Extra werving en nieuwe directeur na tegenvallend studentenaantal in Dordrecht
Gepubliceerd: 27 February 2024 • Leestijd: 3 minuten en 10 seconden • NieuwsDe Dordrecht Academy, waarin de HR een van de partners is, is nog geen groot succes. Er worden meer kosten gemaakt dan verwacht en de instroom van studenten voor de associate degrees die de HR aanbiedt valt tegen. Besloten is om extra te gaan werven. Ook is er een nieuwe directeur.
‘Beste collega, vanaf heden ben ik niet meer bereikbaar voor Dordrecht Academy. Deze maand is mijn opdracht afgerond …’, is het automatische antwoord als je Sandra van Steenvelt, de – voormalige – directeur van Dordrecht Academy een mail stuurt.
Van Steenvelt heeft zelf ‘aangegeven dat zij niet de juiste persoon is’ voor de ‘grote opgave’ om het studentenaantal te laten stijgen, reageert het cvb van de HR desgevraagd. ‘Om die reden heeft Lucas Rurup van Hogeschool Inholland de opdracht gekregen van het bestuur van Hoger Onderwijs Drechtsteden (HOD, waar de Dordrecht Academy onder valt, red.) om binnen een kwartaal tot een doorstartscenario te komen – waarbij er zowel aan de kosten- als de batenkant geïntervenieerd zal moeten worden.’
Inholland, Christelijke Hogeschool Ede en de HR
In 2021, vanwege de coronacrisis een jaar later dan gepland, ging de Dordrecht Academy van start als samenwerkingsverband van onder andere de hogescholen Inholland, Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en de HR. De CHE bood in Dordrecht toen al de associate degree (Ad) sociaal werk in de zorg aan. Inholland volgde met de Ad logistiek en de Ad pedagogische educatief professional en de HR met de Ad’s integraal bouwmanagement, engineering en logistiek management.
In 2021 meldden zich voor de drie opleidingen van de HR in totaal tien studenten aan; ze werden verwezen naar Rotterdam, waar de opleidingen ook worden aangeboden. Een jaar later startten bij de drie opleidingen 49 studenten, afgelopen jaar kwamen daar 33 eerstejaars bij; een door beleidsmedewerkers gemaakte prognose van mei 2023 ging nog uit van 56 nieuwe eerstejaars. Aan de Dordtse opleidingen van de HR studeren op dit moment 70 personen.
Opleiding stopgezet
Het aantal van 33 eerstejaars tegenover een prognose van 56 is deels te verklaren uit het stoppen van de Ad logistiek management; afgelopen najaar besloot het cvb om, met ingang van studiejaar 2023/24, te stoppen met deze opleiding. Het aanbieden van twee nagenoeg identieke logistiekopleidingen (Inholland heeft er binnen het HOD ook eentje) in Dordrecht bleek niet haalbaar. Het cvb: ‘De ingeschreven studenten hebben het advies gekregen zich over te schrijven naar de Ad logistiek van Inholland of de Ad logistiek management op de HR in Rotterdam.
In de zogenoemde business case van 2021 werd ervan uitgegaan dat integraal bouwmanagement er elk jaar een klas van zo’n 25 studenten bij zou krijgen, voor engineering gold het hetzelfde scenario maar dan vanaf 2022. Vanaf 2024 zou het in het zogenoemde Kopgebouw in het Leerpark echt moeten gaan lopen met steeds zo’n 75 eerstejaars per opleiding.
Extra werving
Maar dat leek er, zonder extra actie te ondernemen, niet echt in te zitten. ‘Om deze tegenvallende studentenaantallen te beïnvloeden is er de laatste maanden vol ingezet op extra werving door middel van het bezoeken van scholen, beurzen en bedrijven’, reageert het cvb . Afgelopen december was het HOD aanwezig op de Studiebeurs in Ahoy en in het najaar werden ook enkele middelbare scholen in de regio Dordrecht bezocht.
Opleidingen van de Dordrecht Academy die het goed doen (de studentenaantallen zijn ín lijn met de verwachting’) zijn de Ad sociaal werk in de zorg van CHE, die al langer in Dordrecht werd aangeboden, en de Ad pedagogisch educatief professional van Inholland.
