Docent en vakbondsbestuurder Sjoerd van Vliet roept op tot actie
Gepubliceerd: 2 October 2024 • Leestijd: 0 minuten en 54 seconden • NieuwsSjoerd van Vliet, docent op de HR en bestuurslid bij de AOb (Algemene Onderwijsbond), roept studenten en medewerkers van de HR op in actie te komen tegen de aangekondigde onderwijsbezuinigingen.
Vooruitlopend op de landelijke actie op 14 november wil Van Vliet op vrijdag 11 oktober in gesprek met studenten en medewerkers van de HR. Dat zal hij doen op locatie Kralingse Zoom (KZ C2.130 van 9.30 tot 11.00 uur) en op Museumpark (MP H11.043 van 13.00 tot 14.30 uur).
‘Besluiten om niet te gaan studeren’
‘De angst is dat studenten die het minder breed hebben of die een beperking hebben vanwege de langstudeerboete besluiten om niet te gaan studeren’, schetst Van Vliet een mogelijk gevolg dat hij kwalijk acht. ‘Op 11 oktober wil ik duidelijk maken wat de bezuinigingen betekenen voor ons, als hogeschool en ons als samenleving.’
Hoe verdere acties er uit gaan zien, weet de AOb’er, voorheen ook voorzitter van de centrale medezeggenschapsraad (cmr) op de HR, nog niet. ‘Staken? Dat is denk ik een sluitstuk, en is een laatste middel dat je hebt. Misschien gaan we eerst in de hogeschool spandoeken ophangen of op andere ludieke manieren proberen de regering tot inkeer te brengen.’
Creatieve meedenkers en studenten en medewerkers die actie willen voeren kunnen contact opnemen met Van Vliet via vlish@hr.nl .
Tekst: Jos van Nierop
Foto: archieffoto
Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?
Actie? Beste vakbondleden Fnv bezint eer je begint! Want elke student kost de maatschappij – lees belastingbetaler – ongeveer 10.000 per jaar. De student betaalt hiervan 2.500 en de belastingbetaler/overheid betaalt de rest. Ofwel de student wordt met 7.500 gesubsidieerd. Top systeem. Het is natuurlijk niet zo raar dat die overheid vervolgens zegt, luister eens je doet over een 4 jarige studie + 1 reservejaar = maximaal 5 jaar. Lukt je dat niet dan verlagen we die subsidie en en moet je dus zelf wat meer gaan betalen. Lijkt mij redelijk. Als ik als werknemer bv meer dan een jaar ziek ben dan wordt ik gekort en dat terwijl ik al jaren aan de maatschappij bijdraag. Ik vind dat de toekomstige hbo-er zich bewust moet zijn van zijn keuzes wanneer deze zich committeert voor een 4 jarige hbo. Daarnaast hebben de hogescholen enorme vangnetten voor deze studenten gecreëerd, welke begint bij de docent, de decaan, de slc-er, de peer coach, de studentenwelzijncoach etc.
Echter lijkt het allemaal niet genoeg te zijn want de gemiddelde student studeert toch wel langer dan de 4 jaar die er voorstaat en dat komt voor de rekening van de belasting betaler en dat lijkt mij zeker niet juist.
Want wat ik niet hoor is om hoeveel langstudeerders gaat het nu eigenlijk?
Is daar al eens onderzoek naar gedaan?
Beste Maurice,
Het gaat niet alleen om de langstudeerdersboete. Er wordt keihard 1 bezuinigd en dat schaadt op lange termijn de kansen voor Nederland!
Natuurlijk weten we om hoeveel langstudeerders het gaat, hoeveel er op dit moment zijn. Punt is dat we graag willen dat studenten de kans krijgen om te studeren. We willen niet dat potentiele studenten afgeschrikt worden door de langstudeerboete. Dat gaat echter wel gebeuren. Studenten weten van tevoren natuurlijk niet wie er wel en wie er geen langstudeerder worden. Je wil dus voorkomen dat studenten af zien van de studie omdat ze een bepaalde kans lopen om langstudeerder te worden.
En die door jou gewenst financiele prikkel is er al wel: langstudeerders raken na x jaar hun studiefinanciering kwijt en bouwen vanaf dat moment alleen nog maar studieschuld op. (Of ze gaan 40 uur werken en daarnaast studeren maar dat is ook niet goed voor de studievoortgang.) En als ze niet binnen 10 jaar hun diploma hebben moeten ze studiefinanciering plus OV-kaart terugbetalen. Er zijn al voldoende prikkels aanwezig. Waarom ben je eigenlijk zo negatief over de huidige studenten?
MVG,
Henk-Jan