Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Eerstejaarstip: De mediatheek is je beste vriend, ga eens langs

Gepubliceerd: 17 September 2024 • Leestijd: 2 minuten en 54 seconden • Nieuws

Bij de mediatheek van de hogeschool vinden ze één advies het allerbelangrijkst: kom gewoon langs, des te eerder in je studie, des te beter. Daar heb je je hele opleiding plezier van. Waarom binnenlopen zo nuttig is, en vier andere slimme tips, lees je hieronder.

Mediatheek KZ

1 Kom langs, want de mediatheek is een vraagbaak én een fijne werk- en studieplek

Als je als eerstejaars het introductieprogramma van je opleiding volgt breng je misschien al een bezoekje aan de mediatheek. Maar misschien is op jouw locatie geen fysieke mediatheek, of ben je er alleen even langs gelopen. Of misschien heb je de hele introductie gemist. Hoe dan ook: binnenlopen bij de mediatheek is een goed idee. Al is het maar om te ervaren dat je er gewoon hardop mag praten :-).

De mediatheken hebben samenwerkruimtes en stilteruimtes. In die ruimtes kun je dan weer heel lekker studeren als straks de eerste tentamens eraan komen. Je kunt overal je laptop of telefoon aansluiten en opladen.

Je kunt je vragen altijd kwijt bij een mediatheekmedewerker. Of het nou over je verplichte boekenlijst gaat, over je APA-noteringen of over literatuuronderzoek: elke vraag wordt deskundig beantwoord. De embedded librarians en collectiespecialisten houden ook spreekuren waarbij ze helpen met literatuur vinden voor je scriptie of onderzoek, of branchegegevens vinden.

De hoofdlocaties van de mediatheek zijn Academieplein, Museumpark en Kralingse Zoom. Daarnaast zijn er kleinere mediatheken bij Rotterdam Mainport Institute (in het STC-gebouw), op de Willem de Kooning Academie en op locatie Pieter de Hoogh.

2 Alle verplichte boeken van je opleiding staan in de mediatheek

Mis je nog een boek of ben je een boek vergeten? De mediatheek heeft alle verplichte boeken van alle opleidingen in huis. Niet voor elke student een fysiek exemplaar natuurlijk, maar wel een uitkomst in noodgevallen. En als de betreffende uitgever een e-bookversie beschikbaar stelt, heeft de mediatheek die digitale variant ook ‘in huis’.

Je leent boeken trouwens via de zelfservicebalie met je studentenkaart of de HR-app op je telefoon.

Mediatheek KZ

3 Voor digitale bronnen begin je bij START

Over digitale middelen gesproken: ook de mediatheek biedt natuurlijk steeds meer online. Je vindt boeken en andere bronnen via de website. Het beste begin is START, wat staat voor STudy And Research Tool. Je hebt via de mediatheek toegang tot betrouwbare data- en kennisbanken, meer dan 500.000 e-books en tal van online kranten en tijdschriften.

En online staan medewerkers trouwens ook voor je klaar, je kunt chatten of mailen en krijgt zo ook antwoord op je vragen.

Bonustip: Ga naar hr.nl/access en installeer ‘Lean Library’. Deze extensie in je browser is een soort Zwitsers zakmes. Het maakt bijvoorbeeld inloggen op databanken gemakkelijker en laat je weten of het boek of artikel dat je bekijkt, bij de mediatheek te krijgen is.

4 Oriënteer je met de e-learnings

Op de website van de mediatheek vind je een tabje ‘tools, trainingen en webinars’. Zo kun je met de training ‘Introductie mediatheek’ jezelf een heleboel tijd besparen: na afloop weet je precies waar je de juiste informatiebronnen kunt vinden. Maar je vindt er ook trainingen die misschien wat later in je studie van pas komen, zoals literatuuronderzoek, of meer algemene trainingen om je eigen informatievaardigheden aan te scherpen, zoals in het herkennen van nepnieuws.

De mediatheek geeft zelfs een keuzevak: ‘SLIM! Zoeken en vinden van informatie’. Het wordt twee keer per jaar gegeven, alle studenten van alle opleidingen en leerjaren kunnen het volgen en je hebt er zowel in je studie, als in je werk en waarschijnlijk ook privé iets aan.

Hou op de website ook de agenda in de gaten voor webinars en fysieke activiteiten in de mediatheek, zoals kennissessies en lezingen.

5 De mediatheek is ook gezellig: kom langs op de spelletjesmiddagen

Steeds meer wordt de mediatheek een ontmoetingsplek voor studenten die even zonder telefoon echte dingen willen doen met echte mensen. Zo is er in de mediatheek op Museumpark elke eerste dinsdag van de maand een bordspellenmiddag. Studenten en docenten van alle opleidingen en locaties zijn welkom om spellen te spelen die in de mediatheek aanwezig zijn, of spellen die je zelf meeneemt.

Heb je op een andere dag even een uurtje niks te doen op school? Dan ben je ook van harte welkom om met je medestudenten een spel uit de kast te halen en te spelen.

Tekst: Edith van Gameren
Foto’s: Levien Willemse

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top