Hogere huisvestingskosten
Naast de tegenvallende studentenaantallen zijn de kosten voor met name huisvesting hoger dan in de business case was aangenomen. De HR is als ‘penvoerder’ van het HOD de huurder van de twee verdiepingen in het zogenoemde Kopgebouw in het Leerpark. Mei vorig jaar werd deze nieuwbouw betrokken.
Dat was ongeveer een half jaar later dan gepland. In die periode liepen de huurkosten van de vorige locatie aan het Achterom in Dordrecht gewoon door. Daarnaast blijkt de daadwerkelijke huurprijs hoger te liggen dan verwacht en blijkt dat men in de business case niet met alles volledig rekening heeft gehouden.
Opnieuw aan tafel over HOD
Zo moeten meer vierkante meters worden gehuurd dan de 1500 die er in de business case staan; daarin ‘was gerekend met netto benodigde ruimte en was geen rekening gehouden met gangen en trappen etc.’, reageert het cvb. Er wordt nu naarstig onderzocht hoe de huidige vierkante meters zo optimaal mogelijk gebruikt kunnen worden. In de business case waren ook de daadwerkelijke kosten voor energie, schoonmaak en parkeerplaatsen niet volledig meegenomen.
Het cvb geeft aan dat wordt gewerkt aan een doorstartscenario, waarbij de betrokken onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven en de gemeente Dordrecht opnieuw om de tafel gaan om te bespreken hoe ze verdergaan met het HOD.
Tekst: Jos van Nierop
Illustratie: Demian Janssen
Wat een ongelooflijk negatief verhaal. Ik zou zeggen kom eens kijken Jos. Hoe vaak ben je al in Dordrecht geweest? Is dit nu het hele verhaal?. Hoe wordt de Dordrecht Academy gedragen door de Hogeschool Rotterdam? Dat zijn vragen die me na dit verhaal me wel bezig houden?
We zijn inderdaad met minder studenten gestart dan begroot, maar ondertussen groeit het aantal gestaag. Ik ben zelf docent bij de opleiding Integraal Bouwmanagement bij de Dordrecht Academy en ben een van de bedenkers van het onderwijs dat nu gegeven wordt. Het onderwijsconcept is vernieuwend en bied meer mogelijkheden dat het traditionele onderwijs. Ook de samenwerking met andere Hogescholen heeft een heel positieve uitwerking gehad op het eindresultaat. En we hebben afgelopen jaar hier niet stilgezeten. We hebben het afgelopen jaar gewerkt aan hele mooie samenwerking met de Vereniging van Waterbouwer die voor ons een deel van het onderwijs op zich hebben genomen en waar we een meerjarige samenwerking mee is afgesproken. De waterbouw (baggerindustrie) die zijn roots heeft liggen in de Drechtsteden. We hebben top-docenten aangenomen uit het bedrijfsleven die zich met hart en ziel geven om het onderwijs een succes te maken.
De techniek sector is geen gemakkelijke sector om mensen te vinden, laat staan studenten. Ik denk dat een nieuwe opleiding zich ook moet gaan bewijzen. Misschien een slow start maar gegarandeerd een mooie toekomst. Laten we ons daarop focussen en niet op verkeerd ingeschatte rendementen. De Hogeschool Rotterdam is in het verleden verantwoordelijk geweest voor het verdwijnen van de HTS uit Dordrecht. Het is een aderlating geweest voor deze regio. Het lijkt me ook onze plicht om dit weer terug te brengen. Wat vergeten lijkt te worden is dat we ook het hier het product: Hogeschool Rotterdam verkopen.
@Rolin Bedankt voor je reactie. Dit verhaal gaat ‘slechts’ over de maatregelen die zijn genomen om Dordrecht Academy tot een succes te laten zijn qua rendement/studentenaantallen.
Dat er ook goeie dingen gebeuren bij Dordrecht Academy bestrijd ik niet, en is mooi. Ik neem, wij nemen, graag de handschoen op om bijvoorbeeld eens iets te schrijven over hoe de docenten uit het bedrijfsleven het doen (en het ervaren) om hun kennis over bijvoorbeeld de baggerindustrie te delen.
Beste Jos, Ik vind het erg positief dat ook de andere kant van het verhaal wil belichten en ik nodig je hierbij uit om te komen kijken bij de Dordrecht Academy!