Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

De Uitspraak: Zware stage en faalangst geen reden schrappen plagiaatsanctie

Gepubliceerd: 26 June 2024 • Leestijd: 1 minuten en 32 seconden • Uitspraak

Een student van het Instituut voor Sociale Opleidingen (ISO) erkent dat ze in een verslag stukken tekst van een medestudent heeft overgenomen. Maar ze heeft daar een verklaring voor en wil haar fout herstellen. Het college van beroep is het echter eens met de examencommissie: het stageverslag en de stage moeten over, en de student verliest een toetsgelegenheid.

Illustratie met het woord "De Uitspraak" en een weegschaal

Klacht van: Student Instituut Sociale Opleidingen (ISO)
Over: Plagiaat
Uitspraak: Ongegrond

De student zegt tijdens de zitting te begrijpen dat er plagiaat is vastgesteld. Als verklaring voert ze haar ‘zware stageperiode waarbij zij wegens prestatiedruk veel last had van stress’ aan. Door de stress ontwikkelde de student naar eigen zeggen faalangst. Ze was, vertelt ze, van plan het van een andere student overgenomen stuk tekst nog te herschrijven maar was dat vergeten. Het overgenomen stuk stond ook al in de versie die bij de eerste tentamengelegenheid had ingeleverd; toen volgde er geen melding van een vermoeden van plagiaat.

‘Overnemen dergelijke teksten is ernstig’

Dat laatste wordt erkend door de examencommissie die net als het college van beroep niet vindt dat dat tot een lagere sanctie kan leiden. De examencommissie benadrukt dat juist bij een cursus als Professionele Ontwikkeling 3A (waar de stage onderdeel van uitmaakt) ‘het overnemen van dergelijke teksten van medestudenten als ernstig wordt beschouwd. De bedoeling van de cursus is juist het beschrijven van de eigen professionele ontwikkeling’.

Omdat het al de tweede tentamengelegenheid was, moet de student het vak en daarmee ook haar stage sowieso overdoen, stellen examencommissie en college van beroep. Dit tot teleurstelling van de student die had gehoopt het ingeleverde (en ongeldig verklaarde) verslag te mogen aanpassen. De student zegt dat ze de stage nu twee keer te hebben moeten doorlopen en ‘kan het niet aan dit nog een keer te moeten doen.’ Ze zal met de opleiding stoppen ‘met als gevolg een hoge studieschuld.’

Volgende jaar slechts één poging

De student krijgt wel gelijk als het gaat om ‘Professionele Ontwikkeling 3B’, dat ze al gehaald had maar van de docent niet mocht inleveren omdat ze ‘A’ nog niet had gehaald. Maar omdat deze volgordelijkheid niet in de Hogeschoolgids staat beschreven mag de student, stelt het college van beroep, ‘B’ wel degelijk inleveren.

De rubriek ‘De Uitspraak’ is geschreven op basis van een schriftelijke geanonimiseerde uitspraak van het college van beroep voor de examens. Een stap naar dat onafhankelijke college is voor studenten een laatste poging om gelijk te krijgen in een geschil dat een student heeft met de examencommissie over bijvoorbeeld een vrijstelling of (vermeende) tentamenfraude.

Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top