hermans. Een roman waarbij je feit en verbeelding door elkaar voelt lopen. Ook is het niet duidelijk wie nou goed of slecht is, wat de grijstinten zijn en waar het echt fout loopt. Oorlogsroman, wellicht de beste uit Nederland. 

Menno Wigman – Verzamelde gedichten. Wigman schreef klassieke verzen met moderne inhoud. Hij worstelt met zijn gewoonheid, de consumptie maatschappij, met het schrijven. Eenvoudig te lezen en authentiek zwaarmoedig. Beter Nederlands vind je niet in de moderne poëzie. 

Edith van Gameren, hoofdredacteur Profielen: Demon Copperhead van Barbara Kingsolver

Het laatste boek dat ik las is ook meteen mijn aanbeveling: Demon Copperhead van Barbara Kingsolver. Demon is een eigentijdse variant van David Copperfield (de gelijkenis in de naam is geen toeval…) van Charles Dickens, en in de roman wordt ook weer eens duidelijk dat de tijden veranderen, maar de mensen niet zo veel.

Zonder problemen wordt het verhaal van Dickens getransponeerd naar de VS, om precies te zijn Lee County, Virginia dat zwaar wordt getroffen door de opiatencrisis. Zowel de emotionele diepte in zijn karakter als de overrompelende gebeurtenissen in zijn leven maken dat Demon Copperhead je bijblijft. Barbara Kingsolver won de Pullitzer Prize voor haar roman, en dat is zeker niet zomaar. Ze beheerst de vertelkunst tot in de puntjes.

Boek cover

Menno Zwinkels, masterstudent pedagogiek: Vriend van verdienste van Thomas Rosenboom

Boek cover

Het verhaal is gebaseerd op de geruchtmakende Baarnse moordzaak (1960) waarin Theo door twee miljonairszonen en hun vriend wordt vermoord. Roosenboom heeft het verhaal omgetoverd naar een psychologische triller die op beangstigende wijze de spanning van de ontvoering en het gevangenschap van het slachtoffer beschrijft.

Er hangt zo’n beklemmende sfeer door de zomerse hitte die de personages een maand lang teistert die en is tekenend voor alles wat er tussen hen broeit. Brandpunt van het verhaal, dat onafwendbaar op een catastrofe afkoerst, is het drama dat wezenlijk anders afloopt dan de ware feiten van de Baarnse moordzaak. 

Mirjam El Midi, student IvL, tipt twee inspirerende zelfhulpboeken

Good Vibes, Good Life van Vex King is een inspirerend boek dat laat zien hoe positieve gedachten en zelfliefde je leven kunnen transformeren. King deelt zijn persoonlijke verhalen en biedt praktische tips om je mindset te veranderen en je ware potentieel te bereiken. Dit boek is een aanrader voor iedereen die meer positiviteit en zelfontwikkeling wil ervaren.

Ideaal voor zowel beginners als ervaren lezers op het gebied van zelfhulp.

Boek cover
Boek cover

Can’t Hurt Me van David Goggins is een krachtig boek over de ongelooflijke kracht van doorzettingsvermogen en zelfdiscipline. Goggins deelt zijn indrukwekkende levensverhaal, van een moeilijke jeugd tot het worden van een Navy SEAL en ultra-marathonloper.

Hij biedt praktische adviezen en mentale tools om je eigen grenzen te doorbreken en ongekende hoogtes te bereiken. Dit boek is een must-read voor iedereen die op zoek is naar motivatie en wil leren hoe ze hun volledige potentieel kunnen benutten.

Jonas Pluis, student ISO: Joe Speedboot van Tommy Wierenga

Ik beveel Joe Speedboot aan, van Tommy Wieringa. Echt een zomerboek. Het verhaal gaat over een jongen die in een dorpje woont waar niks gebeurt en door een ongeluk beperkt is in zijn doen en laten. Dan komt er een nieuwe jongen, Joe Speedboot, in het dorp. Die Joe is het tegenovergestelde van alles en iedereen in het dorp en de hoofdpersoon ziet in Joe zijn redding van de saaiheid.

De beschrijvingen zijn erg levendig waardoor je je goed kan inleven in de omgeving en personages. En het verhaal is herkenbaar: iemand of iets vinden en willen geloven dat dat je redding zal zijn. 

