Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Eerstejaarstip: Klop hier aan voor hulp als het niet zo lekker gaat met jou of je studie

Gepubliceerd: 30 September 2024 • Leestijd: 1 minuten en 45 seconden • Nieuws

Je hoeft het niet alleen te doen als het even niet zo goed gaat met je studie of met jezelf. Waar kan je terecht op de Hogeschool Rotterdam? Dat lees je hier.

Je eerste hulplijn bij alle vragen die gaan over je opleiding is je studieloopbaancoach (SLC). Vergelijk die coach maar met een mentor die je had op de middelbare school. Deze studieloopbaancoach (ook wel PI-coach of Professionele Identiteitscoach) begeleidt jou bij je studie en je professionele ontwikkeling. Hier kan je terecht met vragen over je tentamens, cijfers, vrijstellingen of voortgang van je studie.

Studentenwelzijn

Als het gaat om persoonlijke omstandigheden heeft de HR de afdeling Studentenwelzijn. Allemaal professionals die je kunnen ondersteunen zodat je niet zelf hoeft door te modderen.

De studentendecanen bijvoorbeeld, die heb je bij elk instituut. Daar kan je je hart luchten, want soms helpt alleen praten al. Maar de decanen denken ook met je mee. Bijvoorbeeld bij studieproblemen, maar ook als je studeert met een functiebeperking of als je langdurig ziek bent. Of misschien ben je topsporter en heb je daarom een aangepast programma nodig. De decaan kan ook advies geven over studiefinanciering of als je een klacht hebt.

De decaan gaat vertrouwelijk om met wat je deelt en hoeft dit niet aan je opleiding te vertellen tenzij je hier toestemming voor geeft. Samen kijk je naar oplossingen en de decaan kan advies geven over voorzieningen. De decanen zijn verdeeld over de vier hoofdlocaties en zijn gekoppeld aan een instituut. Op deze Hint-pagina vind je meer informatie.

De afdeling Studentenwelzijn heeft ook studentenwelzijnsadviseurs, die hulp en advies geven op verschillende manieren. Via keuzevakken, workshops en bijeenkomsten, maar ook met advies op maat. De adviseurs maken gebruik van een netwerk van professionals én ervaringsdeskundigen: de peercoaches.

Praten met medestudenten

Soms kan het fijn zijn om met een medestudent te praten over bepaalde thema’s. Peercoaches zijn medestudenten, ouderejaars die snappen waar jij mee zit. De peercoaches hoeven niet per se dezelfde opleiding te volgen als jij, maar ze kunnen iets anders met je gemeen hebben. Bijvoorbeeld dat ze ook studerende ouder zijn, of ook uit de Cariben komen, een functiebeperking hebben, vluchteling zijn of mantelzorger.

Op de hogeschoolsite is ‘Hulp bij Studie‘ de verzamelplek om het aanbod te vinden van Studentenwelzijn. Je vindt daar ook de link naar de Taalassistent, die heel praktische verbeterhulp biedt op het gebied van taal, ook een struikelblok voor veel studenten.

De laatste tip: de site van Profielen regelmatig checken. Studentenwelzijn is een terugkerend onderwerp in onze artikelen en blogs.

Tekst: Margriet van der Zee
Beeld: Shutterstock

Lees ook:

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top