Boek cover

Eugenia Codina Miro, voorzitter cmr tipt twee Franse romans

Boek cover

Ik ben een grote fan van de Franse schrijver David Foenkinos. Mijn favoriete boeken (vertaald naar het Nederlands) zijn Charlotte, Het geheime leven van Henri Pick en La Délicatesse. Mijn tip is om deze zomer kennis te maken met Foenkinos door een van zijn laatste boeken te lezen: Nummer Twee (Numéro Deux), een ‘wat als…’ verhaal over de kindacteur die net niet werd gekozen om Harry Potter te spelen.

Dit fictieverhaal vertelt het leven van een kind en later jongvolwassene, vastgeroest in de grote misser van zijn kindertijd. Want de arme jongen moet 15 jaar van zijn leven films van Harry Potter zien langskomen met de indruk dat hij Daniel Radcliffe had moeten zijn. Ondanks het frustrerende vertrekpunt is het boek een feest om te lezen door Foenkinos schrijfstijl. Hij schrijft met subtiele humor, tederheid en optimisme.

Met tweede tip is een andere Franstalig schrijver, Joel Dicker, uit Zwitserland. De boeken van Dicker zijn ideaal voor de zomervakantie omdat ze top entertainment zijn. Mijn tip voor deze zomer om kennis te maken met Dicker is De waarheid over de zaak Harry Quebert. Als je, na het lezen van dit boek verliefd wordt op de plots van Dicker, lees dan ook Het mysterie van de kamer 622: daar krijg je geen spijt van.

Mariska Okkinga, Onderzoeker bij Kc Talentontwikkeling: De ontembare van Guillermo Arriaga

Altijd al een dikker zomerboek willen lezen, maar het schrikt je toch af? Bang om er niet doorheen te komen? Dan is dit boek een aanrader! Het leest als een film – niet verwonderlijk, want de schrijver is scenarist en producer. Het boek speelt zich grotendeels af in Mexico-Stad en gaat over wraak en het zoeken naar troost. Geen literatuur met grote L, maar een fijn meeslepend boek voor op vakantie.

Boek cover

Floren Bout, net afgestudeerd bij communicatie: The Ballad of Songbirds and Snakes van Suzanne Collins

Boek cover

Na het zien van de film die vorig jaar is uitgekomen, kon ik het boek The Ballad of Songbirds and Snakes niet laten liggen. Het biedt een diepgaande inkijk in de opkomst van President Snow uit de Hunger Games-serie, met een boeiende verkenning van zijn achtergrond en karakterontwikkeling. Het verhaal is verrassend en intrigerend, met interessante verwijzingen naar de eerdere boeken. Een echte aanrader.

Evelyne van der Neut, docent master Taalbewust leren: Middlemarch van George Eliot

Mijn verheugboek voor deze zomer is ook een beetje een tegenop-zieboek: Middlemarch van George Eliot stamt uit 1871, telt bijna 900 bladzijden en verhaalt over het wel en wee van de inwoners van een Engels dorp. Ik hoop me te kunnen verliezen in deze personages. Online las ik een bespreking van iemand die het boek met drie hoofdstukken per dag las. Dat lijkt me een mooi streven.

Boek cover

Darice de Cuba, front-enddeveloper bij Profielen: LaserWriter II van Tamara Shopsin

Boek cover

LaserWriter II kwam uit op 28 juni 2021 en heeft een cultstatus. Een boek voor de Apple-computerliefhebbers, de internet-diehards en degenen die de jaren ’90 meemaakten.

LaserWriter II speelt zich af in Manhattan in de jaren 90. Claire, een 19-jarige zonder enige technisch kennis gaat werken bij de toen heel bekende Macintosh computers en printer reparatieshop genaamd Tekserve. Claire vindt haar draai bij een bont gezelschap van mensen die bij Tekserve werken. Zelf raakt ze gefascineerd door printers en richt ze zich op het repareren van de LaserWriter II.

Een leuk boek dat lekker wegleest vol met nostalgie van de jaren ’90 tijdens de dot-com bubble.

Welk boek raad jij iedereen aan? Laat het weten in de comments!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Een fijne leesvakantie met de Profielen zomerleeslijst!

  1. Yeah, dank voor de tips! 🙂
    Ben je leesfanaat, dan is er ook de Heel HR Leest online boekenclup. Interesse? Laat maar weten…

  2. in de vakantie is het tijd voor een lekkere thriller zoals: horst/enger: schuld, of voor wie niet met een thriller over straat durft, maar wel met een literaire thriller (educatief verantwoord :-)): niewierra: de nomade. het intellect komt na de zomer wel weer….

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top